на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Артур Гор

Римська естетика та філософія хаосу:
хто розкручує в Україні нову радикальну організацію

«Глобальний світ втрачає свої позиції. Попереду нас чекає хаос. Попереду нас чекає абсолютний час темряви. Ми повинні здобувати перемогу над зовнішніми ворогами, відбираючи у них території. Здобувати перемогу у внутрішніх ворогів, відбираючи душі нашого населення, які стануть нашими послідовниками», - під аккомпанемент таких пафосних промов, в ніч на 2 серпня, під Києвом відбулася презентація нової націоналістичної організації «Centuria» (в перекладі з латинської - сотня). Хто стоїть за новим рухом, як сотники планують змінити політичний ландшафт в країні і взяти під контроль вулицю, розбирався «Апостроф».

 

Римська ніч

Ніч. Ліс під Києвом. Сотні міцних хлопців в балаклавах, стилізованих під маски персів з фільму «300 спартанців», палаючі факели, агресивне світло прожекторів, сцена, з якої лідер віщає про наступаючу темряву, марширування з ростовими щитами, як у римських легіонерів - це мізансцена, в якій відбувалося представлення нової правої організації «Centuria».

Що й казати, картинка вийшла просто чудова, адже новини про «ескадрони смерті» та «агресивну терористичну меншість» тут же підхопили російські ЗМІ, щедро приправляючи їх колоритними фотографіями.

Самі сотники в соцмережах стверджують, що «Centuria» - це рух, «яке стоїть на світоглядних засадах української державності та європейської традиції».

Фішка нової організації - давньоримська естетика, починаючи від девізу: «Aut cum scuto aut in scuto», що з латинської перекладається як «Зі щитом чи на щиті», закінчуючи розповідями про значні битви римських легіонерів, розміщених на сайті організації.

Свої основні завдання «нові римляни» визначають наступним чином:

Боротьба з внутрішнім ворогом. Це «відкриті сепаратисти, п'ята колона та політики, які діють на користь РФ». Мета «Centuria» зробити «діяльність внутрішніх ворогів неможливою, а життя нестерпним». При цьому, сотники запевняють, що залишають за собою право використовувати будь-які методи в боротьбі з посібниками окупантів, адже це «питання самого існування української Нації та Держави».

Протистояння зовнішнім ворогам. В рядах сотників ветерани АТО та молодь, які готові до партизанської війни та підпільної боротьби «у разі окупації України іншими країнами або приходом до влади антиукраїнських сил».

Боротьба з криміналом і «мусорським свавіллям». Радикали обіцяють «справедливу кару» тим правоохоронцям, які зрослися з криміналом, а злочинному світу «фізичне знищення».

Нове покоління. Сотники планують виховувати у своїх рядах «гордих українців», які будуть будувати національне майбутнє замість того, щоб емігрувати з країни.

Щоб стати членом «Centuria» потрібно перейти в спеціально створений чат-бот в телеграмі і заповнити форму, в якій вас попросять вказати свої анкетні дані і розповісти, чим саме ви можете бути корисні організації.

І знову Білецький

Судячи з усього, нова радикальна організація «Centuria» насправді не така вже й нова.

По-перше, зі сцени на її презентації виступав командир уже відомих «Національних дружин» Ігор Михайленко.

По-друге, якщо вивчити Instagram-акаунти людей, відзначених на заході, то багато хто з них або ветерани «Азова», або члени «Нацдружин». Наприклад, Ілля Татарчук, в акаунті якого є фото у форменому одязі «Нацдружин» і фото, зроблені з презентації «Centuria». Свої сторіз із заходу опублікував і ветеран «Азова», керівник столичного осередку партії «Нацкорпус» Сергій Тамарін (той самий, який зірвав презентацію «Національної платформи примирення» Сергія Сивохо).

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/64623341598b6dfd1a4842510b0e4c71.png

Аккаунт Іллі Татарчука в Instagram Фото: скріншот

Тобто, принципово нової ультраправої сили в Україні не з'явилося. Багато персонажів, засвічені в «Centuria», це члени вже існуючих організацій, що знаходяться під крилом лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького.

Більш того, в ЗМІ з'явилася інформація, що учасники «Нацдружин» поступово будуть вливатися в «Centuria». У самих «Нацдружинах» це і не спростовують.

«Національні дружини» - окрема організація, а «Centuria» інша, перед якою будуть стояти інші цілі та завдання, - пояснив «Апостроф» спікер «Нацдружин» Ігор Вдовін. - Однак на рівні осередків, наскільки ми отримуємо інформацію, наші хлопці цікавляться, хто такі «Centuria», і у них є діалог, а на регіональному рівні, можлива певна співпраця».

Правда, крім римської естетики, у «Centuria» і «Національних дружин» є одна істотна відмінність: якщо дружинники позиціонують себе як «санітари» вулиць, що стежать за порядком, то у сотників виразно політичний ухил: боротьба з «антиукраїнськими силами», внутрішніми ворогами , «ватою».

