на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Леся Поруцька-Сакович

Російська аґентура в оточенні Джо Байдена

Минулої суботи Андрій Піонтковський, відповідаючи на запитання Антона Борковського в його Студії-Захід, сказав:

- Не знаю, чи відомо це в Україні, чи ні - зараз відчайдушно любіюється тим же Керрі* на посаду, на ключову посаду з питань стосунків з Росією - на посаду директора по Росії Національної ради з питань безпеки добре відомий в Україні Метью Рожанські**, директор Kennan Institute. Він активно працював в Україні, кілька разів приїжджав із місіями, саме щоб схилити керівництво України до путінських інтерпретацій Мінських угод. Він є ветераном усіх цих Валдайських форумів. Він просто не так широко відомий, як чудовий совєтський розвідник Дмітрій Константіновіч Сімес***, який там служить в них "великим" військовим "експертом". Призначення Рожанскі на цей ключовий пост - це все одно, що призначення Сімеса. Гадаю, воно не відбудеться, так само як не сталося сьогодні відмови від введення санкцій проти Росії, але угруповання в США - досить впливове, яке працює на капітулянтство перед Путіном, - воно діє, й було б дивно, якби його не було.

Борковський: - Напевне, найбільшою проблемою є те, що Захід не знає, що робити з ядерною валізою без ручки - йдеться про путінську Росію. Вони обтиснули зараз Путіна, вони можуть повалити фінансову та іншу стабільність режиму, але вони не знають, що із цим робити, що робити з уламками імперії. Инший момент - після розмови з Байденом, Кремль одразу почав слинити трубку телефону фінського президента, приміряючись знайти, так би мовити, переговорний аеродром у леґендарнім Гельсінкі.

Піонтковський: - Ви ж пам'ятаєте ту жахливу сцену під час прес-конференції Трампа і Путина у Гельсінкі, коли Трамп буквально на колінах стояв... Я не знаю, не хочеться мені використовувати ненормативну лексику, щоб пояснити, ЯК він облизував Путина. То була жахлива сцена! Ви пам'ятаєте - цей абсолютно роздавлений Трамп, знаменита фотографія, і переможний, із глумливою посмішкою Путін. Природно, що він одразу кинувся до Гельсінкі.

Борковський: - До речі, хотів би нагадати, що саме в Гельсінкі під час кулуарних переговорів свого часу кремлівці озвучили ідею чи пропозицію певним країнам Заходу щодо поділу України.

Піонтковський: - Це було на однім острові у Фінляндії, де була група «експертів» у лапках, з російської сторони її очолював колишній директор зовнішньої розвідки Трубніков, і ось там шеф російської розвідки та його американський аґент як «представники високих договірних сторін» домовилися ось про цей «Мінський процес» та про инші формальності поділу й підкорення України.

Але гадаю, цей ланцюг бурхливих подій закінчився все-таки на користь України: Байден придбав дуже важливий досвід спілкування із вбивцею, а Москва оголила ще раз свої карти. Якби вони були хитріші, вони б спробували скористати з цього дзвінка Байдена й використати ту аґентуру, яка у них зараз є в Білому Домі, очолювану тим же Керрі, і якось заробити на цім. Але вони настільки впивалися своєю «перемогою» й демонстрацією «слабкости» Байдена, котрий «прогнувся», що вони виклали всі свої карти, і це добрий урок для Байдена.

_________________________

* John Kerry, колишній держсекретар США в адміністрації Обами (його друга каденція) обіймає посаду спеціяльного посланника президента США з питань клімату в адміністрації Байдена.

** Matthew Rojansky. Цитую його досьє: “Аналітичний центр, яким він керує, є "інструментом політичного втручання Росії". https://www.axios.com/biden-national-security-council...

*** Dimitri Simes, Дмітрій Сімес (або Саймс).

20 04 2021

https://www.facebook.com/100005650352830/posts/1597478350450495/