на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Die Zeit

Який шанс заразитися ковідом у гостях,
барі, офісі чи школі? (ІНФОГРАФІКА)

Коли люди збираються разом у закритих приміщеннях, ризик зараження зростає навіть не в рази, а на порядки. Інтерактивний інструмент від німецького видання Die Zeit показує, як поширюється коронавірус. Дізнайтеся, наскільки безпечне місце, куди ви ходите чи збираєтеся піти – та що зробити, щоб мінімізувати ризик, якщо цього не уникнути.

Вітальня

Що менша площа, більше людей, більше часу – то більший шанс заразитися: зверніть увагу на змінні праворуч

Що менша площа, більше людей, більше часу – то більший шанс заразитися: зверніть увагу на змінні праворуч

 

Порахувати, змінивши площу, тривалість, задавши гучність співу, наявність масок і вентиляції

Ви теж, як і багато інших, думали про те, чи можна буде зібратися навколо ялиночки з родиною та друзями на це Різдво?

Припустімо, що ваша ідеальна група людей, яких ви любите, складається на різдвяні свята з восьми осіб, і ви проведете чотири години застілля у кімнаті площею 30 м², поїдаючи цукерки, відкриваючи подарунки й розмовляючи.

Утім, потім виявиться, що один із вас, не знаючи про це, був заражений коронавірусом. Скільки інших людей він чи вона могли заразити?

Неможливо передбачити точно, чи заражена людина передасть вірус далі, чи ні. Але можливо оцінити ризик того, що відбувається. Зрештою, ми можемо бути певні, що особливий ризик для людей заразитися вірусом SARS-CoV-2 становить саме перебування у приміщенні – шляхом вдихання аерозолів (Wellcome open research: Leclerc et al., 2020). Інтерактивний інструмент, посилання на який та картинку з якого ви бачите вище, дає вам змогу задати параметри будь-якої кімнати, про яку ви думаєте.

Математична модель, якою користується цей інструмент, розроблена німецьким Інститутом імені Макса Планка, а видання Zeit перетворило формули на програму для практичного застосування.

Ви можете визначити, скільки людей проведуть час у кімнаті, яку ви оберете, як довго триватиме застілля й перебування разом, та врахувати умови, що впливають на цей простір.

У кожному сценарії є дві умовні константи: по-перше, припускається, що серед гостей був один заразний, а по-друге, що люди дотримувалися правил фізичного дистанціювання (не цілувалися, не обіймалися, перебували на відстані принаймні півтора метра одне від одного).

Дивіться також:

Кімната, бар і клас: як коронавірус розноситься в повітрі й як запобігти зараженню (ІНФОГРАФІКА)

Люди розмовляють, а іноді кашляють або співають. Не треба й згадувати, що вони дихають.

Будь-який з цих видів діяльності призводить до появи в повітрі мікрокраплин, відомих як аерозолі. І якщо ці невидимі леткі краплини вийшли із зараженої людини, то вони можуть містити заразні вірусні частинки.

В окресленому вище сценарії Різдва ймовірно, що заразиться ще одна людина. Однак це середнє ймовірне значення: може пощастити, й не заразиться ніхто. А можуть заразитися п'ятеро.

Звісно, ніхто не може передбачити перебіг хвороби: чи будуть симптоми легкими, чи дійде до серйозних наслідків. Однак знання про те, наскільки швидко вірус поширюється аерозольним шляхом, важливо для захисту себе й інших. І не тільки на Різдво та Новий рік.

Клас

Навіть проста маска з тканини зменшує ризик, але провітрювання ще краще

Навіть проста маска з тканини зменшує ризик, але провітрювання ще краще

 

Для уникнення нових заражень Covid-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію, особливо у школах

Але простір, який став центром уваги в останні кілька місяцівце клас. Чи треба дітям ходити на уроки до школи? Чи краще залишатися вдома? Як щодо ділити класи навпіл? Чи допоможуть маски, вентиляція та карантини окремих класів?

ВООЗ заявила, що дітям слід ходити до шкіл. Одні науковці кажуть, що школи не є великим чинником поширення епідемії. Інші їм заперечують.

