на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Леся Поруцька-Сакович

Повне розслідування справи про події, що мали місце під час засідання Конґресу США, і про неправомірне перешкоджання його роботі передано до компетенції ФБР

ВІЙСЬКОВИЙ ПЕРЕВОРОТ

Минулої п'ятниці відбулися перемовини спікерки Нижньої палати Конґресу США Ненсі Пелосі з головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Майлі щодо обмеження доступу чинного президента Дональда Трампа до воєнних інструментів. Першу інформацію подано так, що ініціятива цього діялогу виходила від Пелосі, але, як з'ясувалося, насправді ініціятором був генерал Майлі. Причому це була не тільки його особиста ініціятива, але він був уповноважений кадровим керівництвом збройних сил - за результатами майже добової наради вищих військових чинів.

Для себе військові чітко оцінили штурм Капітолію як невдалу спробу заколоту, очолюваного самим президентом. Військові дійшли цього висновку не на рівному місці, а тому, що до них надходили пропозиції підтримати путч. Подробиць таких пропозицій наразі немає, але вже зрозуміло, що в цьому напрямку намагався діяти виконувач обов'язків міністра оборони США Крістофер Міллер, який вже був помічений у зловживаннях своїм службовим становищем і намагався віддавати сумнівні накази.

Зокрема, один з високопоставлених чинів Міністерства оборони сказав буквально наступне. «Мене турбує Міноборони. Я не довіряю політичним призначенцям [тут маються на увазі не кадрові військовослужбовці, але ті, котрі не мають військової кар'єри і призначаються президентом збоку, у першу чергу - міністр оборони. - Ред.]. Мене турбують відносини з державами, що їх ми вважаємо іноземними противниками. Я б не іґнорував можливість того, що він може поділитися розвідданими з противником. Є кілька способів, якими він може завдати серйозної шкоди, й це буде в його стилі».

Справді, свого часу американська розвідувальна спільнота була шокована тим, що Трамп особисто злив Путінові надсекретні дані — з тих, що довгий час надходили прямо з робочого кабінету Путіна. Тим самим Трамп розкрив канал надходження особливо цінної інформації й засвітив супераґента, якого довелося терміново евакуювати з Москви [як наслідок, американська розвідка буквально “осліпла” щодо Росії]. Тоді він це вчинив просто через тупість, не розуміючи наслідків того, що він меле, а зараз він цілком здатен зробити це навмисне.

Військові кажуть, що Трамп створив навколо себе інформаційну стіну й залишився відкритим для спілкування тільки з невеликим числом близьких йому людей, а всіх інших - віддалив. Таким чином, він вже давно не отримує реальної картини світу, позаяк його наближені підлабузники розповідають лише те, що Трампові приємно слухати. Альтернативну думку і, Боже збав, критику на його адресу вже давно нікому висловлювати. Тому, всупереч реальності, він досі вірить у свою перемогу й можливість її відбити силовим шляхом. Це йому пропонують його помилувані радники, в тому числі - сумнозвісний Роджер Стоун. Саме він першим запропонував Трампові ввести воєнний стан і провести вибори під контролем військових. Його близьке оточення підтримало цю ідею, але виконуючий обов'язки міністра оборони не зміг «побудувати» військових так, щоб ті погодилися грати в цю гру. І якщо переворот не відбувся, то це не означає, що він не міг відбутися. І, як тепер стає зрозуміло, путчу не сталося аж ніяк не тому, що Трамп передумав, а з незалежних від нього причин. Силові структури його не підтримали.

Коротше, ціла низка чиновників досить високого рангу побачили шестерні механізму державного перевороту, що прийшли в рух, і тому вирішили вжити самостійних заходів як щодо дистанціювання від самого цього процесу, щоб не розділити відповідальности, так і з протидії самій можливості вчинення путчу.

