на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Леся Поруцька-Сакович

У новій "вибуховій” книжці Крейґа Анґера 'Американський "Компромат", як КҐБ культивував Дональда Трампа”...

Як і очікувалося, щойно Трамп вийшов за хвіртку Білого Дому, як в журналістів і блоґерів розв’язалися язики, чи то пак, зачеркали їхні пера. Статтю Сагоline Howe, переклад якої я подаю нижче, надруковано у британському щоденнику Тhe Daily  Маіl ще 26 січня*, й те, що Трампові адвокати не кинулися спростовувати чи оскаржувати цю статтю чи книжку, про яку в ній ідеться, є вельми симптоматично: їм просто нічого сказати. Та. власне, Трампа й захищати нікому - адвокати порозбігалися.

ЕКСКЛЮЗИВ:

У новій "вибуховій” книжці Крейґа Анґера 'Американський "Компромат", як КҐБ культивував Дональда Трампа” стверджується, що КҐБ почав "розробляти” ‘молодого і марнославного" Дональда Трампа 40 років тому; росіяни врятували його від фінансової загибелі й перетворили на російського аґента. Це переросло в багаторічні і взаємовигідні "відносини", вигідні Росії і Трампові. Про це розповідається в новій книжці, яка шокує.

Росіяни багато разів рятували Трампа від банкрутства, передаючи йому величезні гроші, що в 1980-і та 1990-і роки відмивалися через його нерухомість. Росіяни також оплачували зведення будівель, що носять ім'я Трампа.

У 1987 році високопоставлений начальник з КҐБ запросив його до Росії під приводом проведення попередніх перемовин про будівництво готелю Трампа в Москві. Насправді це була «глибока розробка» Трампа, яку провадили куратори з КҐБ. Це дозволило росіянам створювати таємні канали впливу і шкодити американській демократії, стверджує автор книги.

Коли Трамп став президентом, прийшов час платити за рахунками, і трамп дав Путінові все, що той хотів.

Крейґ Анґер виступає з цими викриттями у своїй новій книжці «Американський компромат. Як КҐБ вербував Трампа та інші історії про секс, жадібність, владу і зраду». Анґер - журналіст і автор шести книг, у тому числі бестселерів «Будинок Буша, будинок Сауда» (House of Bush,  House of Saud) і «Будинок Трампа, будинок Путіна» (House of Trump, House of Putin).

Питання про те. чи був Трамп російським аґентом, - це найважливіше питання про колишнього президента США. Автор дав на нього свою відповідь після тривалих і великих інтерв'ю, що їх він брав у високопоставлених джерел, до числа який входять такі надійні джерела, як перебіжчики з СССР. колишні співробітники ЦРУ контррозвідники з ФБР. а також юристи та інші незалежні експерти.

У цій історії про брудні таємниці і найвпливовіших у світі людей Анґер показує, що пішло не так у численних розслідуваннях діяльности Трампа, що їх провадив Конгрес.

Трамп “опинився у ліжку” з Росією ще й завдяки своєму близькому знайомству з Джеффрі Епштайном**, який постачав росіянам та до Силіконової Долини неповнолітніх дівчаток для сексу, стверджує автор. Сам Епштайн розповідав, що познайомив Меланію з Дональдом, коли той розважався з його «дівчатками».

Епштайн робив відеозаписи статевих актів, аби використовувати їх для шантажу і в якості компромату. Він також сфотографував Трампа в компанії юних дівчат до 18-ти років, які хихотіли, дивлячись на плями сперми на його трусах, що з'явилися через те, що він не міг стримати збудження.

Зв'язки Трампа з Росією почали формуватися в 1976 році, коли він вирішив зайнятися будівництвом нерухомости на Мангеттені, перенісши свій бізнес з Куїнса. Опікуваний «мафіозним адвокатом і чорним сатанинським принцом з епохи маккартизму» Роєм Коном (Roy Cohn), який учив Трампа відшукувати щедрі податкові пільги, цей нахабний забудовник заплатив усього один долар за старий і ветхий готель «Комодор» на перетині 42-ї вулиці з Парк-Авеню неподалік вокзалу «Ґранд Централ».

Перетворення цього старого убозтва на першокласний готель «Ґранд Хаятт Нью-Йорк» стало тим моментом, коли Трамп вперше познайомився з росіянами. Він поїхав до центру міста на перетин 5-й авеню і 23-ої вулиці, де містився магазин «Джой-Луд Електронікc» (Jоу-Lud Еlectronics), аби купити кілька сотень телевізорів для свого нового готелю.

Співвласником магазину був єврей з України Семен «Сем» Кислін, який емігрував до США з Одеси у 1972 році. На вході до магазину він повісив вивіску «Мы говорим по-русски». Другим співвласником був інший совєтський емігрант Тамір Сапір. Кажуть, вони продавали електроніку совєтським дипломатам, співробітникам КҐБ і членам Політбюро, котрі поверталися до СССР, тому що вся вона була адаптована під технічний стандарт РАL, використовуваний в Европі та Росії.