Наразі виглядає, що чим молодші діти (як-от у дитсадку чи початковій школі), тим менше вони передають вірус далі, навіть у випадку зараження. Проте старші діти – у віці 15–16 роківпередають вірус на рівні, ближчому до рівня молодих дорослих, хоча самі й переносять його легко.

У будь-якому разі класи далекі від ідеалу. Соціальної дистанції діти не дотримуються. Скупчення у класних кімнатах є досконалим середовищем для взаємного обміну аерозолями. Коли діти зустрічаються під час перерв, виходячи з класіввідстежувати контакти стає абсолютно неможливимУтім, в Україні, на відміну від Німеччини, цього і так не роблять.

В ідеалі, більшу частину часу в класі говорить учитель, але якщо саме він є носієм вірусу, то ризик зараження інших істотно зростає. Адже що більше й що голосніше хтось говорить – то більше у кімнаті аерозолів.

Іншими словами, поки школи продовжуватимуть працювати, діти неминуче заражуватимуться вірусом у класах. Модель Die Zeit показує тільки один шкільний день, але насправді уроки відбуваються щодня. Втім, можливо зменшити ризик. Модель показує, що ризик інфікування знижується вдвічі регулярним провітрюванням, і в п'ять-десять разів, якщо до того ж іще й діти в масках. Але коли це діти цілий день сиділи в масках, чи не так?

Хор

Хор – це високі шанси. Принаймні слід подумати про нормальну вентиляцію

Хор – це високі шанси. Принаймні слід подумати про нормальну вентиляцію

 

Відео дня: як легко передається Covid-19 при спільних співах

Ну і, хор. Адже раз за разом ми читали про випадки, коли саме під час хорових співів одна людина заражує водночас багатьох інших. Такі події суперпоширення особливо добре задокументовані саме для хорів.

Наприклад, на початку пандемії 102 зі 130 співаків заразилися під час концерту в Амстердамі, заразили потім своїх членів родин, внаслідок чого помер 78-річний чоловік і троє подружніх партнерів членів хору.

Подібним чином репетиція Берлінського кафедрального хору 9 березня призвела до зараження 50 членів хору. А в Сполучених Штатів один-єдиний заражений співак передав вірус 53 іншим 10 березня. Троє з них були госпіталізовані, двоє – померли (Morbidity and Mortality Weekly Report: Hamner et al., 2020).

Чому саме співитакі небезпечні?

Визначальний чинниквірусне навантаження: кількість аерозолів збільшується тим більше, чим гучнішим стає голос людини. За лінком вище ви можете подивитись у сповільненій зйомці, що відбувається, коли людина співає "до-ре-мі-фа-соль-ля-сі" й чому губні звуки, як "ф", очікувано призводять буквально до бризкання слиною.

Якщо хтось гучно говорить або співає, а особливо кричитькімната швидше заповниться аерозолями (Nature: Asadi et al., 2019). Зазвичай це невелика проблема. Проте якщо ця людина була заразною, то частинки вірусу поширюються кімнатою в потоках повітря, і їх можуть вдихнути інші присутні у приміщенні люди.

А співати в масках сенсу немає. Дещо допомагає вентиляціяпроте ризик залишається.

Бар, кафе, ресторан

Порівняйте 4% під час стишених розмовах і 87% при криках: якщо вже кафе, то їжте тихенько, уникайте рок-барів, принаймні поки що

Порівняйте 4% під час стишених розмовах і 87% при криках: якщо вже кафе, то їжте тихенько, уникайте рок-барів, принаймні поки що

Очевидно, піца найсмачніша саме в італійському ресторані за рогом. Але не так очевидно, чи випари дихання людини, яка їсть піцу за сусіднім столиком, запиваючи італійським-таки вином, долетять до вас.

Веселий вечір із друзями, з доброю розмовою, під кілька пляшок пива... На жаль, саме ці речі: їжа (вочевидь, без масок), розмови, сміх і близьке сусідствороблять передачу вірусу більш імовірною.

