на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Леся Поруцька-Сакович

Трамп пропив “Норд Стрім 2”?

Сьогодні після обіду прийшло повідомлення, яке проливає світло на масштаби помилувань, що їх проводить нинішній президент США Трамп. Нагадаємо, він вже помилував майже всіх своїх, вже й не знаю як назвати, соратників чи подільників, що були засуджені за різні фінансові махінації та перешкоджання правосуддю. Але насправді, їх почали брати в оборот за спільні з Трампом справи з Путіном та РФ. За останнім заходом він почав «милувати» родичів і, схоже, це - тільки початок.

 

Деякі сенатори-республіканці вже закликали Трампа припинити цю вакханалію і, особливо, щодо осіб, яких засуджено за фінансові злочини. Традиційно у США вважаються ганебними і незмивним злочини, пов'язані з наркотиками і фінансами. Ті, хто попадався на таких справах, однозначно ставили хрест на своїм добрім імені.

 

Але Трамп вже зламав цю традицію й повним ходом милує своїх друзяк, які потрапляють у цю катеґорію. Ба більше, він їх запрошує до Білого Дому на посиденьки, чого взагалі ні разу не робив жоден попередній президент США. Саме тому соратники пропонують дідові Донні припинити цю практику, щоб не заохочувати злочинців зазначеного сорту й не давати їм приводу вважати, що за певних розкладів їм усе зійде з рук.

 

Проте Дональд Трамп без особливих проблем ламає будь-які традиції, неписані правила і пристойності, втоптуючи у бруд авторитет не тільки інституту президента США, але й самої країни. Тепер усі чекають, що він помилує всіх своїх близьких родичів, а можливо, й себе коханого, тим самим розписавшись у тому, що біля керма США 4 роки був мафіозний клан, що й підтверджують усі ці звільнення від відповідальности за кримінальні злочини.

 

Але стадія «невідкладних помилувань», пов'язаних з його особистими друзями і знайомими, вже підходить до завершення, і тепер помилування йдуть «на винос». Чутки про те, що в Білому Домі організовано тимчасовий авкціонний центр з помилувань, вже надходять з усіх боків, і кажуть, що перша «комерційна» партія таких помилуваних вже отримала «чисту» і вже покинула свій цуґундер. Зараз формується нова партія, і скільки їх буде - невідомо. Саме тому подав у відставку Генпрокурор Вільям Барр - щоб не бруднитися.

 

Але от сьогодні стало відомо, який найбільший акт помилування провів Трамп перед своїм дембелем. У попередній статті ми писали про те, що Трамп ветував закон про оборонну діяльність, який містить розділ про фінансування практичних дій з блокування ґазпромівського «Північного потоку - 2». Як тільки він наклав вето, росіяни та їхня німецька аґентура миттєво прокинулися, й до місця будівництва газогону висунулися судна, обладнані під трубоукладання. І ось що пише сьогоднішня російська преса:

 

«Роботи з будівництва ділянки трубопроводу « Північний потік — 2» довжиною 2,6 км у виключній економічній зоні Німеччини завершено. Про це повідомила у понеділок аґенція ДПА з посиланням на компанію Nord Stream 2 AG. Як очікують, у середині січня почнеться укладання труб по двох паралельних гілках газогону «Північний потік - 2» у виключній економічній зоні Данії. У Nord Stream 2 AG відзначили, що «в належний термін поінформують» про подальші плани. «Про інші деталі ми не можемо повідомити».

 

Ось так: явно надумані приводи для того, щоби блокувати санкції, по суті - знищили їхній основний посил. Адже вони були спрямовані на всю інфраструктуру, в тім портову, складську і транспортну, яка може бути задіяна в добудові газогону. Простіше кажучи, якщо якщо вето не буде подолано й росіяни встигнуть все добудувати, то у санкціях вже не буде потреби, позаяк на той час вже ніхто й нічого не будуватиме і всі заходи, передбачені санкціями, будуть вже запізнілими й марними.

 

І ось тепер - велике питання про те, який профіт отримає чубчик. Йому спишуть старі борги чи він одержить премію? В усякому разі, це буде найдорожче помилування в історії США. «Борець з Кремлем» відпрацював свій дембельський акорд.

 

.

29 грудня

Трамп накинувся на конґресменів-республіканців, які проголосували за скасування вето, а це - більше сотні «багнетів». Простіше кажучи, за подолання вето проголосувало приблизно 2/3 складу республіканської фракції в Нижній Палаті Конґресу або - абсолютна більшість. Трамп назвав голосування ганебним актом боягузтва, а дослівно сказав наступне

«Слабке і втомлене республіканське "лідерство"дозволить прийняти поганий законопроєкт про оборону. Попрощайтеся з похованим розділом 230, вашими національними пам'ятками, іменами військових фортів і (протистоянням китайському - ред.) 5G, а також із виведенням наших великих солдатів, які повинні бути виведені й повернуті додому з-за кордону, які нічого там не роблять для нас» .

 

... Якщо Сенат візьме й проголосує сьогодні за подолання його вето, це стане не тільки ударом по його особистих амбіціях, коли під фініш його президентства буде подолано перше з тих дев'яти вето, якими він скористався за чотири роки, але й виникне неприємність із другом Владіміром, який, розраховуючи на вето друга Дональда, відновив будівництво свого газогону Норд Стрім 2. Але ж це зовсім негарно, адже Трамп йде на дембель і йому бажано розрахуватися з кредиторами послугами, які він ще в силах надати. Чи вже не в силах?

У всякому разі, республіканці Нижньої Палати дали голосів проти Трампа більше, ніж це було першого разу, коли затверджувався виправлений текст законопроєкту. Що ж до Сенату, він теж проголосував за цей законопроєкт із рахунком 84-13, і це теж означає, що велика частина республіканських сенаторів виступила проти Трампа. Саме їх він тепер змушує змінити свою позицію, звинувачуючи в боягузтві і відсутності республіканської закваски.

 

... Ми чекаємо, як проголосує Сенат. Від цього залежатиме дуже багато і, зокрема, - швидкість «здування» Трампа після 20 січня.

 

Джерело

"Лінія оборони"