на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Орест Зог

Українські стратагеми:
«Виростити сад і викинути урожай»

Як вже неодноразово писали ТЕКСТИ, поведінка представників влади один в один копіює поведінку простих українців вирішили дослідити основні поведінкові стереотипи наших співгромадян.

 

Стратагема №1: «Хамло завжди перемагає зло»

Почнемо з увічливості. Казати «дякую», «будь ласка», - це доля ботаніків. Нормальні пацани і успішні люди не вживають цих слів-паразитів. Коли президент кричить на підлеглого: "Давай сюда зонтік!" - це не ознака безкультур’я, як може подумати якийсь журналіст. Це данина нашим традиціям.

Комусь може здатися, що проукраїнський і набагато демократичніший за нинішнього президента Віктор Ющенко теж по-хамському «тикав» підлеглим і всяким роботягам, які випадково опинялися біля нього. Зовсім нівін демонстрував абсолютно здорову робітничо-селянську рису нашого освіченого і особливо духовного суспільства: більше хамства і нахрапистості, і повага забезпечена.

Цією стратагемою керується і Юлія Тимошенко, коли грубить судді. Вона діє ефективно, адже її прихильники від такого стилю розмови просто впадають в екстаз. І очевидно, прийшовши додому, відпрацьовують запозичену у лідера навичку на своїх рідних і близьких, не кажучи вже про підлеглих, якщо такі є.

Але спустимося до народу. З подивом помітив, що водії на здорових джипах, котрі демонструють мега-зневажливе ставлення до правил, не викликають обурення у інших, їм ніхто не сигналить услід. Схоже люди прийняли ці неписані правила: хамлу скрізь у нас дорога.

А от ті, хто зупиняється, аби пропустити інший автомобіль, удостоюються зневажливих сигналів позаду: мовляв, чого тупиш, лошара.

- Дякую!, - кажу я продавщиці на базарі.

- По спині ломакою!, - радісно відповідає вона, утішаючись від своєї дотепності.

.

Не прийнято у нас і говорити людині «ви». Якщо ви почнете використовувати цю форму, наприклад, у звертанні до побіжно-знайомих людей, вони відповідатимуть вам із тінню ледь помітної зверхності і обов’язково казатимуть «ти». І будуть праві, бовикаютьінтєлігєнтікі, місце яким самі знаєте де, тим часом, як чекіст чи бандюган, тобто позитивний герой суспільства, звертається до всякої швалі на «ти» і має на це заслужене право. Адже ще ніхто не зміг протиставити стратагемі Хамло завжди перемагає зло якусь більш дієву модель.

Стратагема №2 «Хороший понт дороже дєнєг»

Якось я робив ремонт і викидав старі меблі. Із цікавості зайшла до мене сусідка-пенсіонерка. Я запитав, чи потрібен їй старий комод, можливо на дачу. Ні, відповідає, немає кому відвезти. До приходу друзів, які збиралися допомогти знести старі меблі на вулицю, я виставив комод на сходову клітину.

Вертаюся додому і застаю картину: ця бабка запихає мій комод у свою квартиру. Зробив вигляд, що нічого не помітив, але вона не вітається зі мною й досі. І чого було відмовлятися, коли я їй пропонував? Скромність? Ні, думаю понти, мовляв чужий непотріб мені не потрібен.

Колотити понти - улюблена справа українців. Про понти бомонду і політиків писано-переписано. Про понти ж житлового масивуні. А шкода: це цікаво і симптоматично. Люди, котрі живуть на масиві, збудованому десь у 70-х, їдять дешеву курятину на антибіотиках і варену ковбасу з паперу, але купують дорогу побутову техніку. «Ти журналіст, прем’єру Тимошенко питання по телевізору задаєш, чому їздиш на такій дешевій машині?», - пару років тому допитувалися мене сусіди. І як пояснити, що кредити - це зло не менше, ніж магазинна курятина? На цій нашій особливості іноземні банки непогано піднялися.

А якщо вже завелися якісь грошики на ремонт чи на свій будинок - понт роздувається до неймовірних розмірів.

Так у Києві практично не подається приватних будинків площею 100 — 120 метрів. Але особняків від 150 до 500 квадратів - тьма. Причому власники, які зараз під пресом кредитів кинулися продавати своє добро, в паніці: банки кредити не дають а у народу своїх грошей на такі понти немає: “Я продаю дешевше ніж вклав, опустив ціну до мінімуму, але будинок стоїть”, - розповідав мені одна з власників. Раціональної відповіді на питання, навіщо будувати палаци із найдорожчих матеріалів, немає ні у кого з власників. Але ми її знаємо: вони керувалися закладеною у їхні мізки стратагемою: хороший понт дороже дєнєг.

З цієї ж опери і президентське Міжгір’я з дверима із лівійського кедра за півмільйона гривень і найдорожчими кришталевими люстрами. (Цікаво, як виглядатиме маєток років через 50?) Але президент знаходиться у дуже скрутному становищі: він не може понтуватися на повну. Двері з кедру є, палац є, а показувати телекамерам він змушений якусь халупу на 250 квадратів. В нашій культурі це неймовірна тортура. А ніхто ж і не оцінить.

А для нардепа понт - це взагалі священна штука, він її леліє і роздуває: один розповідає, що йому готові дати на вибори мільйон доларів, і посада мера в нього у кишені, а потім економить на кожній листівці. Інший робить вигляд «хрещеного батька», який контролює вся і все, хоча насправді його усі мали в носі.

