на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Захаров

«Що є держава без правосуддя?
Зграя розбійників, та й годі»

Ці слова написані ще в 5 сторіччі Блаженним Августином (360 – 436). І ось незалежна, демократична, правова держава Україна впевнено йде цим шляхом у 21 сторіччі. Такий висновок напрошується, коли бачиш введені Указами Президента санкції за рішеннями РНБО.

 

http://khpg.org/files/img/1608809544.jpg

Августин Блаженний

Після першого такого рішення, результатом якого стало закриття трьох телеканалів, я писав: «Санкціїце міжнародно-правовий механізм політичного характеру, який застосовується однією державою проти іншої держави, її фізичних та юридичних осіб, оскільки іншого способу боротьби з їх ворожим впливом просто немає. Що ж стосується своїх громадян та юридичних осіб, то є різні механізми притягнення до відповідальностівід адміністративних до кримінально-правових.» І прогнозував, що це рішення не встоїть у Європейському суді з прав людини.

За два місяці вже ухвалено п’ять подібних рішень, останнє позавчора, 2 квітня – про ТОП-10 головних контрабандистів. Відомо про кримінальні провадження щодо фігурантів рішень про санкції, деякі з яких перейшли до стадії судового розглядунаприклад, колишній президент Віктор Янукович та його оточення, колишні міліціонери, які зрадили присязі, та служать в Росії або на непідконтрольній уряду території Криму та Донбасу. Й у кожному рішенні, окрім росіян та зрадників, присутні громадяни України та/або українські юридичні особи, що знаходяться/працюють на підконтрольній уряду території. Відносно них немає жодних вироків суду, що набули законної сили, чи інших рішень, про це не повідомляється. Є тільки викривальні статті в медіа.

Як на мене, такі рішення щодо українців та юридичних осіб на підконтрольній уряду території вбивають правосуддя як таке і перетворюють право на непотріб. Навіщо суди? Яка там презумпція невинуватості? Ось вам і швидка та блискуча судова реформа! Просто і ефективно: призначити злочинців адміністративним рішенням на підставі закону «Про санкції» вкрай сумнівної юридичної якості. Злочинців, тому що санкції мають характер покарання за кримінальний злочин. Це покарання без доведеної винуватості.

Ще один ефективний менеджер на нашу голову! А людям подобається, рейтинг Президента завдяки таким рішенням як мінімум не зменшується. Для нього це головне, в гонитві за рейтингом він навіть не звертає увагу, що грає на ницих почуттях людей: всі багатікрадії, а тому все відняти і поділити, а незадоволенихпозбавити можливості жити і користуватися своєю власністю.

Мене, наївного, весь час дивує одна обставина. Якщо «блокування активівтимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном», то де покарані санкціями особи будуть мешкати? Їм же заборонили користуватися належним їм майном, отже, й житлом, яке є у них у власності? Шлях санкцій проти своїх громадянце прискорений рух до розвалу держави. Бо, як написав той же Блаженний Августин, «Де немає справедливості (правосуддя), немає й держави».

4 04 2021

http://khpg.org/1608808952?fbclid=IwAR1Im66ANGmiD1r5aKc6bfdJPJcfscp-z-Rya3DIOaV1u9Uagp-t3h8GWeQ