на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрій Піонтковський

Авторитет Путіна падає,
в Росії починається парад суверенітетів

Президент США Дональд Трамп і лідер Кремля Володимир Путін виявилися однаково не готові визнати факт епідемії Covid-19, яка б'є по їх рейтингу. Але якщо США зараз швидко перебудовують економіку на "військові рейки" для боротьби з коронавірусом, то в Росії починається парад маленьких суверенітетів, а Путін вважає за краще ховатися. Про це "Апостроф" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

 

- Розкажіть, будь ласка, в якому місті ви зараз перебуваєте?

- По суті, я перебуваю в Вашингтоні, але суто адміністративно і географічно, це передмістя Вашингтона у штаті Меріленд - буквально в 50 м від межі Вашингтона. Хоча це створює для мене істотну різницю, тому що карантин у Вашингтоні значно суворіший. Там, прогулюючись, можна нарватися на поліцейського, який буде з тобою розмовляти. А в Меріленді я дозволяю собі щоденні півгодинні прогулянки.

- Як взагалі атмосфера в Меріленді?

- Спокійна і доброзичлива. Мені здається, американці взагалі досить гідно зустріли цю напасть за винятком однієї людини - президента Трампа. Завдяки його дурним амбіціям усі серйозні заходи щодо запобігання поширення епідемії були затримані як мінімум на два місяці.

Тут цікавий збіг - наскільки далекі між собою за масою параметрів Росія і Сполучені Штати, і дві такі особи, як Трамп і Володимир Путін. У них дуже різні біографії і ментальності, але вони збігаються в характері своєї особистості. У обох проявляється крайній егоцентризм і нехлюйське ставлення до мільйонів своїх співгромадян, яких вони повинні забезпечувати мудрим керівництвом. Кожен цікавиться тільки своїми амбіціями.

Трамп до останнього часу заперечував серйозність епідемії і пручався не те що карантину, а будь-яким обмежувальним заходам. Навіть коли їх ввели, він наполягав, що до католицького Великодня - 12 квітня - американці повернуться на роботу. Його дуже хвилювала можливість економічного спаду під час карантину і як це позначиться на результатах виборів. А зміна його позиції в останній тиждень сталося тільки тому, що він зрозумів - на його електоральних рейтингах катастрофічно позначиться кількість жертв епідемії. У минулу п'ятницю, скажімо, в Америці від неї померло понад тисячу осіб.

Ця трагедія, яка потрясла всю Америку, багато в чому змінила і світову політику. Під час теракту 11 вересня 2001 року загинуло 3 тисячі людей. Зараз такі "найн-ілевен" відбуваються в Америці кожні три дні (мається на увазі, що кожні 3 дні кількість померлих від коронавірусу дорівнює кількості жертв від нападу на "вежі-близнюки", - "Апостроф").

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/23dc4c1a9d6c5db74cbae9f2dd131164.jpg

Парамедики допомагають евакуювати людей з підозрою на коронавірус з круїзного лайнера, Майамі, СШАФото: Getty images

Ось і виходить, що дві людини з різних світів поводяться в момент найбільшої небезпеки безвідповідально, вульгарно і - я навіть би сказав - підло.

- Кажуть, у Кремлі навіть слово "карантин" намагаються зайвий раз не вживати.

- Вони цього слова просто уникають. У Путіна той же тип особистості, що і у Трампа - абсолютно! Не суть відіграє роль, а понти. Як це так - при великому Путіні, при великому Трампі можуть бути такі неприємності? Був поворот, коли мер Москви Сергій Собянін у досить неввічливій формі пояснював Путіну, що статистика - це нісенітниця, просто не проводиться достатня кількість тестів в Росії і невідома справжня картина.

А такий евфемізм як "додаткові канікули", винайдений Путіним замість слова "карантин", просто виштовхнув в минулі вихідні масу росіян на шашлики, на природу, на п'янки.

- В Україні, до речі, теж на початку карантину люди виходили в парки і смажили шашлики - боротися з цим практично неможливо. А як в США? Там населення теж байдуже відноситься до карантину?

