на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Крісті Ашванден

Коронавірус: що відомо про суперпоширення

Наприкінці лютого 175 науковців та інженерів з усього світу взяли участь у конференції біотехнологічної компанії Biogen у Бостоні, Массачуссетс. Два дні учасники конференції потискали одне одному руки, говорили і сиділи разом за обіднім столом. Іронія в тому, що в аґенді конференції, зокрема, була і тема про новий коронавірус. Декілька людей, як згодом виявилося, були його носіями. Внаслідок цієї події тільки у Массачуссетсі 99 людей захворіли на COVID-19.



https://zbruc.eu/sites/default/files/images/2020/06/z1593376546a213i.jpg

 

Приблизно тоді ж коронавірус поширився серед приблизно ста людей, які прийшли на похорон у Олбані (штат Джорджія), і перекинувся на довколишні містечка, що стало одним із найгірших локальних спалахів COVID-19 у США. Наступного місяця одна людина заразила 52 учасників хорової репетиції у штаті Вашингтон, з яких двоє померли. А в Арканзасі інфікований пастор місцевої церкви та його дружина передали вірус 30 парафіянам, з яких троє померло.

  

Коли науковці отримали більше інформації про новий коронавірус, стало зрозуміло, що дуже важливу роль у його розповсюдженні відіграють так звані «події з суперпоширенням», коли одна людина інфікує непропорційно велику кількість інших. Конференція у Бостоні, похорон в Олбані та хорова репетиція у штаті Вашингтон були найбільшими такими подіями з початку епідемії у Сполучених Штатах. Власне, математичне моделювання показує, що приблизно 10–20% носіїв вірусу зумовлюють 80% випадків його передачі.

 

З цього, отже, випливає, що для сповільнення пандемії необхідно насамперед випереджувати ситуації з суперпоширенням, – стверджує Семюель Скарпіно, комп'ютерний науковець із Північно-Східного університету у Бостоні, який моделює динаміку інфекційних захворювань. Вчені ідентифікували фактори, які прискорюють такі події. Це, зокрема, закриті та погано провітрювані приміщення, близькі контакти між людьми, а також їхнє скупчення.

 

Моделюючи динаміку інфекційних захворювань, епідеміологи використовують не лише середню кількість людей, яких інфікує один носій хвороби [R₀], а й так званий коефіцієнт дисперсії, який позначають літерою «k». Цей параметр показує, наскільки хвороба кластеризується. Мале значення «k» означає, що відносно невелика кількість людей передає її іншим, натомість великевказує на радше рівномірне поширення хвороби. Наприклад, дослідження понад тисячі випадків COVID-19 у Гонконзі виявило, що коефіцієнт «k» дорівнював 0,45. Це більше, ніж у SARS і МERS, – але значно менше, ніж в «іспанки» 1918 року. Іншими словами, суперпоширення відіграє меншу роль у теперішній пандемії, ніж під час спалахів SARS і MERS, але набагато більшу, ніж у випадку «іспанки».

 

Новий коронавірус найчастіше поширюється через респіраторні крапельки, які утворюються під час кашлю, пчихання, розмови та дихання. Якщо симптоми хвороби з'являються одразу, люди найчастіше залишаються вдома і менше передають інфекцію іншим. Але якщо вони виникають пізнішевипадку коронавірусу це приблизно шість днів), шанси передати хворобу іншим зростають у рази, – каже Лаунер Ансель Меєрс, виконавчий директор Консорціуму моделювання COVID-19 при Техаському університеті в Остіні. За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC), 40% випадків передачі коронавірусу сталися ще до того, як у хворого появилися перші симптоми. Цей час дає людині досить велике «вікно», щоби проконтактувати з іншими і, можливо, потрапити у ситуацію, яка сприяє суперпоширенню.

 

Дослідники визначили декілька факторів, які цьому сприяють. Наприклад, погана вентиляція приміщення значно збільшує ймовірність заразитися. Дослідження у Японії виявило, що закрите приміщення збільшує шанси зараження на 18% порівняно з перебуванням на свіжому повітрі. Схоже дослідження британських науковців показало, що майже всі випадки суперзараження відбувалися у закритих або напівзакритих приміщеннях. Найбільші осередки інфекцій, зокрема, були в будинках для літніх людей, церквах, харчових підприємствах, супермаркетах, гуртожитках, тюрмах та на кораблях.

