на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Інформаційне агентство ASPI

"Китайський Чорнобиль":
глава Китаю знав про коронавірус, але приховав інформацію?

Відомий польський китаєзнавець, професор Богдан Горальчик вважає, що влада Китаю не витримала випробування коронавірусом, передрікає бродіння в верхах і соціальний вибух, якщо поширення епідемії не вдасться зупинити. Подробиці – в інтерв'ю з сходознавцем, опубліковане польським виданням Interia Fakty.

 

– Професор, що коронавірус зробив з Китаєм? Велика сила біди?
– Якщо б ми говорили три місяці тому, то розглядали б наслідки торговельної війни між США і Китаєм. 15 січня нинішнього року президент Трамп і головний китайський парламентер Лю Хе підписали угоду про "припинення вогню" в Білому домі. Але не будемо спокушатися: це було лише перемир'ям на час президентської кампанії в США. Торговий спір може повернутися і в більш серйозному масштабі.

– Торгова війна – лише одне з лих, що обрушилися на Китай.
– Перш ніж ми доберемося до коронавіруса, необхідно згадати про кілька речей. З червня минулого року вирують пристрасті в Гонконзі. Слід визнати, що влада Пекіна виявила розсудливість і, всупереч очікуванням багатьох на Заході, армії не довелося втихомирювати бунт. Але питання до кінця не вирішене. Події в Гонконзі призвели до появи "третього елемента", який поки не помічений в Європі, але в китайському мисленні міцно влаштувався. 

– Ви про підсумки січневих виборів в Тайвані, які піднесли сюрприз?
– Так, в результаті демонстрацій в Гонконзі настрої на острові радикально змінилися. Перед масовими протестами опитування на Тайвані показали, що національна партія Гоміньдан готова піти на угоду і мирні переговори з Пекіном. Але адміністрація пані Цай Ін-вень, яка бореться за тайванську ідентичність, взяла верх. А тут ще наспів коронавірус

– І ми навіть не знаємо, звідки він узявся.
– Навіть експерти ВООЗ цього не знають. Ми добре не знаємо навіть, як він поширюється, за винятком одного – вірус переміщається за межі Китаю. У нас є спалахи в Південній Кореї, Італії та інших країнах. Ймовірна пандемія. Проте для Китаю висновки полягають у наступному. Насамперед, ми вже точно знаємо, що вірус був виявлений в кінці грудня в Ухані. Доктор Лі Вэньлян попередив про проблему. Оскільки це відбулося в авторитарній державі, його спинили, лікарю довелося підтримати лоялістів. Але, коли 33-річний доктор Лі помер на лікарняному закладі, він став героєм китайського Інтернету і китайської свідомості.
По-друге, ми точно знаємо, принаймні, я знаю, що на початку січня президент Сі Цзіньпін вже знав про існування коронавіруса. Але з якоїсь причини приховав це. Саме він допустив найбільшу в світі міграцію людей – у китайський Новий рік, 25 січня. Чверть або третина населення покинули Ухань, місто з 11 мільйонами жителів. Китайці вирушили в гості до рідні – у Китаї Новий рік подібний до святвечора – і епідемія почалася. 

Влада Китаю з запізненням повідомила Всесвітню організацію охорони здоров'я і визнала, що існує проблема. До теперішнього моменту SARS-CoV-2, як офіційно іменується новий штам коронавіруса, забрав життя понад 3, 4 тис. осіб, дані змінюються щодня. Тільки в Китаї жертв 2, 7 тис.

Я вже говорив, що свого роду лакмусовий папірець ситуації в Китаї – рішення скасувати щорічну сесію парламенту, яка повинна була початися 5 березня. Її цвях – послання прем'єр-міністра, державний звіт. Ця доповідь, якщо в Китаї не відбувається нічого незвичайного, головна політична подія року. 

– Це такий важливий сигнал?
– Так, адже в Китаї зовсім інший менталітет. Мислення знаками, символами і церемоніями. Церемонія – як відомо, одна з конфуціанських чеснот. Все тримається на цьому. Якщо щорічна церемонія скасовується, влада втрачає обличчя.

– Тим не менш, вона була скасована.
– В даний час для влади важливіше економічних наслідків епідемії відновити суспільну довіру. Тому що, якщо ви втрачаєте суспільну довіру у величезних масштабах, ви втрачаєте "мандат небес".