З вищесказаного робимо висновок: золотий девіз нашої буржуазії і не тільки Хороший понт дороже дєнєг заслуговує на почесну стратагему №2

https://de314v.texty.org.ua/mod/file/thumbnail.php?file_guid=30112&size=large

Як відомо, "36 стратагем" це набір хитрих прийомів, котрі використовують китайці у своєму повсякденному житті. Обкладинка тайванської книжки про стратагеми

Стратагема №3 “Виростити сад і викинути урожай”

«Газета по-києвски» виходила вісім років. Користувалася авторитетом у киян і колег по цеху, відкрила «Газети по-…» у містах-мільйонниках. Особливого прибутку не приносила, але кредити, які брала у свого ж засновника «Приватбанку» сплачувала вчасно. Видання пережило кризу і мало плани розвиту. Але в один день власник чи хтось з його помічників встав не з тої ноги, і після довгих скандалів видання закрили.

Скільки хороших проектів було закопано їх власниками - навіть сказати важко.

Візьмемо попередника ТЕКСТІВ, сайт ЗаУА. Інвестор вклав кошти, і як тільки, за висловом одного з політичних оглядачів, «усі (тобто його колеги — ред.) почали читати Заю», видання закрили. Причому власник відмовився навіть від того щоб сайт існував і не оновлювався. Те, що немає коштів на продовження роботи, зрозуміти можна, але навіщо відмовлятися від очевидної і майже безкоштовної вигоди у вигляді архіву? Це питання довго турбувало наших читачів. Логічне пояснення шукати марно, спрацював звичний спосіб дій українців.

Але у нашому випадку інвестиція була зовсім незначною, і сайт не аж надто відвідуваним. Але є приклади коли інвестувалися мільйони доларів, створювалося хороше і популярне ЗМІ, а потім... ви правильно зрозумілизакривалося. Причому без жодного політичного тиску.

Років десять тому цілком притомний політик Юрій Єхануров створив хороше і потужне інтернет-видання Контекст. Свого часу була потужна редакція з філіями в регіонах. Воно мало непогану відвідуваність і його часто цитували, але потім власник взяв і закрив, хоча можна було б продати, або принаймні віддати журналістам, які там працювали. Чи хоча б платити копійки за хостинг і підтримувати у “замороженомустані. Проникати в причини такого рішення власника - не наша ціль. Ми лише констатуємо: один і той же алгоритм, за яким діють власники: “Виростити сад і викинути урожай”, повторюється до непристойності регулярно.

Стратагема №4 “Вали все на Васю!”

Усі напевне колись щось ремонтували, як не квартиру, так машину, як не машину так зуби. І не було такого майстра, який би не піддавав нищівній критиці роботу свого попередника. Так поводять себе усі: від простакуватого Васі-кахельника до інтелігентного дантиста. Психологічний механізм такого “опусканняколег по цеху і попередників потребує окремого дослідження. Можливо, він породжується непевністю в собі і намаганням самоствердитися. Чи можливо, ми спостерігаємо механізм захисту від претензій клієнта: мовляв, як я можу щось зробити, коли до мене так напартачили!?

І спостерігаючи за простими майстрами, вже не дивуєшся, коли прем’єр Азаров і досі в усіх бідах звинувачує Тимошенко.

З цієї риси ми виводимо четверту стратагему “Вали все на Васю!”

Стратагема №5 «Казати приємні речі, створюючи хаос»

Якось я брав участь у виборах одного з мерів. Його підтримувало багато впливових людей міста. І вони вважали, що один з підприємців грає на два фронти (насправді цим грішили чи не всі союзники нашого кандидата). Мені пощастило стати свідком картини: зібралася цябізнес-еліта” в штабі і давай поносити Пєтю Х. “Його треба провчити”, “Нехай вивезуть в ліс і побалакають”, “За кого він нас має, треба йому роги трохи пообламати” і так далі і в дусі Стратагеми №2. Тут заходить Пєтя. Компанію як підмінили: в усіх єлейний вираз обличчя, усі тиснуть Пєті руку посміхаються, питають, як діти, як дружина. Пєтя не був мега- крутим — середнячок, але у нас ніколи не прийнято говорити людині те, що думаєш. Особливо, якщо твої думки не дуже приємні для візаві. “Важка розмова”- це не для нас, ми любимо душевний комфорт і не любимо деталізовувати домовленості.

Потім я не раз спостерігав, коли при обговоренні справ українці навмисне не вдаються в деталі, які мають важливе значення. В результаті після розмови начебто партнери дійшли згоди, але ключові моменти кожен розуміє по-своєму.

Чи лише надмірна сором'язливість змушує уникати обговорення деталей? Напевно що ні. За не чітких домовленостей кожна зі сторін вважає, що має поле для маневру. Хоча в дійсності усе навпаки. Тут и виходимо на фундаментальну рису: небажання жити за правилами, мовляв вони обмежують свободу чи точніше простір для маневру.

Як розвиваються події далі, здогадатися неважко“Простуда, геморой, чиряк на сраці, Запльована підлога, лікарі ...” сварки, образи, суди, неотриманні прибутки і нереалізовані плани.

Не виключено, що ненависть Ющенка і Тимошенко з цього і почалася: десь в далекому 2004 році мило поговорили про життя, деталі обговорювати не вважали за потрібне, аби не брати чітких зобов'язань, а далі кожен розумів цю початкову розмову по-своєму і щиро вважав, що його зрадили.

Ця стратагема - улюблена в чиновників і нардепів. Більшість законів містять важливі норми, котрі можна трактувати по-різному, не кажучи вже про відомчі інструкції. І не треба винити в цьому депутатів, просто вони від народження звикли жити в «контрольованому хаосі», і ставши нардепами, підтримують звичний порядок речей.

1 07 2011

https://texty.org.ua/articles/30111/Ukrajinski_stratagemy_Vyrostyty_sad_i_vykynuty_urozhaj-30111/