на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Звернення української культурної та наукової спільноти
щодо меморіялізації Бабиного Яру

Представники української культурної та наукової спільноти звернулися до Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та мера Києва Віталія Кличка з вимогою взяти повну державну відповідальність за створення Національного меморіяльного комплексу в Бабиному Яру.

Приводом для звернення став черговий скандал навколо діяльности Меморіяльного центру Голокосту «Бабин Яр» (МЦГБЯ), заснованого 2016 року з ініціятиви та коштом російських бізнесменів Міхаіла Фрідмана, Павла Фукса та Германа Хана. Від самого початку цей проєкт викликав суттєві заперечення представників української наукової спільноти і єврейської громади через накинуту спонсорами-замовниками неприйнятну ідеологію та обрану ділянку для будівництва, розташовану на території колишніх київських кладовищ.

Автори звернення переконані, що питання щодо вшанування жертв Бабиного Яру й облаштування в ньому меморіялу повинно перебувати винятково у віданні та під контролем української держави й українського громадянського суспільства і не може бути передане в руки іноземних громадян чи приватних структур.

Автори звернення наголошують, що усі ми, як політична нація, несемо спільну відповідальність за збереження пам’яті про трагедії, які сталися на наших теренах. Наша спроможність впоратися із завданням комеморації цих місць є глобальним викликом і сучасним іспитом на національну та політичну зрілість і водночас перевіркою, наскільки ми звільнилися від постколоніяльної свідомости, комплексу меншовартости й залежности від інших держав і груп, які намагаються формувати цю історичну пам’ять замість нас або ж нав’язують нам власні комеморативні практики.

Станом на ранок середи, 13 травня 2020 року звернення підписали понад 300 осіб, а на ранок понеділка, 18 травня, вже 677 осіб, зокрема: 

чинні та колишні учасники Ініціятивної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький, Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Ігор Козловський, Мирослав Маринович, Всеволод Речицький, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків; 

правозахисники і колишні політв’язні Микола Горбаль, Інна Чернявська-Набока; 

архиєпископ Ігор Ісіченко; 

народні депутати Володимир В’ятрович, Мустафа Джемілєв, Микола Княжицький; 

голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров; 

письменники Mарк Бєлорусець, Наталка Білоцерківець, Андрій Бондар, Надія Гербіш, Оксана Забужко, Ірена Карпа, Маріанна Кіяновська, Андрій Курков, Тимур Литовченко, Андрій Любка, Богдана Матіяш, Василь Махно, Катя Петровська, Петро Рихло, Микола Рябчук, Остап Сливинський; 

історики Алла Атаманенко, Олег Бажан, Поліна Барвінська, Володимир Бірчак, Геннадій Боряк, Вікторія Венгерська, Тамара Вронська, Олексій Гарань, Ігор Гирич, Максим Гон, Олександр Гончаров, Ярослав Грицак, Катерина Диса, Леонід Зашкільняк, Віктор Даниленко, Геннадій Єфіменко, Оксана Кісь, Василь Кметь, Катерина Кобченко, Сергій Кот, Станіслав Кульчицький, Олександр Кучерук, Олександр Лисенко, Віталій Масненко, Надія Миронець, Михайло Міцель, Іван Монолатій, Олександр Мотиль, Віталій Нахманович, Тетяна Пастушенко, Іван Патриляк, Йоханан Петровський-Штерн, Анатолій Подольський, Яна Примаченко, Катерина Смаглій, Олена Стяжкіна, Юрій Шаповал, Наталя Шліхта, Лариса Якубова, Олексій Ясь; 

дипломати Данило Лубківський, Володимир Огризко, Володимир Пузирко; 

журналісти та публіцисти Леонід ҐольберґОлександр Зінченко, Зоя Казанжи, Юрій Макаров, Віталій Портников, Ольга СкороходТетяна Терен, Сергій Тихий; 

філософи Євген Бистрицький, Сергій Грабовський, Віктор Єленський, Вахтанґ Кебуладзе, Наталія Кривда, Тарас Лютий, Костянтин Сігов, Людмила Филипович; 

редактори і видавці Тарас Возняк, Олександра Коваль, Андрій Мокроусов, Ростислав Семків, Леонід Фінберг, Оксана Форостина, Тетяна Хорунжа; 

освітяни та науковці Леонід Білянський, Ярослав Гарасим, Олександр Гладун, Тарас Добко, Володимир Дубровський, Сергій Ентіс, Юрій Ільїн, Володимир Казарін, Сергій Квіт, Наталя Климовська, Володимир Кулик, Юлія Ладигіна, Євген Магда, Світлана Петровська, Мирон Петровський, Генадь Побережний, о. Богдан Прах, Ірина Преловська, Юрко Прохасько, Марія Рудакевич, Сергій Рябченко, Ігор Скочиляс, Елеонора Соловей, Ігор Соляр, Олександр Сушко, Любомир Тарновський, Олег Турій, Сергій Утєвський, Марія Федурко, Борис Херсонський, Павло Хобзей, Леонід Христофоров, Юрій Чекан, Людмила Шолохова;

архітектори Олександр Антонець, Михайло Гершензон;

художники Віра Вайсберг, Матвій Вайсберг, Ірина Климова, Олександра Крип’якевич;

музейники Ольга Гончар, Олена Гончарук, Людмила Губіанурі, Ольга Друг, Іван Козленко, Микола Кушнір, Тетяна Люта, Ірина Мелешкіна, Данило Нікітін, Ольга Мельник, Світлана Остапова, Владислав Піоро, Надя Полянська, Ігор Пошивайло, Олесь Пошивайло, Катерина Романова, Павло Скавронський, Ігор Тимець;

українські та єврейські громадські діячі Михайло Басараб, Дмитро Білан, Юрій Гончаренко, Ольга Кобець, Галина Койнаш, Микола Кочерга, Андрій Левус, Олександра Матвійчук, Сергій Мельничук, Ярослав Рущишин, Роман Спектор, Олександр Степаненко, Орест Стеців, Тарас Стецьків, Олександра Супряженко, Марта Фаріон, Іза Хруслінська, Богдан Червак, Мейлах Шейхет, Євген Ясінський, Богдан Яцун.

Нижче подаємо повний текст звернення. Збір підписів триває далі – свій підпис можна додати за посиланням вкінці тексту звернення.

***

Президенту України В. О. Зеленському

Прем’єр-міністру України Д. А. Шмигалю

Київському міському голові В. В. Кличку

 

Ми, представники української культурної та наукової спільноти, звертаємося до Президента України, Прем’єр-міністра та Кабінету міністрів України, Київського міського голови та Київської міської ради з вимогою взяти на себе, у співпраці з громадянським суспільством, дієву відповідальність та безпосередній контроль над створенням меморіяльного комплексу в Бабиному Яру, що унеможливило би зовнішні деструктивні чи маніпулятивні впливи на цей процес. На території Бабиного Яру може функціонувати винятково загальнодержавна меморіяльна інституція зі статусом Національної. Саме вона має реалізовувати державну політику меморіялізації цього місця Злочину і Трагедії.

В українському суспільстві останнім часом розгорнулася гостра публічна дискусія довкола меморіялізації Бабиного Яру у зв’язку з обставинами, що супроводжують діяльність Меморіяльного центру Голокосту «Бабин Яр» (далі – МЦГБЯ). Ця інституція, створена з ініціятиви та коштом російських бізнесменів Міхаіла Фрідмана, Павла Фукса, Германа Хана в 2016 році, у розпал неоголошеної гібридної війни з боку Росії проти України, розпочала активні приготування до реалізації масштабного приватного проєкту на території Бабиного Яру.