- Ні. Це, звичайно, не німці - ті ідеально віднеслися до карантину. Адже все залежить не тільки від позиції влади, а й від ментальності населення. Але в цілому американці, коли врешті-решт були введені додаткові заходи, мені здається, ведуть себе досить дисципліновано.

- Це пов'язано з тим, що американці люблять свою країну, довіряють своїй владі - або в чому причина?

- Головну причину ви вже назвали. Українці, росіяни - колишні радянські люди, і у нас генетична столітнє, підкреслю - столітня - недовіра до власної влади.

Але є й інша причина. Адже в цій катастрофі є два аспекти.

Перший - суто епідеміологічний, медичний: наскільки правильно вживаються санітарні заходи, наскільки жорстко дотримується їх населення, який в результаті хід епідемії.

І другий, не менш важливий - економічний. Чому Трамп так пручався запровадженню карантину? Не тільки тому, що він, також як і Путін, не любить поганих новин. Він розумів, що це буде удар по економіці. Дотримання необхідних медичних заходів у будь-якій країні - це, насамперед, серйозний удар по інфраструктурі середнього і дрібного бізнесу.

І ще одне запитання - яким чином держава пом'якшує цей неминучий удар. Якщо у суто медичній частині, завдяки бездіяльності Трампа, я поставив би США "трієчку", то тверде "відмінно" заслужили і Адміністрація, і Конгрес, який негайно прийняв закон - за свою реакцію на неминучі економічні наслідки. Два трильйони доларів виділили на підтримку дрібного та середнього бізнесу, який складає "хребет" американської економіки і забезпечує всю життєдіяльність американцям як суб'єктам цієї економіки.

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/6d2ad61b256ffdf45b134fefe7378758.jpg

Андрій Піонтковський: "Завдяки бездіяльності Трампа, я поставив би США" трієчку ""Фото: Getty images

Я приведу вам вражаючий особистий приклад. Я не громадянин Сполучених Штатів. Як політичний біженець, я користуюся правами проживання. Але від нашої улюбленої американської податкову служби я абсолютно несподівано отримав в п'ятницю одноразову допомогу $ 2 400. Я нікуди не звертався, не надавав жодних документів. Просто у зловісній американській податковій службі, від якої ніхто не може сховатися, подивилися в базі дані оплати податків і на основі цього автоматично виділили таку допомогу. Це серйозні гроші, мені з дружиною на два місяці на прожиток вистачить.

Мена вразила не тільки та обставина, що біженець, який не має ніякого відношення до американської економіки, отримав ці гроші, а те, як вони видавалися. Ви уявляєте, скільки паперів довелося б оформити, якби такі гроші видавалися в Україні або Росії? Весь світ потрясли черги у Кривому Розі за якимись дозволами на пропуску. А якби людям почали видавати гроші? Ось такий рівень підтримки економіки. Це надає впевненості американцям, позначається на їх психології і поведінці більше, ніж будь-які заклики проповідників або лідерів громадської думки на телебаченні.

- Бачив цифру, що 6,65 млн осіб звернулися вперше за допомогою з безробіття у США. І деякі аналітики вже прогнозують, що американська економіка увійде в піке.

- Я бачив розрахунок, що 20 млн найближчим часом подадуть. Це природно. Низка підприємств базується на безперервному потоці кеша. Вони не можуть працювати у віддаленому режимі і закриваються. Тому здійснюються такі масштабні заходи підтримки.

Жодного піке американської економіки бути не може. Перші кроки вже показали, що влада ставиться дуже серйозно до цієї проблеми і готова підтримувати і бізнес і людей.

Крім того, я відкрию вам маленький секрет, чому Америка з суто економічної точки зору реагує масштабно - що можна порівняти тільки з Німеччиною, однією з країн, якщо не єдиною, якій можна поставити "п'ятірки" і по медицині, і по економіці. Так ось, великі суми з такою легкістю Вашингтон виділяє тому, що американська резервна система вільніша в емісії, ніж монетарні та фінансові інститути інших держав. Долар - це валюта, яку завжди братимуть всюди - це валюта всього світу. Американські облігації, які зараз будуть знову випускати - вони купуються.