Американські науковці проаналізували за даними мобільних телефонів, де саме найбільша кількість людей у США заражуються коронавірусом. На самісінькому верху списку – бари, кафе й ресторани.

І що більше людей в закладі громадського харчування, то голосніше вони зазвичай говорять.

Крім того, в кафе, барах і ресторанах наші шляхи перетинаються зі шляхами людей, яких інакше б ми не зустріли. Що більший натовп, то більше людей може заразитися.

Зараз уже очевидно, що великим чинником у швидкому поширенні вірусу стали ситуації, в яких чимало людей заразилися за раз – події суперпоширення, такі характерні для цієї пандемії.

Вечірки – одна з ситуацій, коли люди з меншою ймовірністю дотримуються правил: зазвичай вони танцюють або перекрикують музику, часто рікою ллється алкоголь. Тож весілля, дні народження та соціальні оказії містять у собі збільшений ризик стати подіями суперпоширення.

У моделі Die Zeit кількість людей у кімнаті не має значення для кожного індивіда. Базове припущення лише в тому, що заразною є точно одна людина у приміщенні. Втім, у моделі не враховано, що імовірність наявності кількох заразних людей на початку сценарію зростає зі збільшенням кількості людей у приміщенні. А ця ймовірність зростає більш різко, ніж ви можете подумати.

Так, станом на кінець листопада в Німеччині 155 людей на 100 тис. населення заражувалися щотижня. Це означає, що в групі з випадково зібраних п'яти людей імовірність одного заразного буде менша за 1%, однак якщо група зростає до 30 людей – то ймовірність становить 5%. А під час вечірки або перебування в ресторані 70% імовірність наявності заразної людини сягатиме понад 10%. Саме тому приміщення, повне незнайомців, у наші дні становить значний ризик.

Офіс

Можна заскочити в офіс на секунду, а от провести там цілий робочий день – погана ідея

Можна заскочити в офіс на секунду, а от провести там цілий робочий день – погана ідея

Якщо у вас офісна робота – ви все ще ходите туди особисто? Декому досі не дозволяють працювати з дому, навіть якщо це технічно можливо.

Ризик заразитися в офісі значною мірою залежить від того, чим є офісне приміщення: чи сидять багато людей у "відкритому офісі", розділені лише перегородками (або й не розділені ними) – чи лише по кілька людей в окремих кабінетах, які до того ж добре вентилюються?

Як щодо нарад? Вас усіх збирають разом? Чи бос прогулюється з кожними двома-трьома людьми, й бажано надворі?

Усе цечинники ризику заразитися коронавірусом.

Оскільки аерозолі поширюються під час дихання й розносяться по всьому приміщеннінедостатньо надівати маску лише в коридорі чи їдальні, а потім знімати її на власному робочому місці. Науковці вже визначили, що найкраще завжди бути в масці, перебуваючи у приміщенні з людьми, з якими не живете разом – надто, якщо ви перебуваєте там довше, ніж лише кілька хвилин. Наприклад, цілий робочий день.

Гості

Дуже треба привітати особистим візитом? Заскочте на 15 хв, а не засиджуйтеся на 5 год

 

Дуже треба привітати особистим візитом? Заскочте на 15 хв, а не засиджуйтеся на 5 год

Запросити дітей сусіда побавитися з нашими дітьми. Запросити тестя й тещу на каву з тортом, або близьких друзів на вечір фондю. Саме це ми зазвичай плануємо на довгі зимові вечори. В будь-який інший рік.

Але якщо ті, кого ви любите, не живуть із вами разом – може, краще перенести ці приємні посиденьки на якийсь кращий рік.

Меседж залишається тим самим: соціальні контакти, з дітьми чи дорослими, слід зменшити до абсолютного мінімуму.

І особливо на різдвяні й новорічні свята – кожному слід подумати двічі, який саме "подарунок" він може принести іншим людям.

Скільки часу, зі скількома людьми, як близько ви сидітимете разом? Може, краще погуляти в парку?

Повністю англійською або Повністю німецькою

11 12 2020

https://texty.org.ua/articles/102465/chomu-ryzyk-zarazytysya-kovidom-u-prymishenni-nastilky-vysokyj-infografika/