на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Гулюк

Алхімік з-під Львова,
портрет якого стратили за участь у повстанні

Алхімік з-під Львова, портрет якого стратили за участь у повстанні

Його галицькі маєтки оцінювали у 12 тисяч дукатів. Між цими володіннями була навіть лабораторія, де шукали філософський камінь. Так принаймні вважають. У той час Северин Жевуський був одним із найбільш багатих, впливових та освічених діячів свого часу. Намагаючись врятувати Річ Посполиту та ведучи боротьбу за шляхетські вольності, він “напрацював” на смертну кару. У 1794 році був повішений, але не сам, а лише його портрет. Жевуський зумів втекти і продовжити боротьбу. “Останній з могікан”, який стояв на межі епох, але продовжував залишатись адептом попередніх стандартів: шляхетські вольності, алхімія і ін. Відходила у минуле Річ Посполита та народжувались нові реалії, нові виклики та запити часу, але Северин Жевуський не здавався. Входячи в нову епоху, навчаючись жити за її вимогами, він зберігав багато рис старої.

Портрет Северина Жевуського. Фото з https://uk.wikipedia.org

Портрет Северина Жевуського. Фото з https://uk.wikipedia.org

Северин Жевуський був видатним політичним діячем, шляхтичем та магнатом, останнім польним коронним гетьманом. Крім того, мав стосунок до літератури та творчості: писав поезію, драми, виголошував майстерні промови у Сеймі. Народився він 13 березня 1743 року у Підгірцях в родині подільського воєводи Вацлава Жевуського та Анни Любомирської. Більшу частину власного життя, головні етапи свого становлення, майбутній політик пройшов у родинному маєтку в Підгірцях. Освіту здобував у Варшаві, де його особистими вчителями та наставниками були французи і італійці. Протягом 1755 – 1759 років перебував у Франції, Італії та Австрії. По тому повернувся додому.

Підгорецький замок. Фото з https://uk.wikipedia.org

Підгорецький замок. Фото з https://uk.wikipedia.org

Політичну кар’єру Северин Жевуський починав будувати під великим впливом та за сприяння батька. Таким чином, перші серйозні успіхи у нього з’явились вже у досить молодому віці. Так, у 1764 році він був послом від Подільського воєводства під час обрання короля Станіслава Августа Понятовського. Хороший старт, якщо не брати до уваги, що того самого монарха в майбутньому він часто критикуватиме.

Король Станіслав Август Понятовський. Фото з https://uk.wikipedia.org

Король Станіслав Август Понятовський. Фото з https://uk.wikipedia.org

У 1767 році Северин Жевуський разом з батьком брав участь у роботі Радомської конфедерації, метою якої було відстояти старі права та лад, зберегти давні шляхетські вольності. Таким чином, вони опинились в опозиції до короля та реформ, які той пропонував. Пізніше за опозиційність та опір діям російських владних осіб, прийшла санкція. У 1772 році батька і сина було відправлено на заслання до Калуги.

Вацлав Жевуський, батько Северина. Фото з https://uk.wikipedia.org

Вацлав Жевуський, батько Северина. Фото з https://uk.wikipedia.org

Вже у 1774 році Северин Жевуський повернувся додому. Одразу з головою потонув у справах. За час його відсутності виникло багато проблем з маєтками, які варто було нагально вирішувати. Зокрема, це борги, які стрімко наростали і від виплати яких Северин вправно ухилявся. Майже одразу Жевуський почав ангажуватись і у політичне середовище. Отримав кілька посад, повернувся до боротьби за збереження шляхетських прав. Пізніше був відзначений кількома нагородами. Зокрема, орденом Святого Станіслава у 1775 році. Тривалий час був уособленням та керівником опозиції до тогочасної влади. В рамках своєї діяльності, протягом 1788 – 1792 років видав кілька політичних листівок, де давав оцінку довколишнім реаліям. Серед них “Наслідування престолу в Польщі” та “Зауваження до реформи уряду”. Постійно підтримував регулярні контакти з французькими та прусськими політичними лідерами. Часто звертався до них по допомогу. Зокрема, відвідуючи Париж та Берлін у 1788 році, просив про допомогу у встановленні його особистої диктатури. У 1791 році Жевуський очолив шляхетське невдоволення Конституцією 1791 року.