Один з анонімних чиновників адміністрації Трампа, коментуючи реальність змови з метою захоплення влади, сказав буквально наступне: «Це вже не гіпотетичне питання, це реально. Те, що сталося вчора, змінило все. Тепер люди [маються на увазі держслужбовці - ред.] стурбовані станом розуму президента».

Коротше, хтось із близького кола Трампа явно дивився фільм «Слуга Виродка» про президента Гівнобородька, який з двох рук розстрілює парламент. Може, особисто й не дивився цього фільму, але заглядав в очі справжньому авторові його сценарію, щоб побачити там або мир, або таємний банківський рахунок. Аж надто схожі ці події.

Ба більше, механізм вже був запущений, але шестерні силових структур не прийшли в рух. Ясно, що частина поліції Капітолію працювала за планом путчистів, але військові не підтримали цього заходу, зокрема й тому, що до військових звернулися десять екс-міністрів оборони США, які виклали своє бачення того, що відбувається. Ось кілька цитат з їхнього звернення:

«Як колишні міністри оборони, ми дотримуємося спільної думки про урочисті зобов'язання Збройних сил США та Міністерства оборони. Кожен з нас поклявся підтримувати й захищати Конституцію від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх. Ми не давали клятви окремій людині чи партії.

Американські вибори та мирна передача влади є відмітними рисами нашої демократії. За одним надзвичайним і трагічним винятком, який коштував життя більшого числа американців, ніж усі наші інші війни разом узяті [маються на увазі вбивство Лінкольна та Громадянська війна. - Ред.]. Сполучені Штати мали безперервний послужний список таких переходів [верховної влади - ред.] з 1789 року, в тому числі за часів партизанської боротьби, воєн, епідемій та економічної депресії. Цей рік не повинен бути винятком.

Наші вибори відбулися. Голоси перераховано й перевірено. Відповідні позови були розглянуті судами. Губернатори підтвердили результати й Колеґія електорів проголосувала. Час для заперечування результатів минув; настав час для офіційного підрахунку голосів Колеґії електорів, як це передбачено Конституцією і статутом...

Американські військові не грають жодної ролі у визначенні результату виборів у США. Зусилля із залучення Збройних сил США до розв’язання виборчих суперечок заводять нас на небезпечну, незаконну й неконституційну територію. Цивільні та військові посадові особи, які ініціюють такі дії або їх чинять, нестимуть відповідальність, у тому числі їм потенційно загрожує кримінальне покарання, за тяжкі наслідки своїх дій для нашої республіки...

Присяга, закон і прецедент зобов’язують виконувача обов'язків міністра оборони Крістофера К. Міллера та його підлеглих - політичних призначенців, офіцерів та цивільних службовців - полегшити вступ на посаду новій адміністрації і робити це від щирого серця. Вони також повинні утримуватися від будь-яких політичних дій, що підривають результати виборів або перешкоджають успіхові нової команди.

Ми найрішучішим чином закликаємо їх зробити те, що до них робили багато поколінь американців. Ця заключна дія відповідає найвищим традиціям і професіоналізмові Збройних сил США, а також історії демократичних перетворень у нашій великій країні».

Наступні наради військового керівництва і перемовини з лідерами Конґресу відбувалися саме в такому ключі, й військові зосталися осторонь, залишивши Гівнобородька тільки зі своїми впоротимі вандалами.

Коротше, кадрові військові не могли не прислухатися до своїх колишніх міністрів, позаяк навіть перелік підписантів - Дональд Рамсфелд, Ештон Картер, Дік Чейні, Вільям Коен, Марк Еспер, Роберт Ґейтс, Чак Гейґел, Джеймс Меттіс, Леон Панетта і Вільям Перрі - говорить багато про що.