Цим «Джой-Луд Електроніко» суттєво відрізнявся від дико популярного магазину «Фото» з 47-ї вулиці та від мережі «Крейзі Едді», які голосно рекламували свої знижки.

«Джой-Луд» був єдиним місцем, де можна було купувати електроніку та споживчі товари для відправки до СССР. Трамп купив телевізори у кредит і розплатився з Кисліном через 30 днів, що є досить незвичним для людини, яка звикла надувати своїх постачальників.

Автор питає, навіщо готелеві «Ґранд Хаятт» знадобилися телевізори з подвійним стандартом, який дозволяв приймати передачі з Совєтського Союзу. Але, за давністю років, відповіді на своє запитання він знайти не може.

В Одесі Кислін був директором добре відомого магазину свіжих продуктів, отримуючи їх через чорний ринок. Колишній аґент КҐБ Юрій Швець розповів авторові, що в ті часи єврей, який керував магазином свіжих продуктів в СССР, не міг не бути завербованим КҐБ. Його домовленість з КҐБ полягала в наступному. Якщо Кислін хоче емігрувати з СССР. йому доведеться підписати зобов'язання про співпрацю з КҐБ.

Якби в ті часи хтось у США спитав, чому до Америки пускають так багато совєтських євреїв, його б неодмінно назвали антисемітом. І от магазин Кисліна, який функціонував у США зі схвалення КҐБ. використовувався для налагодження контактів з потенційними агентами.

Так Трамп опинився під ковпаком КҐБ. Але все почалося значно раніше, коли «молодий, марнославний, самозакоханий і безжалісно амбітний забудовник» почав продавати кондо*** вартістю багато мільйонів доларів російської мафії, яка таким способом відмивала гроші, роблячи покупки через анонімні компанії-пустушки. За рахунок продажу цієї нерухомости Трамп знову збагатився після банкрутств його казино в Атлантік-Сіті, через які він втратив мільярди доларів.

Придивлятися до Трампа спецслужби почали ще раніше, в 1977 році, коли він одружився з чешкою Іваною Зельнічковою. яка в себе у Чехословаччині народилася в районі, де місцева таємна поліція споконвіку діяла заодно з КҐБ. Трамп уже тоді казав, що хоче стати президентом. Можливо. Трамп зацікавив КҐБ ще й тому, що був «марнославною, самозакоханою, жадібною й ласою до лестощів людиною».

«І в Трампа це було не просто дошкульне місце. Всього було понад міру: надмірне марнославство, надмірне самозамилування, надмірна жадібність, надмірне невігластво», - пише Анґер.

«Глибоко невпевнений у собі в інтелектуальному плані, надзвичайно ласий на лестощі й такий, що легко піддається навіюванню. Трамп прагнув отримати якесь реальне інтелектуальне визнання - і КҐБ радо потурав йому в цьому», - зазначає автор.

Згодом Кислін спростував твердження про свої зв'язки з російською мафією. Проте він тримався ближче до Трампа. а в 1993 і 1997 роках пожертвував понад 40 000 доларів штабові Руді Джуліяні, коли той готувався до виборів мера Нью-Йорка.

У досьє совєтської/російської розвідки на Трампа є чимало цікавих епізодів. Це й відмивання грошей через купівлю розкішних кондо, і партнерство з багатими совєтськими емігрантами в аферах із франшизами, і нескінченні фінансові порушення, і створення каналів передачі секретної інформації разом з росіянами, й вечірки з Джеффрі Епштайном, і багато іншого.

Епштайн, чий батько працював на Коні-Айленді в управлінні міських парків, набув статки вартістю сотні мільйонів доларів, володів чудовими будинками по всім світі й мешкав всього за три кілометри від маєтку Трампа “Мар-а-Лаґо" в Палм-Біч (штат Флорида).

В нього вдома завжди було безліч жінок і молоденьких дівчат, часто неповнолітніх. Епштайн обдаровував ними гостей з числа найвпливовіших у світі людей, виявляючи таким способом знаки уваги до них. Допомагала йому в цьому його колишня коханка Ґіслейн Максвелл.

«Весь цей час він потайки записував їхні втіхи на відео. Ці записи стали потужним компроматом, інструментом тиску і впливу», - пише Анґер. Це був світ неймовірного декадансу - чарівні молоді жінки, приватні літаки, шикарні вілли і секс із молоденькими дівчатами. Олігархи з мільярдними статками поставляли дівчаток підліткового віку з Росії та з України. Епштайн та Ґіслейн у ролі його підручної залучали до себе російських моделей та учасниць конкурсів краси, а потім відповідним чином готували їх. аби ті надавали сексуальні послуги, стверджує автор. Трамп добре вписувався в цю атмосферу й на запрошення Джеффрі та Ґіслейн відповідав взаємністю.

До “Мар-а-Лаґо" для участі в конкурсі за право сфотографуватися на календар привезли 28 молодих жінок, і єдиними гостями-чоловіками були Трамп та Епштайн. Як стало відомо, Трамп невпинно лапав дівчат і лазив під спідницю до подружки головного організатора конкурсу.