Один з улюблених аргументів ненависників США - "Америка тому така успішна, що вони можуть друкувати долари без загрози інфляції". Але все навпаки - саме тому, що в Америці процвітаюча економіка, зокрема технології, ми бачимо таку високу довіру до долара. Це валюта є так званим last resort - "останній притулок" під час будь-якої кризи. І право емісії завойовано авторитетом американської економіки, її кредитною історією за останні 100 років.

Тому про входження американської економіки в піке можна забути. Трагедією є загибель людей, ми не знаємо, коли це зупиниться. Але можна бути об'єктивним, дорікнути попередникам Трампа у тому, що вони не були готові до масштабів такої інфекції і зараз, виявляється, недостатньо приладів ШВЛ - у Нью-Йорку їх не вистачає - і тест-систем.

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/366b020ccb7ac9eb9df5db7927ea5d67.jpg

Поліція Нью-ЙоркаФото: Getty images

Якщо згадаємо Другу світову війну, то тоді американська економіка була миттєво перебудована на військовий лад. Точно так само й зараз - адміністрація ввела фактично закони воєнного часу і масштабно випускається все необхідне.

Затримка, звичайно, коштуватиме багатьох життів американців, але США вийдуть з цієї кризи економічно в кращій формі, ніж більшість держав. Але провал є провал. Життя не повернеш і відповідальність - насамперед на Трампі - є.

- Чому Німеччина спрацювала краще?

- Тому що там була Меркель, а не Трамп. Це перше. А друге - вони думали про можливі інфекції раніше і до них зараз на літаках доставляють хворих з Італії і Франції. А Кремль послав в ЄС своїх Шишкіних-Чепіг - ГРУ-шних розвідників з автомобілями, з дезінфекцією, з милом. І російська пропаганда поширює демагогію, що ніхто в Європі один одному не допомагає.

Ще одна звичайна демагогія в пост-радянських країнах - мовляв, демократії не можуть реагувати ефективно, а ось дивіться, як в Китаї. По-перше, ми нічого не знаємо про те, що відбувається в Китаї, звідки з'явився вірус, скільки людей загинуло, і що там відбувається зараз - це абсолютно закрите суспільство. По-друге, є три-чотири приклади країн, які ідеально відреагували на загрозу: Південна Корея, Тайвань, Німеччина та Ізраїль. Країни з різних регіонів, з різною ментальністю населення. Їх об'єднують стійкі розвинені демократії.

- Чи є зараз в США загострення психічно нестабільних людей, які ходять, розповідають про кінець світу, про те, що ми всі помремо тощо?

- Ви знаєте, це завжди було присутнє в Америці і, напевно, такі є. Але я можу судити по масовій культурі, по телебаченню - немає сплеску таких настроїв. Найбільша секта - це, на мій погляд, секта трампошанувальників. Тому що їхнє тверде ядро, яке утворилося ще в 2016-му - 40%, іноді 45% - нікуди не ділося, не дивлячись на абсолютно очевидну демонстрацію своїх найгірших якостей.

Я сказав про схожість Трампа і Путіна, але є й відмінність: Путін ховається, а Трамп щодня нав'язує себе годинними прес-конференціями на всіх каналах в прямому ефірі на ганку Білого дому.

Я б не ідеалізував і демократів. Наприклад, в січні Трамп зробив один з небагатьох, на мою думку, правильних зовнішньополітичних кроків, а саме - ліквідував одного з лідерів іранських "Вартових ісламської революції" Касема Сулеймані, винного в загибелі десятків, а то й сотень тисяч людей в Сирії. Тоді всі демократичні зірки на нього накинулися - як це так, це серйозна ескалація воєнних дій.

Тобто політична боротьба давно вже йде без рукавичок і нижче пояса. Але своїх сектантів Трамп не втрачає. Однак виграти вибори, спираючись тільки на них, йому буде, мені здається, досить важко. Хоча передвиборча кампанія зійшла нанівець, про вибори зараз дуже мало говорять, незважаючи на те, що час наближається. Всі зайняті коронавірусом, мобілізацією допомоги населенню та економічними перспективами.