– Чи може цей мандат дістатися не комуністам? 
– Серйозної альтернативи КПК в Китаї немає. У 1949 році Гоміньдан, консервативна партія Китаю, був силою, яка відстоювала проголошення Тайваню в якості незалежної держави. Коли розвалилася імперія, були військові та приватні армії, здатні взяти владу. Однак зараз альтернативи комуністам в Пекіні немає. Це не Тайвань і не Гонконг. Так що, давайте не будемо говорити про "мандат небес", звернемо увагу на те, що може зробити правляча еліта.

– Ми знаємо, що вона скасувала щорічну парламентську сесію.
– Для мене було два сигналу, що готується її скасування. По-перше, жоден делегат не був обраний в деяких провінціях. По-друге, для кожного, хто в'їжджає в Пекін, був введений двотижневий карантин. Напередодні офіційного оголошення про скасування заходу я дивився по китайському телебаченню телеконференцію президента Сі Цзіньпіна і вищого керівництва, членів Політбюро, найважливіших людей в державі. 170 тисяч чиновники і апаратників сиділи в своїх кабінетах, всі в масках, та слухали мудрі слова голови.

– Що ж він сказав?
– Що ситуація дуже серйозна, країна в критичній точці – або-або. По суті, це була підготовка повідомлення про скасування сесії, тому що в критичній ситуації не проводяться церемонії і свята. "Ми повинні почати нову народну війну", – сказав голова, використовуючи військову термінологію. Військовий словник в Китаї зараз часто використовується в засобах масової інформації і пропаганди. 

– Минулого року Китай зафіксував найнижче економічне зростання за 29 років – 6,2%. Ми хотіли б мати таке, але це був найнижчий річний темп зростання економіки з часу подій на площі Тяньаньмень в 1989 році. Тепер, коли три чверті всіх міжнародних зв'язків з Китаєм розірвані, це, очевидно, приносить відчутні втрати. 
– Так, відомо, що міста закриті, і не тільки 11-мільйонний Ухань, але і вся провінція Хубей, а це 60 мільйонів чоловік. 30 міст на карантині. Гонконг вже закрив всі 14 пунктів перетину кордону з КНР. Дивовижна ситуація для Китаю. Промислове виробництво в Новий рік було практично зупинено і лише тепер відновлюється. Практично уся вища і середня освіта перейшла на онлайн-навчання. Діти і вчителі сидять вдома. Влада каже: ми маємо справу з великим противником, який хоче нас знищити, і повинні вжити екстрені заходи.

– Напевно шукають і ворогів народу?
– Поки я не помічаю поширення теорій змови. Китайські фахівці швидше намагаються боротися з тими припущеннями, які з'явилися на Заході. Наприклад, що ситуація спровокована спецслужбами, що вірус з'явився з секретної лабораторії, а не з ринку чи з летючої миші. Але, звичайно, не можна виключати, що влада буде використовувати контрпропаганду. На даний момент, однак, не до цього.

– Вони будують особливі лікарні.
– І, до речі, придумана ними система вражає. Я не можу собі уявити, а я знаю багато країн і цивілізацій, хто ще міг би закрити 60-мільйонну провінцію на місяць, повністю ізолювавши її. В даний момент ми говоримо, що Ухань вже більше місяця безлюдний, на вулицях немає руху машин, тут і там – окремі пішоходи. За 10 або 14 днів побудовані дві лікарні, будуються 19 нових, і вони будуть завершені найближчим часом. Треба визнати, що Китай може бути ефективним, неспроста він став № 2 у світі протягом чотирьох десятиліть, стартувавши з рівня Чада. Але є й інші сигнали.

– Які?
– Колишні китайські управлінські команди були технократичними, інженерними, не мали справи з ідеологією. Вони управляли, плануючи кожен крок, така, знаєте, стримана стратегія, taoguang yanghui, щоб спокійно, без показухи, вибудувати владу. Сі Цзіньпін виступив з абсолютно іншою стратегією, оголосивши про китайської мрії і сконцентрувавши у своїх руках повну владу. На даний момент це означає і одноосібну відповідальність. З боку китайці бачать ситуацію так: якщо імператор не працював, то, може, він втратив небесне благословення? Гра йде на максимальні ставки.

– Яке питання для Китаю зараз є головним?
– Як довго триватиме епідемія. Експерти кажуть, може навіть до травня. Це довго. Невідворотні економічні, іміджеві, психологічні наслідки епідемії. Немає відповіді на питання: яким буде падіння зростання ВВП? коли відновиться виробництво? коли відновляться повітряні сполучення і внутрішній зв'язок між містами? Поки не відбудеться спад епідемії, ми можемо тільки припускати, що ще станеться.