Від самого початку цей проєкт викликав суттєві заперечення представників української наукової спільноти і єврейської громади через накинуту спонсорами-замовниками неприйнятну ідеологію та обрану ділянку для будівництва, розташовану на території колишніх Єврейського, Кирилівського православного та Караїмського кладовищ.

Тепер полеміка набула нових обертів у зв’язку з призначенням художнім керівником МЦГБЯ контроверсійного російського режисера Ільї Хржановського, творчі методи й практики якого, пропоновані до майбутнього меморіяльного простору, викликають занепокоєння значної частини суспільства. Це призначення супроводжувалося кардинальними кадровими змінами у складі МЦГБЯ і гучними заявами його колишніх чільних співробітників, зокрема відомих зарубіжних науковців. Усі ці події вчергове висвітлили засадничу ваду діяльности МЦГБЯ – абсолютну непрозорість і непередбачуваність ухвалення ключових рішень, впливу на які не має ані українська держава, ані українське громадянське суспільство.

Але все це лише симптоми засадничих проблем:

– яким має бути меморіяльний простір у Бабиному Яру?

– який статус – державний чи приватний – він повинен мати?

– у який спосіб українська держава, українське громадянське суспільство та українська наукова спільнота мають впливати на ухвалення рішень щодо його створення і функціонування, а відтак і нести відповідальність за нього?

Ми вважаємо, що цілковита залежність проєкту МЦГБЯ від іноземних інвесторів повністю підпорядковує приватний проєкт меморіялу зовнішнім чинникам та інтересам і позбавляє українське суспільство можливостей впливу на нього.

Керівництво МЦГБЯ публічно висловлює готовність включити до його Наглядової ради представників вищої української влади. Але все має відбуватися із точністю до навпаки: лише українські державні інституції, відповідальні за розробку проєкту меморіялу, мають запрошувати іноземних експертів до участи в його колеґіяльних органах. Питання щодо вшанування жертв Бабиного Яру й облаштування в ньому меморіялу повинно перебувати винятково у віданні та під контролем української держави й українського громадянського суспільства і не може бути передане в руки іноземних громадян чи приватних структур.

Благодійність меценатів заслуговує на подяку і схвалення, але вона не може слугувати підставою для ухвалення вузькогрупових рішень у справі національної ваги. Адже це не лише знецінює ідею благодійности як безкорисливої допомоги, а й перетворюється на прикриття волюнтаризму і авторитарности.

Ми переконані, що Бабин Яр – це одне з ключових місць національної пам’яті українців як сучасної політичної нації – громадян України всіх національностей. Ми пам’ятаємо жертви Голокосту, так само як і Голодомору та Великого терору, геноциду ромів і депортації кримських татар. Трагедія українського єврейства є невилучним складником історії України, трагедією всього українського народу. Пошанування жертв Голокосту, одним із символів якого є Бабин Яр, а також інших жертв Бабиного Яру – ромів, пацієнтів психіятричної лікарні, заручників, військовополонених, учасників українського національного та радянського рухів Опору – є справою державної ваги, а створення національного меморіялу має стати завданням усього суспільства за державного фінансування і системної підтримки найвищих державних інституцій.

Саме українська держава має виступати головним ініціятором, організатором і ґарантом захисту національних інтересів, а отже, національної безпеки у питаннях історичної пам’яті. Бездіяльність влади та її недостатня підтримка українських громадських ініціятив і фахових середовищ призводить також і до звинувачень у неналежному пошануванні з боку української держави жертв Бабиного Яру – жахливої трагедії Другої світової війни та одного зі світових символів Голокосту, а також уможливлює реалізацію сумнівних експериментів не лише над пам’яттю загиблих, а й над живими носіями цієї пам’яті.

Ми вважаємо, що меморіяльні простори національного значення мають перебувати в оперативному управлінні органів державної влади під дієвим контролем української громадськости, зокрема у формі наглядових рад, та під управлінням державних інституцій у давно апробованій формі національних меморіяльних музеїв, комплексів або заповідників. Зрозуміло, у цій справі необхідно враховувати досвід інших країн, залучати міжнародних експертів і меценатів. Переконані, що досвід гідної меморіялізації Бабиного Яру стане зразком для вшанування пам’яті жертв Голокосту і Другої світової війни в усіх містах і селах України.

Ми вимагаємо від Президента України, Кабінету міністрів України, міської влади Києва вжити невідкладних заходів із нагального вирішення означених вище проблем і ствердження державної політики пам’яті:

● Сприяти якнайшвидшому завершенню роботи і винесенню на широке громадське обговорення Концепції комплексної меморіялізації Бабиного Яру, яку підготувала робоча група українських науковців при Інституті історії України НАНУ на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 26 липня 2018 р. та на замовлення Міністерства культури України і Національного історико-меморіяльного заповідника «Бабин Яр».

● Винести доопрацьовану Концепцію на затвердження Кабінету міністрів України. Саме цей документ, що вже пройшов українське і завершує міжнародне фахове рецензування, має стати основою для реалізації державних заходів із меморіялізації Бабиного Яру.

● Визначити Національний історико-меморіяльний заповідник «Бабин Яр» базовою державною профільною установою, відповідальною за безпосередню реалізацію затвердженого проєкту. Провести повну структурну реорганізацію заповідника, створити при ньому Наглядову раду, до якої включити на паритетних засадах представників українського громадянського суспільства, державних інституцій, наукового співтовариства та меценатів.

● Підпорядкувати Національний історико-меморіяльний заповідник «Бабин Яр» Українському інститутові національної пам’яті й визначити УІНП державною інституцією, яка має забезпечити процес меморіялізації Бабиного Яру, відповідно до затвердженої Кабінетом міністрів Концепції.

● Передбачити у Державному бюджеті на 2021 та наступні роки кошти у необхідному обсязі на повноцінну реалізацію Концепції меморіялізації Бабиного Яру.

● Створити при Національному історико-меморіяльному заповіднику «Бабин Яр» спеціяльний фонд, відкритий для надходження спонсорських коштів для фінансової підтримки державного проєкту меморіялізації Бабиного Яру.

● Перевірити законність рішень про надання земельних ділянок в оренду МЦГБЯ; ввести мораторій на будь-яке нове будівництво у Бабиному Яру, на прилеглих кладовищах та заповідних територіях.

● Забезпечувати широкий інформаційний супровід усіх кроків зі створення Національного меморіяльного комплексу в Бабиному Яру.

Ми, українці, як політична нація несемо спільну відповідальність за збереження пам’яті про трагедії, які сталися на наших теренах. Наша спроможність впоратися із завданням комеморації цих місць є глобальним викликом і сучасним іспитом на національну та політичну зрілість і водночас перевіркою, наскільки ми звільнилися від постколоніяльної свідомости, комплексу меншовартости й залежности від інших держав і груп, які намагаються формувати цю історичну пам’ять замість нас або ж нав’язують нам власні комеморативні практики.

***

Збір підписів триває далі – додати свій підпис до Звернення можна тут.