Дочка принцеси Югославії Єлизавети і сестра актриси Кетрін Оксенберґ із серіялу «Династія» Кристина Оксенберґ познайомилася з Ґіслейн. коли та формувала для Епштайна коло спілкування, де з Епштайном познайомилися Білл Клінтон і принц Ендрю****.

За словами Кристини, в її матері в 1962 році був роман із Джоном Кеннеді, й вона вважає, що вона є позашлюбною дочкою президента. «Ґіслейн сформувала найбільшу в світі систему потрібних людей, зв'язків і знайомств. Головне у цій системі - влада і гроші», - заявила Оксенберґ. «Коли ФБР проводило обшуки в будинках Епштайна. аґенти знайшли там апаратуру відеозапису, жорсткі диски і компрометуючі матеріяли: відео мільярдерів, що займаються педофілією, ґвалтують малолітніх дівчаток та коять інші злочини. Всі ці відеодокументи могли завдати великих неприємностей дуже впливовим людям». Кажуть, у телефонній книжці Епштайна знайшли ім'я Трампа зі щонайменше 16 номерами телефонів, за якими з ним можна було сконтактувати.

«Заснована Трампом 1999 року аґенція Trump Model Management, скорочено Т Моdels - аґенція з найму моделей, яку він ліквідував 2017 року, цілком відповідала поглядам Епштайна: правдоподібно, ця аґенція займалася сумнівними справами, як-от порушення законів про імміграцію та незаконна експлуатація молодих дівчат з-за кордону», - пише автор. Епштайн відмовився відповідати, коли його спитали, чи спілкувався він із Трампом у присутності неповнолітніх дівчат.

Епштейн стверджував, що саме він познайомив Меланію з Трампом.

«Джеффрі та Ґіслейн знали секрети Трампа, а він знав їхні секрети. Секрети були головною валютою в тім многогрішнім світі, в якому вони жили, де геть усе продавалося й купувалося», - пише Анґер.

Після 17 років дружби ці близькі друзі в 2004 році назавжди посварилися, коли Епштайн сказав Трампові, що хоче купити в Палм-Біч маєток, який продавався з авкціону майна банкрутів. Вже вирішивши придбати цю нерухомість, він хотів зробити одну зміну - перемістити басейн. Епштайн навіть привіз був друга Трампа до маєтка. аби з ним порадитися. Проте Трамп, який перебував у скрутному фінансовому становищі через банкрутства в Атлантік-Сіті, раптом переграв свого приятеля, запропонувавши за маєток на авкціоні на 41 мільйон доларів більше. Невдовзі потому він виставив будинок на продаж за 125 мільйонів доларів. Обурений Епштайн перестав розмовляти з Трампом. Він почав показувати направо й наліво знимки Трампа з молодими напівголими дівчатами й одне фото із забрудненими спермою трусами Трампа.

На четвертому році президентства Трампа піднялася завіса, й усі дізналися, що "Трамп - соціопат. який, перебуваючи при владі, зробив понад 20.000 заяв, що були помилкові або такі, що вводять в оману, і створював неправдиві наративи щодо втручання Росії у вибори 2016 року від його імені».

Коли настав 2020 рік і президента з січня місяця почали щодня інформувати про пандемію, яка швидко поширювалася (хоч він цих доповідей ніколи й не читав), «він не зробив практично нічого, щоб зупинити поширення вірусу», пише Анґер, який називає таку' бездіяльність «культом смерти» .

Йому було просто байдуже, що від коронавірусу вмирають американці.

Брехня стала новою нормою. Брехня Трампа була антинауковою й безпричинною, й вона «вбила сотні тисяч американців», - стверджує Анґер. «Проблемами пандемії займався забобонний авторитарний лідер, який заперечував науку й вирішив, нехай люди самі про себе дбають - і вмирають», - пише автор.

Сьогодні країна опинилася у стані вільного падіння - і все через «вульгарного, злобного жінконенависника, расиста й підбурювача, який загіпнотизував десятки мільйонів людей своєю антинауковою політикою, що призвела до загибелі сотен тисяч американців».

«Росіяни втрутилися в американські вибори у 2016 році, і Трамп сприяв їм у цьому», - пише Анґер. А зараз завдяки вірусові стало помітним усе, з чим у США й так був непорядок: расизм, жадібність і секс-торгівля.

 

---------------------------------------

* https://www.dailymail.co.uk/news/article-9184687/How-Russia-began-grooming-Donald-Trump-40-years-ago-saving-financial-ruin-book-claims.html - тут є цікаві знимки Трампа і два відео: "Всередині казіно Трампа в Атлантік-Сіті" і "Про що я говорив з Путіном. нікого не стосується".

** Смерть фінансиста Джеффрі Епштайна у в'язниці обростає теоріями змови https://www.bbc.com/russian/features-49318790

*** Condominium, кондомініум, - кооперативна квартира.

**** Син королеви Великої Британії.

31 01 2021

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1542730455925285&id=100005650352830