на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олег Устенко

Як вплине "справа ПриватБанку" на пересічних українців:
що потрібно знати

Націоналізація "ПриватБанку" визнана незаконноюрішенням Київського окружного адміністративного суду від 18 квітня. Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає це рішення катастрофою для України. Якщо ж дійсно були хоч якісь порушення з боку Нацбанку під час націоналізації "ПриватБанку", то необхідно негайно провести максимальне відкрите і прозоре розслідування та притягнути до відповідальності тих, хто приймав рішення. Таку думку Устенко висловив "Апострофу".

 

Це рішення точно не остаточне. Я слабо собі уявляю, як ми повинні діяти у тому випадку, якщо це вірне рішення. Справа в тому, що мова йде про колосальну суму - 5,5 млрд доларів, які Україна витратила на "подарунок" для звичайних українців в новорічну ніч перед початком 2017 року. Це був саме "подарунок", який отримали українці за 5,5 млрд доларів. Він нам і не потрібен був, але з нас ще взяли ці 5,5 млрд доларів. У той час - це 5% нашого ВВП. Це величина, яка на той період часу була більшою, ніж, наприклад, наш бюджет на оборону і безпеку країни, це в кілька разів перевищувало наш бюджет на медицину і освіту разом узяті, це просто гігантська сума. І зараз нам раптом кажуть, що рішення було неправильним і ми повинні повернути () або 5,5 млрд доларів, або суму, в яку його оцінить колишній власник "ПриватБанку" Коломойський. Це реально катастрофа.

І це все відбувається на тлі того, що почався активний злив інформації з приводу того, що все, що відбувалося раніше, мало явні ознаки особистої зацікавленості, порушень, відстоювання позиції за гроші частиною експертного співтовариства. Зокрема, деякі експерти за гроші поширювали інформацію з приводу того, що в "ПриватБанку" справи йдуть набагато гірше, ніж це було за фактом.

У підсумку, ми витратили 5,5 млрд доларів українських платників податків. Це найбільша покупка, яку колись здійснили для українських платників податків за останній час. І якщо дійсно були порушення, і якщо треба буде якимось чином додатково відшкодовувати якісь гроші - я не кажу про всю суму, тому що це буде такий удар, який країна не зможе перенести - то це занадто дорого для нас.

Якщо дійсно були хоч якісь порушення, то необхідно негайно провести максимальне відкрите і прозоре розслідування, наскільки це можливо. Я припускаю, що велика частина кредиторів, інвесторів, фінансистів, так і звичайних громадян чекає заяви з боку і поточного, і минулого керівництва НБУ. Вони повинні відповісти на багато питань: що відбувалося, чому ця проблема виникла, чому вона в принципі піднімається? Адже тоді ми вважали, що просто вичищаємо банківську систему. А якщо дійсно були порушення з "ПриватБанком", то вони перекреслили все те хороше, що в принципі безперечно робив Нацбанк. А НБУ розчистив банківську систему - це було дуже важко, але вони займалися розчищенням, фактично вони були "двірниками" банківської системи.

Якщо ж дійсно були такі порушення, які змушують суд приймати рішення про перегляд націоналізації взагалі, то ті люди повинні за це відповідати, а не українські платники податків, у яких немає таких коштів.

Єдине, що я припускаю - рішення суду щодо націоналізації можливо є політтехнологією чинної влади, щоб показати людям наступне: "Мовляв, дивіться, ви намагаєтеся нас прибрати - ми ще не встигли піти, а вам вже починають пред'являти такі позови. Може, вам все-таки краще нас залишити". Сподіваюся, що це не так.

Взагалі я проти цього рішення як український платник податків, навіть не як експерт. Я не збираюся повертати 5,5 млрд доларів комусь, хто неякісно керував своїм банком, і через помилки, які робило керівництво НБУ і Мінфіну.

Апеляція - це обов'язкова дія монетарної влади. Більш того, справу можна розглядати в міжнародних судах, якщо необхідно. Тобто судова тяганина тут буде довгою.

Позиція держави в даному випадку - нічого не дати і ще отримати щось з частини активів (акціонерів), які можна заарештувати або використовувати.

Курс долара

У довгостроковій перспективі ситуація може якось позначитися на курсі, але найближчим часом ринок не відреагує.

18 04 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/economy/banks/2019-04-18/kak-otrazitsya-delo-privatbanka-na-ryadovyih-ukraintsah-chto-nujno-znat/25302