на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олена Степова, письменниця, блогер, юрист

Переселенка з Донбасу:
На вихідних подзвонили з мого міста, розповіли новини

На вихідних подзвонили з мого міста, нагадаю, я жила в місті Свердловськ, Луганська область, після декомунізаціїДовжанський, розповіли новини. Їх багато. Всі вони яскраві. Кожна заслуговує окремої статті. Але я, мабуть, підсумую.Mgid

У місті вирує коронавірус, ситуація безконтрольна, немає ні соціальної відповідальності хворих, ні лікарів, ні тестів, ні засобів захисту, ні ліків.

Ускладнюється вона присутністю в місті військових з РФ, дагестанців, примарність “кордону”, через який на час карантину не можна виїжджати жителям ОРДЛО, але прекрасно можна заїжджати громадянам РФ і невизнанихреспублік” типу Південної Осетії, відсутністю в окупованих містах води і моторошної антисанітарією.

Вмирають лікарі, які не стільки працюють без захисту, скільки схильні до пропаганди “для руських коронавирусу немає, це гей-европскє”. Вмирають люди, які також повірили пропаганді і не стали дотримуватися запобіжних заходів.

Не рятують ситуацію карантинні заходи, так як вони не сприймаються народом, оскільки в самому початку пандемії тут поставилися до неї з низькою соціальною відповідальністю, заявивши, що скрепний російський православний народ віруси не беруть.

Богослужіння в церквах, мітинги, масові заходи тут не припинялися навіть при наявності в лікарнях перших десятків хворих. Масла у вогонь підливала російська пропаганда і церковники, волаючівірус тільки для геїв, гей-європи і укропів”.

Коли міста закрили на карантин, було вже пізно. Та й карантином те, що в ОРДЛО відбувалося, назвати важко. Маски носили лише 10% населення.

І ось тут би задуматися, адже не перший раз жителі ОРДЛО попадаються на вудку пропаганди і брехні Росії. І кожен раз ціна брехніжиття.

Інформація про хворих і померлих, а також ситуацію з коронавірусом в ОРДЛО ховається, тут немає тестів, людям ставлять діагнозвірусна пневмонія”, і ніхто не знає що відбувається.

Люди повірили пропагандівірус не страшний” і почали вмирати. І ось тепер вони кажуть – “у нас, як в СРСР, ми нічого не знаємо, від нас все приховують”. Дивно, а хіба “назад в СРСР” і в “СРСР все було добре» не були основами пропаганди і мрією людей у ​​2014-му? Були! Але, говорити про СРСР і жити в СРСР, виявилося не зовсім те, що хотілося б.

Але, це ще не всі біди ОРДЛО.

Через карантин жителі гетто не можуть поїхати ні в Україну за ліками, грошима і продуктами, ні в РФ. Мишоловка!

Так само дивує і поведінка жителів ОРДЛО, підкреслю, не всіх, а критичного більшості, що є апологетом російського світу і “республік”, – ще вчора вони кричали “України ніколи не було”, “не визнаємо нічого укропского”, а сьогоднівідкрийте скоріше КПВВ “.

Дуже дивно сотні тисяч жителів ОРДЛО бояться “хунти” і “карателів” і ці ж сотні тисяч їдуть в Україну до “карателям” і “хунті”.

У ОРДЛО безробіття, затримки виплати зарплат, промисловість Донбасу в його ОРДЛинскькій частини втратила 70% своїх потужностей, 70% працюючих, успішних, рентабельних на 2014-й рік шахт і заводів.

За наказом з Кремля в ОРДЛО почалося масове закриття шахт. І хоча список шахт, що підлягають закриттю, вже затверджений “главою” Пасічником, в нього кожен день додаються нові об’єкти. Як стало відомо від місцевих жителів, вищі чини вугільних об’єднань, до речі, всі вони вже громадяни РФ і мають нерухомість на Росіїкажуть про повне знищення всіх вугільних підприємств до кінця 2021 року. При цьому, через повну відсутність інформації жителі шахтарських міст не знають про те, що закривають шахти по всійреспубліці”, а не конкретну в їхньому місті.

Загалом, ті, хто в 2014 році кричав “Донбас годує Україну”, сьогодні не можуть прогодувати самі себе. У ОРДЛО страшна трудова міграція. Вчорашні горді шахтарі, які сміялися над трудовими мігрантами України, сьогодні за їжу і копійки працюють на копанках ОРДЛО і Ростовської області.