ПІДПИСИ (у алфавітному порядку)

Лілія Алексєєва, ТОВ Трафік Філмз, керівник відділу

Вікторія Амеліна, українська письменниця

Тетяна Антонюк, провідний науковий співробітник відділу зарубіжної україніки Інституту книгознавства, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Олена Аркуша, історикиня, старша наукова співробітниця Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України

Алла Атаманенко, Національний університет «Острозька академія», д. і. н., проф., декан факультету міжнародних відносин та директор НДЦ «Інститут досліджень української діяспори ім. проф. Л. Винара»

Наталія Бакуліна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу навчання мов національних меншин та зарубіжної літератури Інституту педагогіки НАПН України, керівник Центру єврейської освіти України

Ярослав Балан, аспірант ТНПУ ім. В. Гнатюка, історик

Тетяна Банах, аспірантка УКУ

Марина Баришполець, ст. н. с., Інститут історії України НАН України

Михайло Басараб, політолог, кандидат політичних наук

Тетяна Батанова, працівниця відділу фонду юдаїки Національної бібліотеки України імені В. Вернадського

Юлія Бентя, музикознавиця, відповідальна редакторка часопису «Критика»

Ιрина Берлянд, незалежна дослідниця з гуманитарних питань, редактор

Володимир Бєглов, журналіст, голова правління Освітнього центру з прав людини у Львові

Євген Бистрицький, філософ

Наталія Білас, в. о. завкатедри археології та спеціяльних галузей історичної науки ЛНУ імені Івана Франка

Сергій Біленький, історик, Канадський інститут українських студій

Олександра Бінерт, історикиня, громадська активістка, докторантка Гумбольдського Університету, м. Берлін

Віталій Бобров, координатор освітніх програм, Український центр вивчення історії Голокосту

Оксана Бойко, старший науковий співробітник, Інститут Укрзахідпроектреставрація

Микола Боровик, історик

Вікторія Бородіна, Центр релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, віце-президент

Олександр Боронь, доктор філологічних наук, завідувач відділу Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

Віктор Борщевський, завідувач катедри державного управління Українського католицького університету

Геннадій Боряк, історик-архівіст, заступник директора Інституту історії України НАН України

Катерина Ботанова, культурологиня, критикиня, кураторка, CULTURESCAPES (Швейцарія)

Людмила Брагінська, директорка програм Асоціяції єврейських організацій та общин України

Ольга Брюховецька, старша викладачка кафедри культурології НаУКМА

В’ячеслав Брюховецький, почесний президент, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Людмила Буднік, вчитель малювання

Ярина Бурбан, перекладачка

Лариса Буряк, докторка історичних наук, Інститут біографічних досліджень, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Матвій Вайсберг, художник

Валерій Васильєв, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України

Ольга Ващевська, провідний художник Національного Музею Революції Гідности

Галина Вдовиченко, письменниця

Ольга Веремійчик, заслужений працівник культури України, колишня головна редакторка Видавництва імені Олени Теліги

Михайло Винницький, доцент Києво-Могилянської академії

Сергій Висоцький, журналіст, народний депутат 8-го скликання

Алла Вишнева, пенсіонерка

Марат Вишневий, пенсіонер

Анна Вовченко, перекладачка, членкиня PEN Ukraine

Тарас Возняк, редактор Незалежного культурологічного журналу «Ї», політолог

Тамара Вронська, докторка історичних наук

Володимир В’ятрович, історик, народний депутат України

Мирослав Гай, керівник Благодійного фонду «Мир»

Анастасія Гайдукевич-Качуро, куратор, начальник відділу музейної справи УІНП

Олексій Гарань, д. і. н., професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Фонду «Демократичні ініціятиви»

Тетяна Гардашук, завідувачка відділу Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України

Віталій Гедз, директор Макарівського районного історико-краєзнавчого музею

Надія Гербіш, письменниця

Ігор Гирич, Інститут української археографії та джерелознавства імені М. Грушевського НАНУ

Оля Гнатюк, професорка НаУКМА

Оксана Годованська, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України

Максим Гон, завідувач катедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»

Надія Гончаренко, історик, науковий співробітник Інституту культурології Національної академії мистецтв України

Юрій Гончаренко, віце-президент Фонду підтримки демократичних ініціятив, член Координаційної ради Руху опору капітуляції

Микола Горбаль, правозахисник, колишній в’язень комуністичного режиму

Дмитро Гордієнко, к. і. н., старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної академії наук України

Сергій Грабовський, філософ, публіцист, Інститут філософії НАН України

Тетяна Гранчак, провідний науковий співробітник відділу з охорони інтелектуальної власності Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

Ярослав Грицак, професор Українського католицького університету

Ганна Гриценко, незалежна дослідниця крайньо правих рухів

Олександра Громова, режисерка

Людмила Губіанурі, завідувачка літературно-меморіяльного музею Міхаіла Булґакова

Віктор Гуменний, історик, кандидат історичних наук, Львівський національний університет імені Івана Франка

Михайло Гутор, кандидат політичних наук. завідував архівним відділом Національного історико-меморіяльного заповідника «Бабин Яр»

Віктор Даниленко, завідувач відділу, Інститут історіі Украіни НАН Украіни

Мирослав Данилків, голова ГО «Християнська Україна», депутат ЛМР

Надія Демич, вчитель

Катерина Демчук, перекладачка, драматургиня

Дмитро Десятерик, журналіст, газета «День»

Олена Джеджора, викладач, Український католицький університет

Маріана Джулай, менеджер мистецтва, куратор

Олеся Дзира, завідувачка відділу зарубіжної україніки НБУВ

Оксана Дмитерко, УКУ

Тарас Добко, перший проректор, Український католицький університет

Ольга Друг, завідувaчка відділу Музею історії міста Києва

Володимир Дубровський, економіст

Антон Дудко, перекладач (фрилансер)

Максим Дядик, бізнесмен, член опікунської ради премії ім. Георгія Гонгадзе

Ольга Дядинчук, завідувач Музею-садиби родини Антоничів – Бортятинської філії Львівського музею історії релігії

Олена Дядікова, ГО Локус

Тетяна Євсєєва, ст. н. сп., Інститут історії України НАН України

Віктор Єленський, доктор філософських наук, професор

Володимир Єрмоленко, філософ, директор з аналітики Інтерньюз-Україна

Дмитро Єсипенко, науковець, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

Геннадій Єфіменко, Інститут історії України НАНУ

Ярослав Журавльов, історик

Оксана Забужко, письменниця

Ольга Зайченко, автор та ведуча тренінгів з бізнес-компетенцій, соціальних та культурологічних питань, директор ПП «ІКЬЮ ІМПАКТ»

Ольга Зарічинська, Український католицький університет

Олег Засадний, керівник, забудовник, ТОВ «Львів стандартбуд»

Олена Заславська, виконавча директорка СФУ

Борис Захаров, директор БФ «Людина і право»

Євген Захаров, директор ГО «Харківська правозахисна група», голова правління ГО «Українська Гельсінкська спілка з прав людини», учасник Ініціятивної групи «Першого грудня»

Леонід Зашкільняк, професор Львівського національного університету імені Івана Франка, історик

Олександр Зінченко, історик, публіцист

Йосиф Зісельс, учасник Ініціятивної групи «Першого грудня», співпрезидент Асоціяції єврейських організацій та общин (Ваад) України

Богдан Іличок, доцент Національного університету «Львівська політехніка»

Олесь Ільченко, письменник

архиєпископ Ігор Ісіченко, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Дмитро Казаков, поет

Зоя Казанжи, журналістка

Володимир Казарін, ректор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського

Ірена Карпа, письменниця

Сергій Квіт, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Вахтанґ Кебуладзе, доктор філософських наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Уляна Кирчів, аспірантка УКУ (історія)

Оксана Кісь, історикиня, д. і. н., ст. н. с. Інституту народознавства НАН України

Ярослав Кіт, доктор філософії, директор Європейської філії Інституту глобальної і реґіональної аналітики

Маріанна Кіяновська, письменниця, перекладачка

Ірина Климова, завідувачка Музею Шолом-Алейхема (філія Музею історії Музею історії Києва)