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/64188d3f551a9043b2c78560f852f4b4.jpg

Таксисти залишилися без роботи, Сан-Франциско, США Фото: Getty images

- Берні Сандерс і Джо Байден були до спалаху коронавірусу головними конкурентами Трампа. Як вони зараз себе позиціонують і чи можуть вони програти?

- Я б їх розділив. Сандерс вже програв на демократичних праймеріз. У нього немає навіть математичних шансів ліквідувати перевагу делегатів на з'їзді, який є у Байдена. Багато хто в демократичній партії не задоволений поведінкою Сандерса. Зазвичай в такій ситуації кандидати перестають нападати один на одного, гуртуються навколо лідера, щоб протистояти супернику, тим більше такому серйозному, як Трамп. Сандерс поводиться дуже егоїстично. Він - і особливо його прихильники - продовжує нападки на Байдена. Це працює на пропаганду Трампа і послаблює демократичну партію. Приблизно так само він поводився 4 роки тому, коли до останнього моменту вів боротьбу з Хілларі Клінтон. Він видавив з себе підтримку для неї, коли йому викрутили руки на з'їзді, але і сам, і його активісти не приховували недоброзичливого ставлення до Клінтон. І це стало однією з причин її поразки.

Проте, опитування громадської думки показують перевагу Байдена. Хоча для об'єктивності слід сказати, що не дивлячись на антисистемну поведінку Трампа, розрив між ним і Байденом знизився з 9% до 4-5% (Байден випереджає Трампа, - "Апостроф"). Це такий феномен - коли людина весь час стирчить перед очима, за неї все одно віддають голоси. Це те, що в політології називається фактором впізнаваності. Байден практично зник з поля. Десь раз на тиждень він з'являється, каже розумні речі про боротьбу з епідемією, економічні стимули. Але Трамп просто пригнічує його своєю телевізійною присутністю. Але півроку залишилося до виборів - і нічого не вирішено.

- Все-таки в Росії - хоч і не можна сказати, що нічого не вирішено, - але референдум з питань Конституції перенесли. Який прогноз ви можете дати?

- Відчувається невпевненість Путіна, бажання піти від відповідальності. А для диктатора це завжди небезпечно. Можна відповідальність віддати, а потім її не повернути. Я вже згадував, як з ним розмовляв Собянін - я б сказав, що це було навіть зухвало. Важко було припустити такий тон розмови ще півмісяця тому.

Ще менше можна щось передбачити в Росії, ніж у США. Але одна тенденція безперечна - це падіння авторитету Путіна в масах. Але це навіть не важливо, маси вже ніхто й не питатиме. І невідомо, чи будуть ще в Росії вибори.

Найбільш небезпечним для Путіна, як завжди в авторитарних режимах, є втрата впливу в елітах, у верхівці. Те, що диктатор передає відповідальність - це для нього завжди небезпечно.

- Тим більше він спробував передати відповідальність губернаторам, а вони потихеньку починають розбігатися...

- У перший же день троє подали у відставку!

- Ну ось. Чи означає, що таким же чином може "розбігтися" і вся Росія?

- Це смілива метафора. Але, взагалі-то тенденція є. Ми побачили, що в Росії немає держави, а весь цей фасад путінської вертикалі - це величезне потьомкінське село. Україна і Росія - це пострадянське породження. Обидві країни ще не зіткнулися зі справжніми масштабами епідемії - і неспроможність системи медицини ще позначиться. А такої економічної допомоги бізнесу і населенню, як США і Німеччина, ні РФ ні Україна дати не зможуть.

А якщо продовжити розвивати метафору про Росію, яка розбіжиться, то велике враження справила рішучість Рамзана Кадирова, який першим повністю закрив територію. Це нездійсненна мрія Дудаєва і Масхадова. Він просто заборонив в'їзд і виїзд любих чоловічків з РФ - зелених, синіх, червоних. Такий маленький парад суверенітетів починається. Це не етно-національні, а російські губернії починають вибудовувати якісь загороджувальні загони на кордонах між собою.

Дмитро Малишко

7 04 2020

https://apostrophe.ua/ua/article/world/2020-04-07/avtoritet-putina-padaet-v-rossii-nachinaetsya-parad-suverenitetov---andrey-piontkovskiy/32045