 

Не дивує і те, що всі ці установи мають спільну рису – всі вони є місцями скупчення великої кількості людей. «Якщо ви збирається не більш, ніж уп'ятьох, суперзараженням досягти дуже складно», – стверджує Меєрс. Але якщо розмір групи збільшується, то й ризик поширення інфекції також зростає.

 

Тривалість контактів також відіграє роль. Що довше члени групи контактують між собою, то більша ймовірність зараження. На запитання про те, скільки саме потрібно контактувати з хворою людиною, щоби самому заразитися, поки немає однозначної відповіді, – каже Сира Мадад, інфекціоніст з лікарні Health+ у Нью-Йорку. У своїх дослідженнях вона використовує еталонний показник у 10 хвилин, що, однак, менше за аналогічний орієнтир CDC [Центр з контролю та профілактики захворювань у США], що становить 15 хвилин. Певні працівникинаприклад, касири супермаркетіввзаємодіють із дуже великою кількістю людей і перебувають у ситуації, яка сприяє суперпоширенню. За словами Меєрс, на ці групи людей потрібно звернути ключову увагу в боротьбі проти COVID-19.

 

Те, що роблять люди, очевидно, також відіграє свою роль. Ми всі бачили, як респіраторні крапельки виділяються при чханні. Але їх дуже багато і під час звичайної розмови, – каже хімічний інженер Вільям Рістенпарт з Університету Каліфорнії в Дейвісі. Команда Рістенпарта виявила, що коли ви розмовляєте, то виділяєте їх більше, ніж під час звичайного дихання. Якщо розмова гучна, їх ще більше. Також їх багато під час співущо частково пояснює випадок суперзараження на хоровій репетиції. Інтенсивне дихання під час занять спортом, як виглядає, також може сприяти поширенню COVID-19. Наприклад, 65 випадків коронавірусної інфекції в Південній Кореї простежили до занять фітнесом у залах, де одночасно займалися 22 людей. Цікаво, що у тих самих залах відбувалися також групові заняття з йоги, які не призвели до жодного випадку зараження. Дослідження коронавірусу в Японії продемонструвало, що найбільшими локальними розповсюджувачами були спортивні зали, караоке-клуби та бари.

 

Слід наголосити, що команда Рістенпарта досліджувала не безпосередньо коронавірус, а лише виділення частинок, що переносяться повітрям. Вчені також виявили доволі інтригуючі дані: окремі індивіди виділяють набагато більше таких частинок, ніж інші. «Ви не можете наперед сказати, хто це. Однією з них, наприклад, була невелика на зріст молода дівчина, тоді як я – великий, кремезний хлопець – таким не є», – каже Рістенпарт.

 

Дослідження ситуацій із суперзараженням привело дослідників до думки, що саме вони чи не найбільше відповідають за поширення коронавірусу. «Усі дані, які я досі бачив, вказують на те, що якщо ви мінімізуєте такі ситуації, то темп поширення хвороби швидко сповільниться. – каже Скарпіно. – В Сієтлі було кілька випадків, коли первинні носії хвороби взагалі нікого не заразили. З цього можна зробити висновок, що вірус не поширюватиметься, якщо не буде обставин, які цьому сприяють».

 

Але у Сполучених Штатах, де вже зареєстрували 2,16 млн випадків зараження та 117 тисяч смертей від вірусу, такі ситуації тепер саме перебувають на пікуадже країна знову відкриває багато бізнесів, тож більше людей надалі контактуватимуть у групах. В Японії чиновники у сфері охорони здоров’я радять уникати таких ситуацій: замкнених приміщень з поганою вентиляцією, місць скупчень людей та тісних міжособистісних контактів. Здатність вірусу заражати не є цілковито властивістю цього патогена, – каже Крістофер Мур, комп’ютерний науковець із Інституту Санта-Фе. «Ця здатність є похідною від його взаємодії із суспільством», – стверджує дослідник. Це означає, щопринаймні на одну частину в цьому рівнянні ми можемо впливати.

 

https://zbruc.eu/sites/default/files/coronavirus_yellow-graphic_10241.jpg


Christie Aschwanden
How ‘Superspreading’ Events Drive Most COVID-19 Spread
Scientific American, 23.06.2020
Зреферував Є. Л.

https://zbruc.eu/node/98637