– Чи є в уряду Китаю план політичного наступу?
– Влада виділила $ 14,5 млрд. на підтримку економіки. Китайські експерти пропонують збільшити дефіцит бюджету з 2,2% до 3,2-3,5%. Тобто, використовують той самий інструмент, що і під час кризи 2008 року. Потім вони кинули пакет в 600 млрд. доларів для стимулювання економіки. У них є резерви, вони можуть це собі дозволити. Але що буде, якщо епідемія триватиме довше – я не знаю. Існує також проблема великого державного боргу, який, за нашими критеріями, досягає 240% ВВП. Це багато. У Польщі, наприклад, 55%.

– Давайте уявимо, що епідемія закінчилася. Влада голосно оголосить перемогу?
– Якщо це станеться швидко, оголосить, що компартія перемогла у народній війні. "Зараз ми прокачаємо 300 або 500 мільярдів доларів і перезапустим економіку".
– Люди купляться на це? Влада відновить репутацію?
– Подивимося, чим це закінчиться. Тоді й поговоримо про конкретні висновки. Вони можуть бути далекоглядними з точки зору китайської правлячої системи.

– Ви думаєте, що цю систему можна похитнути?
– Вона вже похитнулася, тому що Китай створив імідж технократичного держави, в якій все сплановано, перевірено і точно. Що ж, виявилося, топ-менеджмент дав маху. Молоко розлилося. Більше не можна призначати відповідальними тільки місцевих апаратників. Можуть і більш важливі голови полетіти. До речі, і раніше в Китаї конкурентів не терпіли. Була безпрецедентна антикорупційна кампанія, завдяки якій Сі Цзіньпін прибрав супротивників. Починаючи з голови міськкому Чунціна Бо Сілая і закінчуючи начальником служби безпеки Чжоу Юнканом, який отримав довічне.

– Це небезпечна операція.
– Так, адже викидаючи начальника служби безпеки, вам потрібно вичистити органи до самого дна. Чимало китайців наточили на нинішнього голову зуб, оскільки втратили роботу, майно, потрапили у в'язницю. П'ять років тому на біржі стався крах, і китайці втратили мільярд доларів протягом дев'яти місяців. Це теж зарахується нинішньої влади.

– Ну а як суспільство в цілому? Що люди запам'ятають про епідемію? Доктора з Ухани? Але ЗМІ перебувають під контролем, вони будуть мовчати. 
– Влада зробить все, аби у громадянського суспільства не було шансів. Така природа авторитарної системи. Незалежні ЗМІ, незалежне громадянське суспільство – це не про Китай. Що стосується цензури, то тут багато міфів. Мільйони китайців виїжджають за кордон. У них там є родичі, діти навчаються в найкращих університетах, тобто є й інші джерела інформації, крім офіційних. Крім того, я бачив своїми очима, як молоді китайці обходять інтернет-заборони. У цьому сенсі цензури в Китаї більше немає. Хіба що китайці придумають якогось Великого Брата, який буде все контролювати. Втім, це можливо – в Китаї вже будується система автоматичного спостереження. Питання в тому, чи хоче суспільство більше свободи чи ні. Китайці традиційно визнають ієрархію і поважають владу. Це не заперечується і не ставиться під сумнів. Але якщо сила проявляє некомпетентність один, два або три рази, все може завалитися.

– Значить, будуть якісь зміни?
– Повинні бути. Вони будуть залежати від того, як довго триватиме епідемія.

– Де почнеться галас?
– В еліті. Щось має статися на їх вечірці. Можливо, будуть створені котерії, гуртки з різними поглядами на розвиток держави і суспільства. Навряд чи це буде масовий рух: страх все ще править в Китаї. Але зараз він посилюється ще одним острахом – стати жертвою страшного вірусу.

 

Досьє ASPI
Богдан Горальчик – професор і директор Європейського центру Варшавського університету. Колишній посол Польщі в Таїланді, на Філіппінах і в Бірмі. Автор багатьох книг і статей про Китай, Центральну Європу та Європейський Союз.
 

7 03 2020
https://aspi.com.ua/publications/kitayskiy-chornobil-glava-kitayu-znav-pro-koronavirus-ale-prikhovav-informaciyu