на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Helgi Sharp (Олег Шарп)

Чи буде широкомасштабна війна?

Викладу своє бачення. Воно суб'єктивне, але ґрунтується не на емоціях, а на фактах і різнобічній інформації.

➡ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ.

Перше відео колони російських танків виклали з Горлівки 21 березня 2021 року. Через тиждень таких фото і відео з технікою з Росії, яка переганяється до кордону України, вже десятки: локації - від Білорусі до Краснодарського краю. Велику колону БМП, БМД і вантажівок 24 березня перегнали по мосту з Краснодарського краю до окупованого Криму. Лукашенко теж просуває армію до кордону з Україною. На сьогодні вздовж російсько-українського кордону і на окупованих територіях Донбасу і Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника. Зараз присутність військових: у Криму - 32 700, на Донбасі - близько 28 000 під керівництвом кадрових військових РФ плюс 2000 "інструкторів".

➡ПРИЧИНИ ЦЬОГО.

Їх декілька:

▪Нерішучість Зеленського у своїй стратегії стосовно аґресора. Навіть учора, на тлі явної підготовки Кремля до військових дій, ґарант і далі мимрив, що "готовий домовлятися". Путін використовує цей фактор для тупого підняття ставок, залякування і схиляння до подальших поступок з боку України.

▪Нарощування сил НАТО вздовж російських кордонів, постійна присутність кораблів Альянсу в Чорному морі і польоти літаків-розвідників США поблизу російській території.

Путін побачив, що за Байдена Північноатлантичний альянс віднаходить друге дихання, а тому вирішив пограти м'язами. Також його дуже зачепили слова про те, що він "убивця", і людина просто (так-так) казиться таким-от, звичним йому, способом. Крім того, Москві важливо знати, як далеко готові зайти Штати у своїм прагненні допомагати Україні і яким чином організована її оборона. Тест, так би мовити.

▪Внутрішня російська причина. Підтримка Путіна внаслідок важких економічних провалів падає, а у вересні вибори до Думи. Вихід традиційний для кремлівського карлика - підняття хвилі "патріотизму" на тлі "підступних планів" НАТО.

➡ЯК РЕАҐУЄ ЗАХІД.

Дуже правильно реагує. У Києві пройшла зустріч аташе з питань оборони США, Канади і Британії з керівництвом українського Міноборони. Одночасно, міністр оборони США зателефонував Таранові і пообіцяв допомогу в разі ескалації аґресії РФ. Це дорогого варте. Такого сиґналу Росія не може не прийняти й не розуміти наслідків.

➡ЧИМ РЕАЛЬНО МОЖЕ ДОПОМОГТИ НАТО?

Перш за все, авіацією. Ніяких наземних військ Альянс нам не надасть, і американські солдати на територію України не зайдуть. Але допомоги авіації укупі з ППО, розташованими в Румунії та Болгарії, а також власними діями ВСУ, вистарчить для того, щоб завдати втрат ворогові, несумірних з його початковим задумом. Плюс інтенсивні поставки озброєння в Україну.

➡ТО ПОЧНЕТЬСЯ ШИРОКОМАСШТАБНА ВІЙНА ЧИ НІ?

Як на мене, ні. Путін, насамперед, ґебіст. А ще сцикло, яке не зважиться воювати із сильнішим (ніж досі) противником. Тому зараз здійснюється широкомасштабна ґебешна інформаційно-психологічна операція проти України з підняттям ставок - як для Заходу, так і для свого населення.

Треба розуміти, що російська економіка у тривалій рецесії, і в Путіна немає великого бажання отримати нові санкції. Він не любить ПРЯМОЇ відповідальности, він КҐБ-шник, який проводить таємні операції і завжди каже, що його там немає. Тому зараз для нього нелогічно йти в наступ на тлі військової консолідації Заходу й того фактору, що ЗСУ не такі, як у 2014 році - Порошенко за 5 років зробив армію вельми боєздатною. Бліц-криґу не вийде, наступальна операція призведе до десятків тисяч загиблих, мільйонів біженців та відповідальности Путіна. Йому це не потрібно. До того ж, утримати захоплену територію багато складніше, ніж завоювати.

➡ЧОГО ЧЕКАТИ ДАЛІ?

Подальшої гри м'язами і значного загострення на лінії зіткнення із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Мета: зіграти на прагненні Зеленського до "мирного вирішення конфлікту", піднімаючи і піднімаючи ставки. В очікуванні, що той здригнеться й піде на поступки Кремлю. Військового просування вглиб української території на даному етапі не бачу.

Надалі тактика залишиться попередньою: розхитування ситуації в Україні будь-яким способом - фінансовим, економічним, інформаційним, політичним. Військовий спосіб для Путіна - не найкращий, але він поспішає вичавити максимум з ситуації, поки при владі в Києві слабкий президент, готовий "домовлятися", йти на поступки і вишукувати мир в очах аґресора. Прекрасно розуміючи, що, коли на зміну йому прийдуть умовні Порошенко або Турчинов, така тактика працювати перестане.

Ну, й на закінчення наведу слова аналітика з кремлівського пулу, сказані ним у приватній бесіді на прийомі в однім із посольств:

"Москва не всесильна, інструментарій її обмежений. Досі тільки армія та гроші були її інструментами. Але грошей вже не так багато (кляті санкції!). До того ж, їх треба комусь давати, а давати їх в Україні вже нікому. Армією можна взяти реґіон під контроль - ані утримувати, ані розвивати армією його не можна. Потрібні реґіональні еліти, які візьмуть на себе відповідальність. На Донбасі і в Криму такі еліти ми заздалегідь виховали, але на інших українських територіях їх мало. Або їх узято під жорсткий контроль з боку СБУ та ЦРУ. Свого часу Порошенко й нашу церкву майже прибрав до рук, а на неї у нас було багато надій. Дешеві повії на кшталт Бойка чи Медведчука особливої ​​погоди не роблять - ми добре знаємо їм ціну. Наразі будемо максимально використовувати слабкість Зеленського, але великих надій на докорінну зміну курсу України Кремль не має. Що далі? Основну ставку робити на внутрішньоукраїнський розбрат, фінансово і організаційно підтримуючи антисистемні, націоналістичні і проросійські рухи. Мета: максимально послаблювати державність і демонструвати світові вашу нестабільність. Далі - по ситуації. Головне, щоб у вас до влади знову не прийшла людина типу Порошенка, а Вашинґтон не почав розміщувати свої бази на території України."

Мої думки ви почули. Я не пророк, а Путін - непередбачуваний і нестабільний, тож можливе все. Але ми теж не хлопчики для биття. І у нас немає іншого виходу, більше як битися. Прорвемося й будемо жити.

2 04 2021

https://www.facebook.com/100005650352830/posts/1585054545026209/