на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Денис Попович, військовий оглядач

Чи зможе Зеленський припинити війну на Донбасі:
три головні сценарії

Кандидат в президенти Володимир Зеленський назвав свій рецепт припинення війни на Донбасі. За його словами, необхідно продовжувати Мінський процес, попутно змінюючи його формат. Крім того, пан Зеленський виступає за прямі переговори з Росією в присутності представників Заходу. Але на жаль, реальність є такою, що Володимиру Зеленському, в разі обрання президентом, буде дуже важко втілити цей план у життя.

 

Свій рецепт завершення війни на Донбасі, кандидат в президенти Володимир Зеленський назвав в ефірі одного з телеканалів. За його словами, необхідно продовжувати виконання Мінських домовленостей, попутно реформуючи формат мінського процесу. Але на жаль, реальність є такою, що запропонований план дій не дозволить панові Зеленському завершити війну, не створюючи проблем всередині країни і не "вбиваючи" свій рейтинг. Такий висновок дозволяє зробити простий аналіз існуючих фактів.

Отже, Мінські угоди, укладені в лютому 2015 року, передбачають план дій, спрямований на досягнення миру на Донбасі та повернення непідконтрольних районів під юрисдикцію України на певних умовах. Необхідно, серед іншого, забезпечити взаємне припинення вогню, здійснити відвід важких озброєнь, почати діалог щодо модальностей проведення місцевих виборів, прийняти закон про амністію осіб, які брали участь у бойових діях, провести обмін заручниками, відновити економічні зв'язки з непідконтрольними регіонами, а також забезпечити передачу повного контролю над державним кордоном в зоні конфлікту українській стороні, почавши цей процес відразу після місцевих виборів. Далі Мінські угоди вимагають провести роззброєння і виведення всіх іноземних збройних формувань під наглядом ОБСЄ, а також забезпечити реалізацію конституційної реформи щодо надання окремим регіонам Донецької та Луганської областей особливого статусу.

У цьому алгоритмі немає Росії, яка не вважає себе стороною конфлікту, позиціонуючи його як внутрішньоукраїнську проблему. Тому, закликаючи до прямого діалогу з РФ і декларуючи необхідність виконання Мінських угод, Володимир Зеленський, по суті говорить речі, які протирічать одна одній. Майже немає сумнівів у тому, що у разі обрання Володимира Зеленського президентом, його зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним стане питанням часу. Однак на сьогоднішній день немає ніяких причин думати, що Кремль змінить свою офіційну позицію з приводу війни на Донбасі та раптом визнає Росію стороною конфлікту. І можливий прихід Зеленського до влади ніяк цього не змінить.

На переговорах з Володимиром Путіним, панові Зеленському, напевно вкажуть на цю обставину і запропонують налагодити діалог з "керівниками" "ДНР" і "ЛНР". Цілком ймовірно, Росія навіть запропонує своє посередництво в цьому питанні, але слід пам'ятати, що мотиви Кремля давно відомі. Вони полягають у тому, щоб "закрити" питання з анексованим Кримом, забезпечити зняття міжнародних санкцій за агресію проти України і зберегти вплив на саму Україну, зупинивши її дрейф у бік ЄС і НАТО. Ключем до цього є завершення війни на Донбасі, але за російським сценарієм. А Мінські угоди більш-менш відповідають саме російським інтересам, тому що Москва в цьому випадку отримує можливість через своїх ставлеників на Донбасі впливати на всю українську політичну повістку.

Отримавши таку пропозицію, Володимир Зеленський опиниться перед кількома варіантами розвитку подій (військова операція - це теж варіант, але в програмі Зеленського цієї опції немає).

Відмовитися вести переговори з ватажками терористів і наполягати на прямих контактах з лідерами РФ. До речі, саме про це 11 квітня заявив представник штабу Зеленського Дмитро Разумков. За його словами, переговори з представниками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" малоефективні, оскільки всі рішення все одно приймаються в Кремлі. Але така позиція відразу ж блокує будь-які прямі переговори з РФ в мінському форматі. Вона призведе лише до того, що на Донбасі продовжиться повільний збройний конфлікт без особливого просування в будь-яку зі сторін. У цьому плані політика Зеленського щодо Донбасу нічим не буде відрізнятися від політики президента Петра Порошенка, яку він проводив в останні чотири роки.

Другий варіант - виконати Мінські угоди. Дуже комфортний для Росії і дуже небезпечний для України сценарій. З одного боку, наша країна дійсно може отримати мир, а з іншого боку Росія не тільки вирішує всі свої проблеми на Донбасі, а й у середньостроковій перспективі отримує шанс захопити всю Україну. Справа в тому, що в нашій країні дійсно багато хто хоче якнайшвидшого припинення війни. Згідно з соціологічним дослідженням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, станом на грудень минулого року, 51,2% громадян України бажають досягти миру шляхом компромісів. Але ці компроміси мають чітко окреслені межі. Наприклад, громадяни вважають неприйнятними як раз ті поступки, які передбачені Мінськими угодами.

І якщо Володимир Зеленський ігноруватиме настрої громадян, то у нього можуть виникнути великі труднощі. Це загрожує швидким падінням його рейтингу, а може, і новим Майданом з непередбачуваними наслідками для країни. Зокрема, РФ може повторити сценарій "російської весни" 2014 року, але з більш вдалим для себе результатом.

Усвідомивши ризики першого і другого варіантів, команда Зеленського може спробувати запустити третій сценарій, який як раз і полягає в розширенні мінського (нормандського) формату, наприклад, за рахунок включення туди США та Великобританії. Про цей варіант раніше заявляв журналістам Дмитро Разумков. Абсолютно незрозуміло, чому це рішення має бути вигідно Кремлю. Але навіть якщо команда ЗЕ зуміє домогтися свого, це зовсім не означає швидкого завершення війни саме тому, що Росія не бачить себе стороною конфлікту в Україні, а Зеленський не бажає домовлятися з терористами. Тому абсолютно не виключено, що до президентських виборів-2024 війна на Донбасі все ще триватиме.

12 04 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/society/accidents/2019-04-12/smojet-li-zelenskiy-prekratit-voynu-na-donbasse-tri-glavnyih-stsenariya/25120