Закривають і топлять шахти ОРДЛО при повній згоді і підтримці шахтарів і профспілок. Це при Україну тут мітингували і погрожували піти на Київ. В “народних республікахмітингувати бояться. Адже “народна владаозброєна до зубів.

Тут бунтувати не будуть з багатьох причин. Перша, це страх. За будь-яку незгоду, за будь-який страйк, за будь-яке слово, сказане протинародної влади” народ Донбасу кидають на підвал і розстрілюють. Тому шахтарі ОРДЛО ріжуть свої шахти на метал, в надії, щоУкраїна повернеться і відбудує, вона зобов’язана і має, а куди їй подітися, ми будемо вимагати і страйкувати”.

Причина друга. Тут шахтарі привчені підкорятися. Будь-якій владі. Будь-якому диктату. Чим більше на них тиску, тим краще вони себе почувають. На шахтах будь-який начальник, бригадир, який кричав, матюкався, бив, принижував підлеглих, був Богом. Його колектив обожнював. Міцний господарник!

Є ще одна причина. Абсолютна довіра людей владі, адже вона “захищає від хунти і солдатів НАТО”. Тут навіть жарт є, “якщо ми самі не закриємо свої шахти, їх закриють солдати НАТО”.

Повернуся до новин.

У Свердловську закривають шахту “Центросоюз”. Людей переводять на інші роботи, звільняють, скорочують, але, обіцяють, що це тимчасово, що знайшли “золоту жилу”, нові поклади вугілля, і ось-ось почнуть видобуток, і всіх візьмуть назад з ще більшою зарплатою. І люди вірять!

Найсмішніше, що на цій шахті дуже багато дружин опочленцев, які або воювали в 2014-2016-му і демобілізувалися через поранення, або воюють досі. Ну, а про те, що працівники шахти на 85% проросійські і велика частина з них має “паспорта республіки” і паспорти громадян РФ, я вже писала.

І ось в Свердловську, де, до речі, найбільша кількість хворих і померлих відcovid 19”, підприємці (трохи більше 20 чоловік) вирішили “просто поговорити з владою”, для чого зібралися на площі, біляміськради”. Без транспарантів, без крику. Такий тихий “страйк”, коли раби стоять на колінах перед паном і “страйкують”.

Пан до них вийшов тільки після того, як до “мітингувальниківпід’їхали пожежна машина з водометом, військові машиниУрали” з автоматниками.

Всіх учасників мітингу знімали з віконміськради” на відео. “Глава” міста, призначений Росією колаборант-терорист Сухачов, вийшовши до підприємців вислухав їх і запевнив, що допоможе. Люди розійшлися.

Вночі до них додому приїхали військові з автоматами. До кожного, хто засвітився на “мітингу”. Їх заарештували і відвезли. Квартири розграбовані. Цеобшук”. Правда, під час «обшуку» винесли все цінне: гроші, золото, прикраси, техніку, викрали машини. А на наступний день після затримання у всіх затриманих підприємців на ринку розкрили торгові модулі і вивезли товар. Ну, то таке!

Трьох відправили в підвали будівлі СБУ в Луганськ, де у терористів зараз тортури. Їх звинуватили в роботі на “укропів” в “державній зраді” і “саботажі”. Це 15 років по “законам республіки” з конфіскацією. Решта в підвалах в Свердловську. Чи живі вони чи ні, родичі не знають.

Найсмішніше, що велика частина затриманихвідчайдушнірівалюціонери”, борці з хунтою, які не тільки фінансували опочленіе, а й брали активну участь в мітингахросійської весни”, “референдумі”, воювали на фронті.

Так, можна перекласти вину на плечі окупанта. Але я вважаю за краще розділяти. У березні 2014 го, коли критична більшість кричала “Донбас-Росія” і мріяла жити пабагатому на рублі і російську нафту, вбивала за українську мову і вишиванку, вони показали Росії своє обличчя, обличчя, готове бути насильством, готовими прийняти насильство.

Росія ввела війська туди, де її чекали.

Виступи б жителі Донбасу єдиним фронтом проти російських прапорів, зірви їх з площ, вижени мерів, які агітують за “назад в СРСР”, виступи б з українськими прапорами на україно-російському кордоні, війни б не було. Не було б закритих шахт. Не було б підвалів, не було б тортур.

Донбас повинен був стати нашою книгою “ніколи знову”, чорним дзеркалом, що відображає всі наші пороки, щоб ми, вглядалися в нього і не повторювали помилок.

2 06 2020

https://krainanews.co.ua/pereselenka-z-donb/