на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Максим Яценко

Коронавірус циркулював непоміченим десятиліттями - Bloomberg

Вчені змогли встановити, що коронавірус міг циркулювати непоміченим у кажанів протягом десятиліть.

Про це повідомили дослідники на чолі з Мацей Боні з Центру динаміки інфекційних захворювань Державного університету штату Пенсільванія в дослідженні, опублікованому у вівторок в журналі Nature Microbiologyпише Bloomberg.

Хто є джерелом коронавірусу

Найвірогіднішим джерелом збудника SARS-CoV-2 фахівці вважають підковообразних кажанівПоходження вірусу було в центрі багатьох суперечок, так як пандемія продовжує негативно впливати економіку, а число загиблих в світі перевищило 654 000 чоловік.

У зв'язку з цим, Всесвітня організація охорони здоров'я направила експертів до Китаю, де вони повинні вивчити це питання. Зокрема, їм належить відповісти на спекуляції США про те, що збудник втік з китайської лабораторії.

Для чого проводяться такі дослідження

Відстеження походження вірусу матиме вирішальне значення на ранній стадії спалаху, так як воно може дозволити органам охорони здоров'я відокремити людей від тварини-господаря патогена, а після цього допомогти запобігти можливі кризи в галузі охорони здоров'я.

Автори дослідження попереджають, що інші вірусні лінії у кажанів можуть потенційно поширюватися і на людину.

Що відомо вже зараз

Отримані результати змогли наочно показати, як складно буде виявити віруси, які можуть викликати великі спалахи серед людей до їх появи.

"Це підкреслює необхідність створення глобальної мережі систем епіднагляду за хворобами людини в режимі реального часу", - говорять автори роботи.

Так, дослідники змогли реконструювати еволюцію вірусу за допомогою відстеження історії його рекомбінації. Вони прийшли до висновку, що панголіни, ймовірно, не виступали в ролі господаря вірусу, хоча лускаті ссавці могли зіграти роль в усуненні пандемії, просто передавши її.

Яка ситуація з коронавірусом в світі зараз

Станом на ранок 29 липня в Україні та світі заразилися більш 16,8 млн чоловік. За минулу добу, 28 липня, виявлено 247 тис. нових інфікованих.

Найбільше хворих COVID-19 за добу зафіксували в США - 64 тис., в Бразилії - 41 тис., а також в Індії - 49 тис.

Нагадаємо, що п резидент Білорусі Олександр Лукашенко зізнався, що перехворів на COVID-19.

29 07 2020

https://apostrophe.ua/ua/news/society/accidents/2020-07-29/koronavirus-tsirkuliroval-nezamechennyim-desyatiletiyami---bloomberg-/204851