на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євгеній Морі (Євгеній Моренець) — український письменник, поет, музикант

Сила мистецтва чи наука?
Як впливає на людину класична музика

Cлушний музичний фон може врятувати будь-яку ситуацію. Ось здається, що сил уже бракує, як раптом улюблена пісня надихає, заряджає енергією, а там уже й до другого дихання не далеко. Однак серед усіх жанрів, і з цим згодні науковці з медиками, найефективнішою "батарейкою" була й залишається класична музика.

Тож ходити на концерти класичної інструментальної музики корисно не лише для душевної рівноваги, а й для фізичного здоров'я. 20 лютого, у День вшанування Героїв Небесної сотні, в Будинку звукозапису Українського радіо у виконанні Симфонічного оркестру Українського радіо та Національної капели “Думка” прозвучали величні П’ята симфонія Людвіга ван Бетховена та “Страсті за Тарасом” Євгена Станковича.

Суспільне наводить 5 причин, чому вам буде корисно відвідувати подібні західи.

Класика стимулює роботу мозку

Хто з вас вмикає музику для того, щоб налаштуватися на необхідний лад, покращити настрій або зосередитися на роботі? І серед усіх жанрів найвідчутніший прилив енергії організму людини дає симфонічна музика. У 2007 році  дослідники зі Стенфорда провели експеримент: перевіряли здатність випробуваних до концентрації, запам'ятовування і складання прогнозів під час прослуховування різних фрагментів Вівальді.

Під час паузи між композиціями вчені фіксували на томографі пікові показники роботи мозку. Виявляється, через непередбачуваність класичної музики наш мозок активно робить припущення щодо можливої комбінації нот в наступному фрагменті. Прислуховуючись, ми тренуємо мозок, налаштовуємо його на активну роботу. Схожий ефект виникає під час прослуховування не тільки Вівальді, а й Баха, Генделя, Альбіноні.

Аспірантки Оксфордського університету Брукса  вирішили з’ясувати, чи існує взаємозв'язок між музичними вподобаннями людини та рівнем її інтелекту? Для цього психологині провели тест IQ і дослідили музичні смаки 467 старшокласників-добровольців. Учасники з найвищим коефіцієнтом інтелекту виявилися поціновувачами інструментальної музики, зокрема ембієнт-електроніки, джазу і класики. Вони також відзначили, що люблять аналізувати композиції та цінують техніку виконання. Тож для розумних людей чудово підійде 5-та симфонія Бетховена.

Ефект Моцарта налаштовує на творчість і навчання

У 1993 році Френсіс Роше, Гордон Шоу і Кетрін Кі  досліджували вплив  прослуховування сонати для двох фортепіано Моцарта на розумову діяльність. Вони дали піддослідним один і той самий тест на просторове мислення, різниця полягала лише в музиці, що супроводжувала виконання завдання.

Найкращі результати випробувані демонстрували при прослуховуванні Моцарта. Тиша або мелодії, що розслабляють, такого ефекту не справляли. На жаль, вплив не постійний, а триває протягом 15 хвилин після прослуховування. Середній просторовий IQ був на 8 і 9 балів вище, ніж за двох інших умов. Результати експерименту наукова спільнота назвала суперечливими, деяким ученим не вдалося повторити експеримент, але схожого ефекту вони досягали, навіть вмикаючи музику Моцарта піддослідним тваринам.

Чотирьом групам щурів в утробі та у післяродовий період тривалістю 60 днів включали фортепіанну сонату Моцарта, мінімалістичну музику композитора Філіпа Гласса, білий шум або тишу. Потім вчені перевіряли здатність груп знаходити шлях у лабіринті. Щури, які слухали Моцарта, виконали тест на лабіринт значно швидше і з меншою кількістю помилок, ніж три інші групи.

Допомагає подолати стрес

Британські дослідники з'ясували, що 90% хірургів слухають музику під час проведення операцій. Це створює для них спокійнішу атмосферу, допомагає впоратися зі стресом. А дослідження, опубліковане  Міжнародним журналом хірургії  у 2019 році, показало, що прослуховування Моцарта, Баха або Бетховена може підвищити продуктивність лікарів на 11%.

Повільна приємна музика Вівальді, Кореллі і Генделя дає відчуття безпеки та сприяє гармонії душі й тіла. Під такі мелодії приємно виконувати будь-які завдання та роботу, вона надихає до порядку та стійкості. Нове дослідження  Центру науки продуктивності при Королівському музичному коледжі  показало, що класична музика знижує стрес як для слухачів, так і для музикантів. Результати можуть допомогти в розробці методів лікування розладів настрою або станів, які підсилюють стрес.

Дослідники зібрали дані від 15 співаків та 49 глядачів під час виступу. Це були результати ЕКГ, анкети та зразки слини, які перевірили на рівень гормонів стресу: кортизол і кортизон. Спів і спостереження за тим, як співають інші, знижувало стрес. Рівень гормонів стресу серед аудиторії впав після завершення вистави. Люди також відзначали зниження страху, напруги, розгубленості та смутку, а також  збільшення відчуття розслаблення.

Ритмічна музика може стимулювати резонанс мозкових хвиль синхронно з ритмом, забезпечуючи більш різку концентрацію і уважніше мислення. Ви, напевно, помічали за собою це відчуття, якщо звикли йти на роботу під енергійні треки, щоб прокинутися. Зі зміною мозкових хвиль настають зміни у функціях організму, наприклад у диханні та частоті серцевих скорочень. Таким чином музична терапія може допомогти нейтралізувати або запобігти руйнівним наслідкам хронічного стресу.

Корисна для дітей

Класична музика, на кшталт Бетховена або Моцарта,  підвищує концентрацію та рівень самодисципліни  серед дітей. Малюки також вдосконалюють свої загальні навички слухання і спілкування, знайомлячись з репертуарами таких композиторів, як Равель, Шостакович і Мендельсон. Крім того, з віком їхні музичні смаки стають різноманітнішими, ніж в однолітків, згідно з дослідженням Інституту освіти Лондонського університету. Вчителі ж називають основними перевагами класичної музики розвиток здатності слухати, особистих і соціальних навичок.

Допомагає впоратися з депресією

У  статті вчених  з Університету Південної Флориди йдеться, що "сумна" музика допомагає людям у пригніченому стані відчути себе краще. Для дослідження запросили 76 студентів, у половини з яких була діагностована депресія. Мелодії мінорних тональностей не обов'язково посилюють відчуття смутку! Ви можете навіть не усвідомлювати, що ваш організм реагує на музику інакше. Мінорна музика з суворою енергією та драматичними переходами сприяє активації фізіологічних процесів.

Учасникам давали послухати мажорну і мінорну класичну музику. Серед веселих мелодій був "Інфернальний галоп" Жака Оффенбаха, а у депресивному плейлисті звучав твір, визнаний найсумнішим зразком класичної музики – "Адажіо для струнних" Самюеля Барбера. Піддослідні з депресією не лише віддали перевагу сумній музиці, а й відзначили, що вона надає їм сил.

 14 02 2020

https://suspilne.media/14317-vpliv-klasicnoi-muziki-na-ludinu-sila-mistectva-ci-nauka/