Наталя Климовська, проректорка Українського католицького університету

Діана Клочко, мистецтвознавиця, провідний спеціяліст КМЦ НаУКМА

Микола Княжицький, народний депутат України

Катерина Кобченко, історикиня, КНУ імені Тараса Шевченка

Костянтин Ковалишин, художник, учасник Громадського сектору майдану Львова

Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги

Михайло Ковальчук, старший науковий співробітник Інституту української археографії й джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України

Богдан Кожушко, голова Секретаріяту Громадської ради при Комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики

Іван Козаченко, соціолог, Кембриджський університет

Іван Козленко, арт-менеджер, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка

Ігор Козловський, старший науковий співробітник Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, кандидат історичних наук, учасник Ініціятивної групи «Першого грудня»

Галина Койнаш, Харківська правозахисна група, Український ПЕН

Наталія Колб, старший науковий співробітник відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України

Ольга Комарова, аспірантка, історичний факультет К-ПНУ імені Івана Огієнка

Євген Комолов, пенсіонер

Олександр Костригін, публіцист, блоґер

Сергій Кот, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України

Тетяна Котенко, провідний археограф Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України

Мирослава Котик, лікар-стоматолог

Олег Коцюба, літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту, Гарвардський університет

Дмитро Крапивенко, головний редактор журналу «Український тиждень»

Іван Кругляк, член Правління Національного науково-дослідного реставраційного центру України

Галина Крук, письменниця, кандидат філологічних наук, доцент катедри української літератури ЛНУ імені І.Франка

Віктор Крупина, старший науковий співробітник, Інститут історії України НАН України

Андрій Курков, письменник, президент Українського ПЕН

Оксана Куценко, перукарка

Микола Кушнір, історик, директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини

Анастасія Левкова, письменниця

Андрій Левус, співкоординатор Руху опору капітуляції

Андрій Лесів, художник, творча майстерня «Аґрафка»

Олександр Лисенко, завідувач відділу Інституту історії України НАН України

Ольга Лімонова, вчитель історії (м. Київ)

Євгенія Лопата, директорка Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz

Данило Лубківський, заступник міністра закордонних справ України (2014)

Андрій Любка, письменник

Богдана Люлько, пенсіонерка

Тетяна Люта, заступниця генерального директора з наукової роботи Музею історії м. Києва

Тарас Лютий, філософ, НаУКМА

Віталій Ляска, кандидат історичних наук, головний редактор журналу «Локальна історія»

Євген Магда, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, директор Інституту світової політики

Людмила Макульська, волонтерка

Михайло Малкуш, підприємець

Мирослав Маринович, проректор Українського католицького університету, політв’язень (1977–1987), учасник Ініціятивної групи «Першого грудня»

Максим Мартин, заввідділу «Юдаїзм» Львівського музею історії релігії

Михайло Мартиненко, історик, аспірант Українського католицького університету, волонтер

Богдана Матіяш, письменниця

Вікторія Матусевич, завідувач відділу УкрІНТЕІ

Василь Махно, письменник

Наталія Машталер, режисер

Ольга Мельник, НКММК «Мистецький арсенал»

Валентина Мержиєвська, кураторка освітнього напряму «Портал»

Надія Миронець, доктор історичних наук, професор

Андрій Мокроусов, директор видавництва «Критика» (Київ), редактор

Володимир Молодій, журналіст, «Локальна історія»

Євгеній Монастирський, історик, менеджер освітніх програм House of Europe

Іван Монолатій, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Владислава Москалець, координаторка програми Єврейських студій Українського католицького університету

Олександр Мотиль, професор

Ігор Мриглод, фізик, директор ІФКС НАН України

Мар’ян Мудрий, історик, Львівський національний університет імені Івана Франка

Ольга Муха, кандидатка філосоських наук, культур-аналітикиня, програмна директорка УАК-Львів, координаторка конґресів, комітетів та нових центрів PEN International (London, UK)

Михайло Назаренко, літературознавець, доцент Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка

Віталій Нахманович, історик, відповідальний секретар Громадського комітету «Бабин Яр»

Данило Нікітін, куратор колекції графіки НХМУ

Фаїна Новак, пенсіонерка

Володимир Огризко, міністр закордонних справ України (2007–2009 рр.), керівник Центру дослідження Росії

Ірина Орлевич, завідувач відділу нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ

Максим Осадчук, історик, Український католицький університет

Світлана Осіпчук, НТУУ КПІ, кафедра історії

Владислава Осьмак, керівниця культурно-мистецького центру НаУКМА

Олександр Павліченко, Українська Гельсинська спілка з прав людини, виконавчий директор

Галина Пагутяк, письменниця

Наталія Палій, перекладач, редактор

Олексій Панич, філософ, перекладач, провідний науковий співробітник НВО «Дух і Літера»

Тетяна Пастушенко, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ

Іван Патриляк, декан історичного факультету, професор катедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Ірина Петренко, науковець

Катя Петровська, письменниця, авторка «Мабуть Естер»

Йоханан Петровський-Штерн, професор єврейських студій Північно-західного університету (Чикаґо, США); науковий працівник Українського наукового інституту Гарвардського університету, почесний доктор Національного університету «Києво-Могилянська академія», професор Українського вільного університету у Мюнхені

Світлана Піддубна, директор, Музей культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера»

Галина Піднебесна, науковець, Міжнародний центр інформаційних технологій та систем

Валентина Піскун, історикиня, доктор історичних наук, професор, завідувачка відділу, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України

Олесь Пограничний, голова Капітули журналу «Ї»

Дарина Подгорнова, аспірантка кафедри історії НаУКМА

Анатолій Подольський, кандидат історичних наук, керівник Українського центру вивчення історії Голокосту, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України

Юлія Половинчак, к. і. н., керівник Національної юридичної бібілотеки НБУВ

Віталій Пономарьов, філософ, есеїст

Віталій Портников, журналіст

Геннадій Постніков, інженер

Ігор Пошивайло, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного меморіяльного комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідности

о. Богдан Прах, ректор Українського католицького університету

Ганна Протасова, маґістр літературознавства, журналістка, експертка програми «Мережі і авдиторії» Українського культурного фонду

Юрко Прохасько, Інститут Івана Франка НАН України, Львівський Національний університет, Львівський психоаналітичний інститут

Анна Процук, головна редакторка Видавничого дому «Портал»

Степан Процюк, письменник

Вероніка Равська, керівник проєктів та програм, УКУ

Яна Ратман (Yana Rathman), Nova Ukraine

Всеволод Речицький, голова Ради Харківської правозахисної групи, правник, політолог

Петро Рихло, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Романа Романишин, художниця, творча майстерня «Аґрафка»

Олена Романова, історик, к. іст. н., Інститут сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАНУ

Сергій Рябченко, завідувач відділу Інституту фізики НАН України, професор, доктор фіз.-мат. наук, чл.-кор. НАН України

Микола Рябчук, письменник і публіцист, почесний президент Українського ПЕН-клубу

Михайло Сало, підприємець

Ґабор Сарваш, архітектор, голова Товариства культури львівських угорців, викладач Львівської національної академії мистецтв

Роксоляна Свято, перекладачка, літературна критикиня

Тетяна Себта, історикиня, старша наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України

Ростислав Семків, директор видавництва «Смолоскип»

Мирослав Сеник, радник ректора Українського католицького університету

Анна Сизова, вчителька історії

Костянтин Сігов, філософ і громадський діяч, керівник Центру европейських гуманітарних досліджень НаУКМА

Олексій Сігов, Ph.D., редактор

Оксана Сікорська, викладачка їдишу, УКУ

Олексій Сінченко, літературознавець, член Українського ПЕН

Микола Сірук, оглядач газети «День»

Надія Скокова, історик, аспірант Українського католицького університету

Ігор Скочиляс, проректор з наукової роботи Українського католицького університету