Ян Матейко. Конституція 3 травня. Фото з https://uk.wikipedia.org

Ян Матейко. Конституція 3 травня. Фото з https://uk.wikipedia.org

Наступного 1792 року разом зі Станіславом Потоцьким та Ксаверієм Браницьким їздили до Ясс, де квартирувались російські війська. Ціллю візиту була зустріч з князем Безбородьком, якого намагались переконати змінити політику відносно Речі Посполитої. Коли нічого не вдалося, остаточно відмовились присягати Конституції 3 травня і оголосили Тарговицьку конфедерацію. За дозволом на цей акт та підтримкою звертались безпосередньо до цариці Катерини ІІ. Виглядало на те, що через провал “прусського” та “французькогопроектів Жевуського, нового патрона він шукав в особі російської імператриці. Так протистояння в Речі Посполитій ще більше затягувалось.

Тадеуш Костюшко. Фото з https://en.wikipedia.org

Тадеуш Костюшко. Фото з https://en.wikipedia.org

Всі плани та амбіції Северина Жевуського зруйнував другий поділ Речі Посполитої, який відбувся у 1793 році. Після цього він на якийсь час відійшов від активної політичної діяльності і тихо жив у своїх маєтках на Поділлі та Галичині. Вирішував фінансові й майнові справи родини та відпочивав. Витягнуло його з такого стану повстання Тадеуша Костюшка. Жевуський прихильно поставився до цієї ідеї, за що був змушений відповідати. Коли повстання програло, він виїхав до Відня, адже опинився в числі тих, кому виголосили смертну кару через повішання. Оскільки Жевуський, як і багато інших засуджених, втік, вирок виконали in effigie, тобто повісили його портрет. Згодом Жевуський неодноразово звертався до Катерини ІІ з проханням переглянути вирок.

Ян Норблін. Страта зрадників, 1794. Фото з https://pl.wikipedia.org

Ян Норблін. Страта зрадників, 1794. Фото з https://pl.wikipedia.org

Крім бурхливої політичної кар’єри, особа Северина цікава для нас і іншими моментами. Не найкращий і дуже скупий господарник, вирішувати родинні та маєткові питання він намагався у дуже нестандартний спосіб. Через фінансові проблеми, які виникли за час його відсутності, Жевуський нібито вдався до одного нестандартного кроку. Він наказав обладнати в Підгорецькому замку алхімічну лабораторію, де шукав філософський камінь для створення золота. Таким чином, шляхтич нібито хотів повернути втрачені багатства. Чого в цій оповіді більшеправди чи вигадки, сказати до кінця складно.

Ганс Вредеман. Лабораторія алхіміка. Фото з https://uk.wikipedia.org

Ганс Вредеман. Лабораторія алхіміка (1595). Фото з https://uk.wikipedia.org

11 грудня 1811 алхімік з-під Львова, який не дуже любив Наполеона і вже формально був повішеним, знову помер. Цього разу серйозно. Трапилось це на Волині. Ця смерть, на відміну відпопередньої”, стала крапкою у його боротьбі за шляхетські вольності (або ж лише за особисті амбіції).

 

Використані джерела 

1.    Hetman Seweryn Rzewuskipowieszonyzaocznie” // Wschodnia Gazeta Kresy, 2012 [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://kresy24.pl/11-grudnia-1811/

2.    MowaSeweryna Rzewuskiego….na Seimie [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet?mimetype=image/x.djvu&sec=false&handler=djvu_html5&content_url=/Content/77919/std-038673.djvu

3.    Zielińska Z. Seweryn Rzewuski H. Krzywda / Internetowy Polski Słownik Biograficzny [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/seweryn-rzewuski-h-krzywda#

9 05 2017

https://photo-lviv.in.ua/alhimik-z-pid-lvova-portret-yakoho-stratyly-za-uchast-u-povstanni/