Фіона Гілл, колишня головна радниця Трампа щодо Росії, коментуючи ситуацію, з урахуванням наведеного вище листа, й добре знаючи, що може витворити ще чинний президент, сказала наступне:

«Президент намагався вчинити державний переворот. Існувало мало шансів на його успіх, але їх було досить, щоб колишнім міністрам оборони довелося втрутитися. Їхній лист став останнім цвяхом для тих зусиль. Вони перешкодили участі військових у будь-якій спробі державного перевороту. Але замість того, щоб дослухатися до нього, Трамп спробував спровокувати саме такий перебіг подій.

Це могло би перетворитися на повномасштабний переворот, якби до нього приєдналися котрісь із цих ключових інститутів. Просто те, що переворот не вдався, не означає, що він не міг статися в реалі».

Отже, те, що ми всі могли спостерігати у прямому ефірі, було всього лише складовою частиною великого плану, реалізацію якого Трамп запустив. Уся та вакханалія не переросла у реальний путч не тому, що Трамп відмовився від своїх задумів, а з причин, які від нього не залежали. Виявилося, що силову складову путчу він переоцінив.

Напевно, він занадто слабо розуміє сутність своєї армії, якщо вважав, що поставивши свого холуя Міллера міністром оборони замість Марка Еспера, котрий подав у відставку (тепер усім зрозуміло, чому він це зробив), він отримав контроль над військовими. Мабуть, він вважав, що тепер йому чи Міллерові залишиться тільки віддати наказ, і ті його виконуватимуть беззастережно. Сам Міллер вже якось пояснював генералам, що вони тут не на те, щоб розмірковувати, а щоб виконувати накази верховного гівнокомандувача.

Тож, перш ніж відбулася та сама розмова генерала Майлі з Ненсі Пелосі, військові вже обговорили різні стратегії і, зокрема, як обмежити здатність Трампа заподіювати шкоду, - від обмеження потоку деякої закритої інформації, яку кладуть на стіл президента, до вповільнення прийняття певних геополітично чутливих рішень, що їх може проштовхнути президент в останні дні своєї каденції. Коротше, йдеться, про доступні заходи безпеки, що мають на меті не допустити, щоб нестабільний президент розпочав воєнні дії за кордоном [напевне, тут мається на увазі Іран - ред.] чи отримав доступ до кодів запуску ядерних ракет, якщо вирішить віддати наказ про ядерний удар.

Між іншим, такі дії військових не є унікальними. Щось подібне вже сталося, коли тодішній міністр оборони Джеймс Р. Шлезінгер нібито втримав президента Ніксона від критичних помилок у прийнятті ключових військових рішень, в тому числі від підвищення рівня ядерного попередження до DEFCON 3. Нагадаємо: Ніксон подав у відставку буквально за крок до оголошення йому імпічменту.

Загалом, проведені демократами заходи щодо імпічменту президента - це аж ніяк не жадоба помсти, а сигнал усім держслужбовцям, зокрема й військовим, що Трамп небезпечний і що кожен має бути пильним щодо його розпоряджень та наказів. Марнославний та егоцентричний Трамп справді здатен грюкнути дверима, але, як ми вже бачили на прикладі судів чи путчу, його бажання, погрози й накази вже перестали працювати так, як йому б того хотілося, а після середи будь-які його рішення просто саботуватимуться.

Ну, й наприкінці ще один штрих - про Твіттер. Там ухвалено навічно забанити будь-який обліковий запис Трампа, який може з'явитися в мережі. Своєю чергою, росіяни вже запропонували Трампові створити акаунт в їхніх мережах, типу вконтактє чи одноґлазнікі. Й це чомусь не дивує.

Хоча ні. Є ще один штрих, що його нам прислали колеґи. Як відомо, в середу затримано 52 осіб, що чинили вандалізм усередині Капітолію. Так от, щонайменше один з них зажадав перекладача. Він штурмує американський парламент, але не знає англійської. Ми залишимо відкритим питання про те, з якої саме мови йому знадобився перекладач.

“Лінія оборони”

10 01 2021

https://www.facebook.com/100005650352830/posts/1528469544018043/