Остап Сливинський, письменник, перекладач, член Українського ПЕН

Катерина Смаглій, доктор філософії в галузі історії, Донецький національний університет ім. Стуса

Мирослава Смольніцька, старша наукова співробітниця Інституту історії Украни НАН України

Світлана Сокуренко, інженер-електрик

Елеонора Соловей, доктор філологічних наук, професор

Олександра Сомиш, творчість, робота у єврейських організаціях

Роман Спектор, Єврейська культурна асоціяція

Олесь Старовойт, науковець, громадський діяч, учасник війни з Росією

Інна Cтаровойтенко, історик, кандидат історичних наук, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України

Наталія Стеблій, археолог, Львівський національний університет імені Івана Франка

Світлана Стельмах, декан факультету наук про здоров’я УКУ

Тарас Стецьків, Зарваницька громадська ініціятива

А. Ю. Стувкін, науковець

Олена Стяжкіна, докторка історичних наук, професорка, Інститут історії України НАН України

Оксана Супронюк, кандидат філологічних наук, ст. н. с. Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського

Олександра Супряженко, голова ГО «Пушкарівський Яр» (м. Полтава)

Любомир Тарновський, проректор, Український католицький університет

Тетяна Терен, журналістка, віце-президентка Українського ПЕН

Марія Тимошенко, науковий співробітник, Музей історії міста Києва

Сергій Тихий, головний редактор ГР оперативної аналітики УНІА Укрінформ

Кирило Ткаченко, історик, докторант університету Віадрина (Франкфурт-на-Одері)

Мирослав Трофимук-старший, доктор філологічних наук, доцент ЛНУ імені Івана Франка

Наталя Трохим, перекладачка, письменниця, видавчиня

Наталія Тупікова, службовець

Олег Турій, проректор Українського католицького університету

Михайло Тяглий, науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту

Остап Українець, письменник, перекладач

Надія Уфімцева, аспірантка, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Артем Федорчук, історик (Ізраїль)

Марта Федьків, фінансова директорка

Вадим Фельдман, колишній секретар Громадського центру «Бабин Яр», 1989–1991 рр.

Людмила Филипович, науковець, НАН України

Тетяна Філевська, креативна директорка, Український інститут

Борис Фінкельштейн, дослідник, пенсіонер

Оксана Форостина, видавчиня

Галина Хараз (Єрусалим), редакторка й адміністраторка інтернет-сайтів «Бабий Яр – память и беспамятство» та «Меморiяльний музейний центр Голокосту євреїв Буковини»

Валентина Хархун, професор Ніжинського університету імені Миколи Гоголя

Леся Харченко, консультантка німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ)

Роксана Харчук, старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України

Борис Херсонський, ректор Київського інституту сучасної психології та психотерапії (КІСПП)

Ярослава Хіміч, кандидат історичних наук, доцент, доцент катедри культурології та інформаційних комунікацій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв

Павло Хобзей, Український католицький університет

Тетяна Хорунжа, історикиня, редактор газети «Форум націй»

Іза Хруслінська, публіцистка, громадська діячка

Ірина Цілик, кінорежисерка, письменниця

Ілля Чедолума, історик, аспірант Українського католицького університету

Віталій Чернецький, літературознавець, перекладач, професор славістики Канзаського університету

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

Юрій Шаповал, доктор історичних наук, професор

Алфія Шевченко, координатор проєктів КНГУ

Володимир Шевченко, інженер КНУ ім. Тараса Шевченка

Дмитро Шевчук, проректор Національного університету «Острозька академія»

Мейлах Шейхет, директор Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу, захист прав людини та збереження єврейської духовної та історико-культурної спадщини України,

Наталя Шліхта, історикиня, НаУКМА

Роман Шляхтич, к. і. н., ст. викладач катедри історії України та правознавства Криворізького державного педагогічного університету

Маріанна Шпак, науковий співробітник Музею культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера»

Юрій Щурко, священик УГКЦ, доктор біблійного богослов’я, декан філософсько-богословського факультету УКУ

Оксана Юркова, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України

Петро Юровчик, журналіст, Волинська телерадіокомпанія

Лариса Якубова, завідувачка відділу Інституту історії України НАНУ

Анна Ямчук, керівник освітніх програм Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини

Максим Яременко, історик, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Віталій Яремчук, історик, професор НУ «Острозька академія»

Олеся Яремчук, журналістка та письменниця

Владислав Яценко, кандидат історичних наук, голова історичної секції Харківського історико-філологічного товариства

Петро Яценко, письменник, член українського ПЕН-клубу

Ярослав Яцків, академік НАН України, член Ініціятивної групи «Першого грудня»

 

НОВІ ПІДПИСИ (у порядку надходження)

Олег Бажан, Інститут історії України НАН України

Олена Терещенко, вчитель історії

Володимир Бірчак, історик, журналіст, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху, редактор «Історичної правди», заступник директора Архіву СБУ (2014–2016)

Олексій Ясь, провідний науковий співробітник, Інститут історії України НАН України

Олег Леонтьєв, адвокат

Ірина Петрова, пенсіонер

Ольга Савенок, завідувачка просвітницько-організаційного відділу Національного музею Революції Гідности

Ксенія Чубук, журналістка видання «Nihilist»

Іван Вітюк, працівник освіти

Марина Демедюк, наукова співробітниця, Інститут народознавства

Ольга Гончар, директорка Меморіяльного музею тоталітарних режимів «Територія Терору» у Львові

Ольга Малецька, методистка, Український католицький університет

Юлія Скубицька, Інтерньюз-Україна

Богдан Максимович, член-кореспондент УНГА, співголова Львівського осередку Наукового товариства імені Сергія Подолинського

Анжела Беляк, голова ГО «Акція спокути заради миру»

Єфім Меламед, незалежний дослідник

Наталія Чермалих (Dr. Nataliya Tchermalykh), Женевський університет, Центр дослідження прав дитини

Олександр Антонець, архітектор, керівник спеціялізованої організації «Майстерня музейних проектів Олександра Антонця»

Ольга Малишева, антрополог

Юрій Трубін, методист

Любомир Хахула, історик, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України

Ольга Шелюх, викладач

Поліна Барвінська, Одеський національний універстет імені І. І. Мечникова

Наталія Пригорницька, політологиня

Ігор Стамбол, історик, письменник, викладач

Станіслав Уманський, службовець

Артур Фредекінд, блоґер, літератор

Юрій Черченко, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства НАНУ

Ігор Тимець, заслужений працівник культури України, голова правління ГС «Західноукраїнська спілка музеїв»

Орися Грудка, комунікаційна менеджерка, «Критика»

Ірина Преловська, Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України; Київська православна богословська академія

Роман Тютенко, історик, к. і. н., співробітник Українського вільного університету в Мюнхені

Оксана Курилас, перекладачка

Яна Примаченко, старший науковий співробітник, Інститут історії України НАН України

Олександра Крип’якевич, член Спілки художників України

Андрій Достлєв, художник, дослідник фотографії

Валентина Клименко, журналістка, завідувачка відділу зв’язків з громадськістю Національного художнього музею України

Маркіян Прохасько, письменник, журналіст

Олена Оногда, музейниця, «Мистецький арсенал»

Олена Аккаш, науковець

Олександр Кучерук, Бібліотека ім. О. Ольжича

Зоряна Рибчинська, завідувачка катедри культурології Українського католицького університету

Вікторія Яременко, історик

Ігор Медвідь, історик, викладач УКУ, старший науковий співробітник музею Івана Франка

Наталя Іванченко, начальниця Управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті Українського інституту національної пам’яті

