на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Кривень

Біжи, Білл, біжи:
ера просвітленого колективного «ніщо»

Розвиток соціуму у світі впродовж останніх десятиліть наводить на вельми нерадісні думки. Проблема спрощеного світогляду ризикує в майбутньому створити великі цивілізаційні ризики​.

Пандемія оголила цю проблематику. Як приклад візьмемо країну, яка на сьогодні задає тренди і смисли у світі — США.

Здавалося б, у ситому та забезпеченому правами і свободами суспільстві проблематика колективного спрощеного світогляду не повинна була би трансформуватись у проблему. Однак це не так. Історія з Біллом Гейтсом доводить, що ситість суспільства не є запорукою колективного інтелекту (бідність — апріорі також)

Два слова про історію Білла Гейтса.

2015 року цей американський бізнесмен і філантроп попередив світ про загрозу світової пандемії та про те, що сучасна система охорони здоров’я до цього не готова зовсім. А 2020 року він зробив пожертви в розмірі 250 мільйонів доларів на боротьбу з COVID-19 і створення вакцини проти цього вірусу.

Ось його дослівний виступ 2015 року: «Через недостатню підготовку може статись епідемія нової хвороби, куди небезпечнішої, ніж Ебола. Може з’явитися вірус, заразившись яким і будучи загрозою зараження для інших, люди почуватимуть себе досить добре, щоб сісти в літак або відправитися по магазинах… Якщо щось і здатне знищити понад 10 мільйонів осіб найближчими десятиліттями, найімовірніше, це буде дуже небезпечний вірус, а не війна. Не ракети, а мікроби. Однією з причин є те, що ми витрачаємо величезні гроші на засоби ядерного стримування. При цьому виділяємо дуже мало грошей на запобігання епідеміям. Ми не готові до наступного спалаху пандемії!».

Здавалось б, тільки виразити своє захоплення далекоглядністю цього неординарного чоловіка, але… Колективний примітивний світогляд побачив у цьому загрозу і породив глобальну теорію змови. Суть її полягає в тому, що Білл Гейтс причетний до створення нового вірусу. Аби під виглядом загальної вакцинації провести тотальну чипізацію всього населення. І паралельно усунути від влади Трампа, Путіна, Сі Дзінпіня і кого там ще.

Вже бачу, як хтось регоче із цього, а хтось багатозначно киває головою…

Теорія зародилась у січні 2020 року в середовищі правих американських активістів (не тільки у нас є ці дивакуваті активісти) і за декілька місяців перетворилась на лавину статей, публікацій і коментарів у соціальних мережах. Неймовірні теорії виривали мізки як простим американцям, так і поважним політикам і журналістам.

«Глобалісти довгі роки мріяли мати можливість в електронному форматі відстежувати кожен крок американців. Ця криза — ідеальний інструмент, щоб вони змогли це провернути», «Я не збираюся вводити собі вакцину Білла Гейтса», «Питання про те, чи відіграв Білл Гейтс певну роль у створенні та розповсюдженні коронавірусу, залишається відкритим для дебатів» — це лише деякі «перли» з тисяч і тисяч, що належать перу як відомих, так і звичайних американців.

Навіть Трамп не полінився нагнутись, підняти і кинути камінь у бік Білла.

Куди від усього цього маразму бігти цій непересічній людині, яка витрачає свої ж мільярди на боротьбу зі СНІДом, малярією та поліомієлітом, і яка за це ж стала об’єктом №1 у конспірологічних теоріях колективного примітивного світогляду?

Сам Гейтс із певними нотками образи та іронії так прокоментував це: «Я б сказав, що ситуація виходить іронічна, коли мова йде про людину, яка робить усе можливе, щоб світ був готовий. І, як у моєму випадку, вкладає мільярди доларів у інструменти для боротьби з інфекційними захворюваннями та дійсно намагається у світовому масштабі розв’язати проблему цих захворювань, у тому числі й тих, що є причинами пандемії. Але ми зараз у божевільної ситуації, тож і божевільних чуток буде чимало».

Колективна шизофренія косить у мізках усі залишки критичного сприйняття та здорового глузду. Хтось палить вишки 5G біля Лондона, як колись хтось палив відьом на багатті. Хтось рве на собі залишки волосся і в жахливих судорогах волає про світову змову, спрямовану на скасування святкування 75-річчя «великої перемоги». Хтось із параноїдальної тривогою «бачить» на вулицях Європи солдатів НАТО, яким уже давно спеціально ввели вакцину проти вірусу. Страшні імена Сорос, Гейтс змушують зриватись посеред ночі в холодному поту всіх «просвітлених» адептів теорій світових змов.

Шарикови, Швондери і мадам В’яземські рвуть професорів Преображенських і Борменталів у всіх куточках планети. Виразка примітивізму, яка називає себе… «просвітленими», проявилась у всій своїй красі.

Десь їх можна зрозуміти: страх перед невідомим завжди змушує мозок виставляти бар’єри, аби захистити психіку. Одними з них є заперечення і несприйняття реальної дійсності.

У час нової епохи інтелектуальної революції стає небезпечно бути розумним. Роботизація й автоматизація промисловості та побуту, фантастичні за обсягом і часом інформаційні потоки, наукові відкриття і дослідження змінюють парадигму соціуму, здійснюючи чіткий розподіл на тих, хто створює і впроваджує нові інтелектуальні продукти, і на тих, хто їх споживає.

Перших у рази менше. Подальший розвиток цивілізації лише поглибить цей розкол. Оскільки світ не потребуватиме такої великої кількості робочої сили (адже автоматизація та роботи з поточними завданнями справлятимуться значно краще), створенням і впровадженням інтелектуально-технологічного наповнення будуть займатись ті, хто за своїм потенціалом буде здатний на це, а для всіх інших залишаться хліб і видовища.

Це незворотність майбутнього світу. Це плата за цивілізаційний розвиток.

І у міру неминучого поглиблення розлому між інтелектуально-генерувальним і споживацьким прошарками будуть народжуватись майбутні цивілізаційні конфлікти. Історія з Біллом Гейтсом — це така перша ластівка майбутнього.

Ці конфлікти набиратимуть різних форм — від «усе поділити між усіма» до народження нових неокласових форм боротьби.

А природа цих конфліктівінтелектуальний розрив між цими двома прошарками, що з часом буде збільшуватись.

Як вирішити такі викликице тема окремої розмови. Однак мислити про це вже потрібно сьогодні. Бо адепти світових глобалістичних змов у своєму колективному антиінтелектуальному психозі здатні привести в майбутньому до влади таких монстрів, що світ просто здригнеться від апокаліптичного жаху. І настане ера «просвітленого» колективного «ніщо».

P.S. Вкладайте ресурси у навчання і розвиток своїх дітей. Бо це єдине та найцінніше капіталовкладення світу майбутнього.

25 04 2020

https://petrimazepa.com/uk/bizhi_bill_bizhi_era_prosvitlenogo_kolektivnogo_nischo?fbclid=IwAR2Us6tBzzBHCl-_6SKhORYzrmoI0P8GL5noxAhDxVIOffw85TLyNJJ8LYA