Ясна річ, що напередодні місцевих виборів, ультраправим під крилом Білецького потрібно активно діяти в політичному полі.

«Ми не маємо права зараз програти ці вибори», - запевняв сам Білецький на з'їзді «Нацкорпусу» в Одесі.

Але чому функції активних дій не міг взяти на себе вже розкручений бренд «Нацдружин»? Навіщо потрібно було створювати нову обгортку для старих ідей?

Навіщо це потрібно

На думку експертів, опитаних «Апостроф», створення нової ультраправої організації може переслідувати кілька цілей.

Демаркація. «Праві просто намагаються піти від поганого іміджу «Нацдружин», - пояснює «Апостроф» журналіст Артем Фурманюк, який давно стежить за діяльністю радикальних організацій в Україні. - Всі вже розуміють, що «Нацдружини» мають відношення до Авакова, знають, що вони періодично підробляють на різних замовних акціях, рейдерських захопленнях»

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко запевняє, що напередодні місцевих виборів «Нацкорпусу», як партії, вигідно відмежуватися від радикальних проектів.

«Національний корпус» стає класичною політичною партією і намагається відійти від радикальних проектів, - коментує «Апостроф» Петренко. - Робляться спроби зайти до місцевих рад і зробити «Нацкорпус» більш прийнятним для виборця, адже українці не сприймають радикальних проектів. А «Centuria» залишатиметься радикальним проектом. Тобто, відбувся поділ, який властивий багатьом подібним організаціям на Заході, наприклад, було політичне крило в тих же ІРА (Ірландська республіканська армія - «Апостроф»), ЕТА (Баскська ліворадикальна, націоналістична організація - «Апостроф»). У них було і політичне і воєнізоване крило. Адже є проблема, що владі в якийсь конкретний момент може не сподобатися політичний проект, через його радикальні дії, і його можуть закрити».

https://static.apostrophe.ua/uploads/image/ec271ecbb679381bffa8b0e363276165.jpg

З'їзд партії "Національний корпус", 2016 рікФото: Апостроф / Владислав Мусієнко

Інформаційний шум. Презентація «Centuria» наробила багато шуму в інформаційному просторі, а зайвий раз нагадати про себе напередодні виборів, не найгірший варіант для правих.

«Це просто черговий інформаційний привід, - каже «Апостроф» політолог Петро Олещук. - Разом з тим, це і можливість диверсифікувати внутрішні течії: хтось уявляє релігійно-консервативну течію, хтось більш національну, хтось консервативно-традиціоналістську. Можливо, це спроба забити за собою традиціоналістський сегмент. Це логічно для «Нацкорпусу», як багатоцентричній та неоднородній структурі, що об'єднує різних за поглядами людей. Праві взагалі ніколи не були однорідними: різні люди, різні погляди. Таким чином, вони просто диверсифікують свої групи і дозволяють їм реалізовувати різні цілі».

Втім, експерти впевнені, що народження ще однієї радикальної організації навряд чи принесе істотні політичні дивіденди правим.

«Парадокс у тому, що чим більше таких організацій створюється на націоналістичному фланзі, тим менше їх ефективність», - зазначає «Апостроф» політолог Володимир Фесенко.

На вулицях стане спекотніше?

До речі, про ефективність. Акценти, які розставляє нова організація, досить войовничі. Взяти хоча б «право використовувати будь-які методи в боротьбі з посібниками окупантів». Чи означає це, що з появою «Centuria» градус протистояння на вулицях істотно зросте?

«Не виключаю цього, - зазначає Богдан Петренко. - Ми бачимо, як у нас стартувала виборча кампанія: теракти, заворушення. Все це піднімає планку активності, як такої, і політичне розгойдування ситуації може стати складовою таких проектів. Ми ж розуміємо, до кого близький Білецький, і якщо у пана Авакова виникнуть якісь проблеми з владою, йому потрібно буде мати вплив, в тому числі, і за допомогою вулиці і радикальних елементів».

«Можливо, «Centuria» буде засобом здійснення акцій, які не може здійснювати «Нацкорпус» як партія. Тим більше, що недавно була розгорнута активність проти представників проросійських партій і «Centuria» тут може стати в нагоді», - додає Петро Олещук.

Втім, на думку Фурманюка, сотники не становитимуть реальну небезпеку.

«Вони будуть діяти в тих рамках, в яких їм дозволить діяти Аваков. Я думаю, що ми побачимо максимум одну-дві їхні акції, щоб засвітитися в інформаційному полі, а далі ми їх не побачимо», - резюмував Фурманюк.

15 08 2020

https://apostrophe.ua/ua/article/society/2020-08-15/rimskaya-estetika-i-filosofiya-haosa-kto-raskruchivaet-v-ukraine-novuyu-radikalnuyu-organizatsiyu/34380