Костянтин Волковинський, Operational Compliance Manager

Любов Кремінець, вчитель

Ольга Щодра, завідувачка катедри давньої історії України та архівознавства ЛНУ імені Івана Франка

Микола Гаєвой, аспірант (історія), УКУ

Олександр Воронюк, філософ

Ельвіна Підгаєцька, учитель історії

Олексій Сухий, професор Львівського національного університету ім. І. Франка

Павло Кравченко, кандидат історичних наук, голова ГО «Подільська спадщина», м. Вінниця

Ольга Скороход, журналістка, Цензор.НЕТ

Андрій Бондар, письменник

Олексій Ковжун, незалежний політичний консультант

Катерина Тижнова, музикант, театральний робітник

Уляна Федорович, головний спеціяліст-аналітик, Львівська міська рада

Оксана Кузьменко, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України

Людмила Герус, завідувач відділу, Інститут народознавства НАН України

Михайло Жаржайло, письменник

Ірина Бондаренко, координатор іспитів, Institut Francais Bonn

Віталій Козюба, науковий співробітник, Інститут археології НАН України

Інна Гочошвілі, Краматорська ЗОШ № 26, учитель історії та правознавства

Катерина Диса, історикиня, НаУКМА

Лія Достлєва, художниця, антропологиня культури

Михайло Гершензон, архітектор, НСАУ, викладач НАОМА

Олександр Степаненко, Голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ»

Ольга Жук, культурологиня, креативна директорка Національного центру Олександра Довженка

Борис Скуратівський, журналіст

Галина Корнієнко, заступник директора з навчально-виховної роботи Першої міської гімназії Черкаської міської ради Черкаської області

Анастасія Канівець, старший науковий співробітник МТМК України

Марія Гурська, журналістка, телеканал «Еспресо»

Борис Шавлов, головний редактор онлайн-журналу LiveBerlin.net

Ірина Тишик, викладач історії

Олена Москаленко, вчитель

Петро Куперман, маркетинґ-директор, журнал «ЕнергоБізнес»

Павло Скавронський, директор Музею історії міста Бердичева, голова Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Тетяна Федорів, студентка

Петро Костюк, голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України

Тамара Куцаєва, історикиня, голова ГО «Культура заради майбутнього»

Наталія Матлашенко, історик, заввідділу Львівського музею історії релігії

Лілія Кулик, мама дитини з інвалідністю

Вячеслав Верещагін, підприємець, винахідник, співавтор музейних експозицій

Марія Косенко, перекладачка

Людмила Семенюк, викладач історії Кременецького ліцею імені У. Самчука

Ігор Аврущенко, computers IT

Олена Герасименко, доцент Національного університету «Чернігівська політехніка»

Дарія Бібікова, перекладачка

Анжела Каорімова, вчитель історії та правознавства Чернівецької ЗОШ I-III ст. № 5

Олена Левжинська, пенсіонер

Ілля Стронґовський, видавець, «Видавництво»

Андрій Дехтяр, вчитель історії

Роман Михальчук, к. і. н., доцент катедри всесвітньої історії Рівненського державного гуманітарного університету

Катерина Зайцева, завідувачка відділу розвитку та комунікацій Національного музею Революції Гідности

Анастасія Шпіль, редакторка, перекладачка

Марія Качмар, Інститут народознавства НАН України, науковий співробітник

Оксана Ундерко, вчитель історії загальноосвітньої школи

Ірина Собченко, літературознавиця, перекладачка, аспірантка програми Erasmus

Володимир Кулик, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України

Микола Кокшайкін, старший науковий співробітник Шосткинського краєзнавчого музею

Андрій Никифоренко, історик, Донецький державний університет управління (м. Маріуполь)

Олександра Пархоменко, студентка КНУ імені Т. Шевченка

Катерина Прищепа, журналіст

Володимир Пузирко, Надзвичайний і Повноважний посланник першого класу

Дмитро Поворотний, священик ПЦУ

Христина Назаркевич, германістка, Львівський національний університет імені Івана Франка

Віктор Пушкар, соціяльний психолог

Орест Стеців, виконавчий директор Ліґи українців Канади

Андрій Кошельник, вчитель історії, Міжнародний дитячий центр «Артек»

Ярослав Рущишин, ВРУ

Олександр Маєвський, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України

Олександр Почаєвець, системний адміністратор

Леонід Ґольберґ, заступник редактора Дрогобицької інтернет-газети «Майдан», прессекретар Дрогобицької єврейської громади

Ніна Василенко, вчитель

Вікторія Венгерська, завідувачка катедри історії України Житомирського державного університету ім. І. Франка

Ольга Кобець, почесна голова Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги, народний епутат України ІV скликання

Мирон Тучинський, інженер, пенсіонер

Юлія Тригуб, вчитель

Олександр Проценко, завідувач господарства в закладі МОЗ

Людмила Таболіна, учителька української мови і літератури Харківської спеціялізованої школи № 73; координаторка Асоціяції шкільних Евроклубів м. Харкова

Тетяна Дзядевич, викладач мови, культури, літератури, Новий коледж Флориди

Юрій Бондар, журналіст, науковець, завідувач катедри соціяльних комунікацій Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка

Віра Троян, докторка біологічних наук

Марія Рудакевич, професор Тернопільського НТУ імені Івана Пулюя, д.н.д.у.

Зоя Яцун, бухгалтерка

Генадь Побережний, дослідник Українського наукового інституту Гарвардського університету, викладач Українського вільного університету

Ярослав Степаненко, дитячий письменник

Вікторія Омеляш, вчитель історії, ліцей № 7 м. Гайсин Вінницької области

Віра Вайсберг, художниця, член Федеральної спілки художників Німеччини

Іванна Репета, аспірантка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Ірина Кучіна, вчитель історії

Василь Сидоренко, бібліотекар, Університет Торонта

Юлія Ладигіна, літературознавиця, професорка славістики, університет штату Пенсильванія

Тарас Лазер, перекладач, сценарист, музикант, лінґвіст

Ольга Гопаченко, науковий співробітник консалтинґової компанії

Людмила Махун, голова ГО «Центр соціяльної взаємодії “Громада”», вчителька історії

Mарк Бєлорусець, перекладач, член Українського ПЕН

Ярослав Гарасим, доктор філологічних наук, професор ЛНУ ім. Івана Франка

Alexander Gabovich, Physicist

Мирослав Вербовий, журналіст

Марта Фаріон, президент Києво-Могилянської фундації Америки, місто-голова Українського конґресового комітету Америки Відділу Ілінойс

Костянтин Щербін, старший науковий співробітник, Інститут фізики НАН України

Ірина Лазер, актриса, композитор, музикант, викладач сценічної мови

Софія Король, мистецтвознавець, Інститут народознавства НАН України

Анна Корягіна, перекладачка, культурна менеджерка

Катерина Зоря, релігієзнавець, університет Седертерн (Швеція)

Надія Крат, актриса, ЛАТЕМ «І люди, і ляльки»

Людмила Куніцина, підприємець

Олег Собчук, історик культури, Інститут Макса Планка з вивчення історії людства

Олег Охре, експерт ЦГП «Альменда»

Ольга Сирцова, к. і. н., доцент ЗОІППО

Роман Ленчовський, с. н. с. Київського інституту соціології (КМІС)

Віктор Маринчак, доцент Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, священник ПЦ

Леся Онишко, Національний музей Революції Гідности

Мар’ян Лунів, художник

Ганна Глущенко, головний спеціаліст аналітичного відділу консалтинґової компанії

Ігор Соляр, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ

Андрій Кісельов, заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Національної безпеки України

