на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юлія Забєліна, журналіст

Навіщо в Донецьк їздив соратник кума Путіна:
коли чекати нову війну за Донбас

Одіозний політик і з деяких пір член політради партії "Опозиційна платформа-За життя" Віктор Медведчук намагається активно закріпитися не тільки в публічній українській політиці, а й грати ключову роль в політичному житті тимчасово окупованих територій Донбасу. Туди, на захоплені землі, приїжджають домовлятися про розширення його впливу люди, афілійовані з ним. Детальніше про боротьбу за залишки ресурсів напівзруйнованого Донбасу, читайте в тексті "Апострофа".

 

Минулого тижня популярний донецький телеграм-канал "Це ДНР, дитинко", повідомив, що в Донецьк приїхав на зустріч з "цивільним главою" ДНР Денисом Пушиліним якийсь представник глави "Українського вибору" і кума Путіна Віктора Медведчука на ім'я Дмитро, в завдання якого нібито входить узгодження людей Медведчука на низці ключових посад в окупованому Донбасі.

На своїй сторінці в Facebook відомий блогер Денис Казанський припустив, що мова йде про представника "Українського вибору" Дмитра Перлина. Пізніше з'ясувалося, що це дійсно був Перлин. На своїй сторінці в Facebook він навіть виділив відвідування Донецька, а пізніше і Луганська. На сайті "Українського вибору" Перлин значився як громадський діяч і блогер, а також куратор молодіжних програм громадського руху. Крім того в публічній площині Перлин неодноразово виступав як політолог в ролі адвоката Медведчука з різних питань.

У розпорядженні "Апострофа" також опинилися документи, що стосуються Дмитра Перлина, і які свідчать про вкрай неоднозначну діяльність Перлина. Зокрема, йдеться про те, що на початку 2015 року Перлин нібито використовується в цілях координації антиукраїнських груп, які працюють в інформаційній сфері. Також в Києві буцімто за вказівкою Перлина на одному з фасадів був встановлений прапор Новоросії і макет вибухового пристрою.

https://apostrophe.ua/uploads/image/15a4079d4d6d787437d2e7abb9e17f03.jpg

Фото: Апостроф

У 2015 році Перлин, представляючи громадську організацію "Всеукраїнська комісія з прав людини", очолювану так званим правозахисником, а на ділі людиною екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка Олегом Тарасовим, виступив на 21 міністерській зустрічі ОБСЄ. Відео своїх виступів Перлин навіть виставив на спеціально створеній сторінці в YouTube.

Нагадали про себе в цій історії й інші цікаві прізвища. Зокрема, фінансове забезпечення на реалізацію подібних діянь, як випливає з документів, здійснювалося через екс-нардепа Євгена Філіндаша, який раніше перебував в рядах Соціалістичної партії України, а нині очолює Київську міськорганізацію партії "Наші", головою якої є колишній власник NewsOne, нардеп Євген Мураєв. Зараз Філіндаш є частим гостем каналу "112-Україна", який з недавніх пір належить нардепу від Оппоблока Тарасу Козаку, близькому до Віктора Медведчука.

Зараз Перлин позиціонує себе як засновник Московської школи політичного консалтингу. Відповідаючи на питання "Апострофа", він підтвердив, що дійсно кілька днів був на Донбасі. "Зокрема в Донецьку і Луганську. Їв смачні місцеві солодощі і спілкувався з різними людьми. В тому числі про майбутнє регіону. Більшість жителів природно цікавлять питання припинення бойових дій і відновлення миру. У свою чергу Віктор Медведчук послідовно виступає з мирним планом для Донбасу, який включає в себе прямі переговори і широку автономію. Тому ця тема теж обговорюється різними людьми – хтось підтримує, хтось критикує… Водночас я не вів ніяких переговорів від імені Віктора Володимир віча ", - повідомив він "Апострофу", заявивши також, що перебував там не як представник команди Медведчука.

https://apostrophe.ua/uploads/image/73a74d343c7341ebd7591687c3f95bef.jpg

Дмитро Перлин  Фото: vybor.ua

У прес-службі "Українського вибору" на запитання про мету візиту Перлина в Донецьк спочатку поцікавилися, звідки з'явилася ця інформація, а пізніше сказали, що про цю ситуацію їм нічого невідомо.

Як би там не було, але поїздки подібних персонажів у ОРДЛО викликають чимало запитань. По-перше, до силових відомств, які до сих пір не допитали Перлина, який має чималий бекграунд. По-друге, подібні поїздки можуть свідчити про збереженому політичному і економічному інтересі до Донбасу з боку ряду українських діячів. Тим більше, що після загибелі "глави" ДНР Олександра Захарченка всі великі промислові активи на окупованій території Донбасу перейшли під управління компанії "Внешторгсервіс", яку пов'язують із збіглим українським "молодоолігархом" Сергієм Курченком, то можна припустити черговий виток переділу сфер впливу в окупованому Донбасі.

Віктор Медведчук з відомих причин за останні роки суттєво зміцнив свої позиції в українській політиці: він входив до переговорної групи в Мінську, займається питанням обміну полонених, зустрічається з президентом Петром Порошенко, а також увійшов до політради партії "За життя", яка після розколу партії "Опозиційний блок" перетворилася в партію "Опозиційна платформа - за життя", він також значно збільшив свою присутність в інформпросторі за рахунок телеканалів "112-Україна" і NewsOne, і не дивно, що його мета - посилення на Донбас .

На думку народного депутата, екс-заступника глави СБУ Андрія Левуса, на саме по собі відвідування Перлиним Донбасу повинна бути реакція правоохоронних органів – СБУ і прокуратури. "Перевірити, якщо все підтвердиться, то порушення кримінальної справи і суд", - говорить він "Апострофу".

Але це не допоможе вирішити ситуацію, вважає Левус. "Комплексне рішення подібної проблеми – це реакція вищого політичного керівництва країни на діяльність цієї особи як Медведчук. Поки кум Путіна залишається де-факто недоторканною людиною в Україні, доти питання подібних "візитів" вирішено не буде. Можна хоч з десяток подібних Перлина посадити, але без вирішення питання Медведчука це не буде мати ніяких стратегічних наслідків. Потрібно усунути Медведчука з політичного та економічного життя України. А ніяких кроків у цьому напрямку не видно. Вище політичне керівництво прямо заявляє про втручання Росії в український виборчий процес і при цьому терпить діяльність Медведчука, який якраз і є головним координатором і організатором подібного втручання", - стверджує нардеп.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак також переклав весь тягар відповідальності на правоохоронні органи. "Лінія розмежування указом президента закрита для будь-яких бізнесових або фінансових процесів, тому будь-які дії, які були, якщо вони були – це порушення нашого законодавства, і це повинно каратися за законом", - так він прокоментував "Апострофу" ситуацію з Перлина.

Що ж стосується ситуації на окупованих територіях, то там, схоже, боротьба між різними угрупованнями за контроль над залишками промисловості виходить на новий виток. А значить, вже найближчим часом там варто очікувати загострення протистояння між представниками конкуруючих російських силових структур, представниками "п'ятої колони" і кремлівськими баштами...

15 01 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2019-01-15/zachem-v-donetsk-ezdil-soratnik-kuma-putina-kogda-jdat-novuyu-voynu-za-donbass/23205