Ірина Гаврильченко, асистент КНУ імені Тараса Шевченка

Володимир Шейко, менеджер культури, генеральний директор Українського інституту

Катерина Романова, завідувач відділу науково-дослідної роботи Національного меморіяльного комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідности, кандидат історичних наук

Ірина Щиголь, соціолог

Ганна Заремба-Косович, соціологиня, наукова співробітниця відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України, молодша наукова співробітниця Меморіяльного музею тоталітарних режимів «Територія Терору» (м. Львів)

Лариса Махаріна, вчитель історії Балаклійської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2

Мустафа Джемілєв, народний депутат України

Вікторія Іваненко, перекладачка, літературознавиця

Сергій Утєвський, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, учасник АТО

Поліна Поберезкіна, кандидат філологічних наук

Лариса Рущак, консультант з ефективности організацій

Александер Кроліковскі, митець в дуеті Krolikowski Art, голова ГО «Grand Narrative Institute»

Євгеній Шатілов, історик, голова ГО «Ідеалісти»

Віктор Буренков, м. н. с. навчально-наукової лабораторії модерної історії України та інноваційних освітніх технологій, Запорізький національний університет

Євген Пшеничний, кандидат філологічних наук

Андрій Міщук, історик, співзасновник ГО «Ідеалісти»

Юлія Бондаренко, менеджер в комерційній компанії

Станіслав Черкас, журналіст

Едуард Харченко, вчитель

Олена Чайко, вчитель

Мирослава Роздольська, журналістка, голова ВГО «Нова українська хвиля»

Андрій Кузьмяк, менеджер з розвитку волонтерів програми «Будуємо Україну разом», БО «Львівська освітня фундація»

Георгій Манчуленко, політик, спеціаліст у сфері національної безпеки і оборони, народний депутат України 2–4 скликань, підкорювач Північного полюсу

Ольга Моторкіна, вчителька історії

Александра Кроліковска, мисткиня в дуеті Krolikowski Art, членкиня ГО Grand Narrative Institute

Юрій Чекан, доктор мистецтвознавства, НМАУ ім. П.І.Чайковського

Галина Кравцова, наукова співробітниця відділу фольклористики ІН НАНУ, к. ф. н.

Юрко Дідула, керівник, «Будуємо Україну разом»

Віра Пасішнюк, БО «Львівська освітня фундація», програма «Будуємо Україну разом»

Юрій Бакштаєв, поет, перекладач

Іван Вербицький, директор аналітичного центру CEDOS

Алла Середяк, доцент кафедри історичного краєзнавства ЛНУ ім. І. Франка ЛНУ ім. І. Франка

Галина Хруленко, вчитель

Сергій Сингаївський, письменник, перекладач

Володимир Цитович, мистецтвознавець, художник-реставратор, Державний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Михайло Джус, економіст

Марія Самойленко, Université du Québec à Montréal

Руслана Бубряк, завідувач відділу Львівського музею історії релігії

Яніна Діденко, учений секретар НІКЗ «Чигирин», експерт УКФ

Іван Юрченко, автор, дослідник юдейських кладовищ, ініціятор створення караїмського Музею історії та культури при Національному заповіднику «Давній Галич»

Ірина Лозинська, історик

Віра Єфремова, вчена, наукова співробітниця інституту

Леонід Білянський, професор Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця

Світлана Куперман, лікар-педіятр, КНП ЦПМСД № 2 Шевченківського р-ну м. Києва

Орест Рибак, студент

Світлана Петровська, заслужений учитель України, історик, голова Українського товариства Януша Корчака

Василь Герун, керівник Архіву Львівського національного університету імені Івана Франка

Василь Кметь, історик, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка

Лариса Шваб, доцент кафедри всесвітньої історії Східноевропейського національного університету імені Лесі Українки

Борис Четверіков, к. т. н., старший викладач катедри фотограмметрії та геоінформатики Національного університету «Львівська політехніка»

Любов Харпола, директор школи

Костянтин Матвєєв, лікар

Катерина Доценко, вчителька історії, Бердянська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 16 з поглибленим вивченням іноземних мов

Софія Кравченко, педагог

Вікторія Рогожина, педагог, директор ТОВ «Академія Джі Ві Сі»

Свєтослава Милорадович, редакторка, видавництво «Зелений пес»

Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціяльних досліджень імені М. В. Птухи НАН України

Юрій Скіра, керівник проєктів та програм Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя Українського католицького університету

Лариса Лотоцька, директор школи, вчитель історії ЗОШ І–ІІІ ст. с. Кульчин Турійського району Волинської області

Віталій Масненко, завідувач катедри історії України Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького

Олена Горошко, депутатка міськради Харкова, професорка у царині інтернет-студій

Алла Снурнікова, Товариство української культури в Ізраїлі – Ukranian Culture Community

Антон Божук, кандидат філологічних наук, викладач катедри україністики НМУ ім. О. О. Богомольця (м. Київ)

Петро Чорній, історик, науковий співробітник Інституту народознавства НАН України

Ганна Савич, вчитель історії

Олена Салата, культуролог, голова ГО «Культурна Асамблея»

Надя Полянська, заступник директора з наукової роботи Львівського музею історії релігії

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Наталія Дзюбенко, завідувачка відділу Прикладної музеології ДПМ НАН України

Валерій Зінченко, організатор науково-популярного історичного фестивалю «Legio Historica»; студент першого курсу магістратури історичного факультету

Леонід Христофоров, фізик

Максим Бичек, seo

Владислав Слюсарєв, Ph.D.

Ольга Бережна, фотограф

Оксана Ременяка, кандидат мистецтвознавства, завідувачка відділу мистецтва новітніх технологій Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України

Ганна Рудик, культуролог, заступниця директора Музею Ханенків

Олександра Савенок, старший науковий співробітник, Музей-майстерня І. П. Кавалерідзе

Євгенія Лебідь-Гребенюк, науковий співробітник, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ

Хоменко Руслан, КНУ, Інститут геології, молодший науковий співробітник

Олександр Давиденко, директор – головний режисер ТВП «Просвіткіно»

Володимир Чеппель, документаліст

Маріанна Душар, дослідниця кулінарної спадщини, стипендіятка програми Фулбрайта

Сергій Ентіс, старший радник ректора, директор Центру діягностичної оцінки, Військовий інститут іноземних мов міністерства США, Монтерей, Каліфорнія

Алла Кацімон, вчитель історії

Владислав Піоро, голова правління ГО «Український центр розвитку музейної справи»

Жанна Озірна, режисерка, сценаристка

Марія Денисюк, вчитель

Антон Трофімов, фотограф

Ірен Кобзар, актриса ХАУДТ ім. Т. Г. Шевченка, викладачка ХНУМ

Тетяна Філімончук

Олена Дубовенко, тех. дізайнерка

Ольга Бірзул, кураторка, культурна менеджерка

Сергій Крутін, кінорежисер

Алла Євтушок, завідувачка Турійського РМК

Людмила Янюк, небайдужа громадянка України

Олександра Жумайлова, художниця

Людмила Шолохова, викладач, Колумбійський університет, Нью-Йорк

Володимир Гольонко, старший науковий співробітник, НІЕЗ «Переяслав»

Кирило Сніжко, науковець, Weizmann Institute of Science

Наталiя Писаревська, музейна справа

Микола Буланий, історик, аспірант ДНУ ім. Олеся Гончара, волонтер, колумніст

Юлія Стукало, студентка-історикиня

Ігор Міньоф, пенсірнер, інвалід війни ІІ групи

Валерій Негматов, вчитель історії

Аліса Забой, художниця

Ірина Клименко, наукова співробітниця Мюнхенського університету Людвіґа–Максиміліяна

Ольга Гриценко, аспірантка, НаУКМА

Жанна Хоменко, пенсіонерка

Олена Федорчук, Інститут народознавства НАН України

Альона Казанська, ромська активістка

Наталія Данченко, пенсіонерка

Світлана Остапова, директор Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. О. В. Блещунова, голова Правління БФ «Музеум», член ICOM

Олександр Машталер, оператор

Оксана Шпак, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України

Звенислава Калинець-Мамчур, завідувачка катедри екології Львівського національного університету імені Івана Франка

Ганна Сокіл, професорка

Василь Сокіл, професор, Інститут народознавства НАН України

Яна Толмачова, заступниця директора БФ «Цеирей Хабад»

Агнія Колупаєва, кандидат мистецтвознавства

Анна Корсун, студентка

Ніна Власюк, вчитель

Юлія Федорович, державний службовець

Ольга Піскунова, викладачка, Харківська державна академія культури

Марина Дикуха, графічна дизайнерка / мисткиня

Віталій Міщенко, пенсіонер, ветеран праці

Дмитро Куперман, програміст

Олег Сохацький, архітектор

Василь Дашко, пенсіонер

Олена Полідович, начальник науково-дослідного відділу Національного історико-меморіяльного заповідника «Биківнянські могили»

Наталія Піпа, депутатка ВРУ

Тетяна Сохацька, дизайнерка

Анна Кірдо, дизайнерка

Олена Дубина, менеджерка в ІТ компанії

Роксоляна Загайська, член СНМ України, член НС краєзнавців України, викладач-методист, завідувачка бібліотеки коледжу ім. І. Труша (м. Львів)

Тетяна Калашник, пенсіонерка

Маргарита Корнієнко, учений секретар, Музей історії міста Києва

Надія Гребенюк, пенсіонерка

Олена Немировська, юристка

Юрій Макаров, журналіст, шеф-редактор телебачення НСТУ, голова Комітету з Національної премії ім. Т. Шевченка

Наталя Герасим, завідувач методичного центру закладів освіти управління освіти Чернівецької міської ради

Неоніла Ющенко, інженер, пенсіонерка

Мар’яна Левицька, старша наукова співробітниця відділу мистецтвознавства Інституту народознавства НАНУ

Дмитро Калина, Лісове аґенство України

Оксана Булгакова, науковий співробітник Інституту історії України НАН України

Анна Онуфрієнко, кінознавиця Національного центру Олександра Довженка

Ігор Бойко, науковий співробітник Інституту народознавства НАНУ

Ірина Грабовська, старший науковий співробітник Центру українознавства КНУ ім. Тараса Шевченка

Антон Лейба, людина

Світлана Пісарєва, фінансова директорка

Михайло Стадний, лікар

Надія Любовець, к. і. н., заввідділу Інституту біографічних досліджень НБУВ

Богдан Червак, голова ОУН

Михайло Сорокін, доцент, кандидат економічних наук

Безсокирна Надiя, продюсер

Інна Чернявська-Набока, лікарка, колишня політув’язнена

Олександр Герега, вчитель історії

Марина Гордієнко, студентка

Наталія Кривда, професор, Київський національний університет ім. Т. Шевченка

Єлизавета Ховрах, письменниця, перекладачка

Богдан Яцун, коаліція Реанімаційний пакет реформ

Володимир Бербека, генеральний директор

Марія Карпенко, органiзатор конференцiй

Людмила Гвоздик, викладач університету

Беньямін Філічкін (Binyomin Filitchkin), директор, MERKAZ HABRITH

Олександр Сушко, політолог, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»

Анастасія Гайшенець, ДУ Український інститут

Наталка Білоцерківець, поетеса

Ірина Столярова, фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою, журнал «Енергобізнес»

Людмила Тарасенко, пенсионерка

Дмитро Білан, активіст, рух «Українська дія»

Юрій Ільїн, науковець, доктор географічних наук, заступник директора Українського гідрометеорологічного інституту

Ольга Сало, завідувач інформаційно-виставкового відділу Національного музею Революції Гідности

Наталя Андрієвська, громадська активістка

Ольга Зюзіна, голова ГО «Інститут політичних та соціяльно-економічних досліджень»

Сергій Мельничук, правозахисник

Наталія Березанська, пенсіонерка

Ольга Островерх, театрознавець, канд. мист.

Леонід Лавренов, Координаційна рада з питань захисту української мови та культури

Юрій Каплун, нотаріюс

Ігор Юхновський, академік НАН України, Герой України

Оксана Меркулова, лінґвіст, Запорізький національний університет

Ілля Сінаєв, художник по світлу

Віталій Руденький, аналітик, команія «Промова. Фронтир»

Юрій Ходарєв, ГО Рух «Українська Дія»

Леся Діденко, активіст, Рух «Українська Дія»

Тимур Литовченко, письменник

Леонід Фінберг, головний редактор видавництва «Дух і Літера»

Вікторія Корець, фінансовий аналітик

Валерій Зема, старший науковий співробітник, Інститут історії України НАН України

Олександр Касьян, головний інженер ВАТ «Дніпропромстальмонтаж»

Тетяна Качановська, доцент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Ірина Мелешкіна, заступниця директора з наукової роботи, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Микола Кочерга (Mykola Kotcherha), President Ukranian Genocide Famine Foundation (USA)

Michael Peterson

Олена Кушпетюк, заступник директора з навчально-виховної роботи Луцького інституту розвитку людини університету «Україна»

о. Ігнатій (Олександр Воловенко), священник Української греко-католицької церкви

Станіслав Кульчицький, професор, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України

Олена Гончарук, керівник Музею кіно Довженко-Центру

Наталія Єщенко, художник, арт-терапевт

Жанна Литовченко, киянка

Марія Федурко, професорка

Рената Дворнік, вчитель

Олександр Гончаров, голова Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України

Тетяна Калита, ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії»

Тетяна Переверзєва, музейниця

Ярослав Глистюк, історик, ЛНУ ім. Івана Франка

Євгенія Васильєва, громадська діячка

Андрій Смирнов, історик

Михайло Міцель, архівіст, історик

Надія Дягілева, евритміст, педагог

Дмитро Піркл, краєзнавець, благодійник, збирач старовини

Василь Стефанів, доцент катедри нової і новітньої історії України Українського католицького університету

Наталія Сердечна, пенсіонерка

Наталія Дядюх-Богатько, завкатедри УАД

Євген Ясінський, голова фонду «Мистецтво»

Наталія Горбач, доцент, завідувач катедри української літератури Запорізього національного університету

Ольга Лучук, кандидат філологічних наук, доцент, Львівський національний університет імені Івана Франка

Тарас Лучук, письменник, перекладач, доцент ЛНУ імені Івана Франка

Тетяна Боряк, історик

Андрій Качуро, приватна музейна компанія AMUSEUM

Елла Ситник, вчитель історії та правознавства спеціялізованої школи № 250 (м. Київ)

Мирон Петровський, літературознавець

Ярина Груша, публіцистка, перекладачка

Петро Долганов, Рівненський державний гуманітарний університет

Леонід Лавренов, керівник громадської організації

Вадим Супрун, пенсіонер

Олександр Радченко, пенсіонер

Ольга Коляструк, доктор історичних наук, професор, завідувач катедри історії та культури України Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського

Анатолій Лісовицький, пенсіонер

Олена Кірін, працівниця лікарняної каси

Валерій Кононенко, історик

Олена Лебедєва, працівниця

Травень 2020

https://krytyka.com/ua/articles/zvernennya-ukrayinskoyi-kulturnoyi-ta-naukovoyi-spilnoty-shchodo-memoriyalizatsiyi-babynoho