на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тарас Стецьків

Україні слід змінити свою стратегію

Пов'язано це,в першу чергу з суттєвою зміною геополітичної ситуації не в нашу користь і пов'язане з цим недвозначно бажання Путіна якомога швидше покінчити з існуванням незалежної Украіни як держави.

США і Німеччина прийняли рішення щодо Північного потоку-2 ,яке суперечить національним інтересам Украіни. Про це треба говорити відверто і публічно.

Наші західні "союзники" дали в штанги не тільки щодо Украіни, вони пошкодили і своїм власним інтересам.

Прагнучи відновити трансатлантичну єдність вони запускають Росію в саме серце Європи, тим самим цю єдність підриваючи зсередини.

Так звані обіцянки і "гарантії" Украіні не варті обговорення. Це пустопорожні слова, до яких немає довіри. Через місяць Меркель вже не буде канцлером, через три роки Байден не буде президентом.

А Північний потік буде і експортована з Росіі корупція зробить свою справу.

Ми добре розуміємо, що бажаючи отримати прихильність Росіі в боротьбі з Китаєм і Байден і Меркель знають, яку ціну їм виставив Путін за це.

Путін хоче щоб йому віддали Україну.

Тому нас будуть змушувати у тій чи іншій формі виконати політичну частину Мінських домовленостей.

Тому Байден каже, що Мінські домовленості є основою завершення війни на Донбасі, Меркель говорить про імплементацію формули Штайнмайєра в українське законодавство, а Макрон співає про якісь кластери,яких в очі ніхто не бачив.

Стратегічною помилкою Байдена є намір відродити "старе" НАТО часів його молодості, опертя на вісь Вашінгтон-Західна Європа. Президент США не добачає потенціалу Східної Європи на чолі з Польщею і особливо динамічний потенціал Украіни.

Тому наші західні союзники цілком свідомо в діалозі з Україною підміняють питання безпеки проблемою корупції. А це різні речі. Слів нема, в Украіні корупція є серйозною проблемою, яка тримає нас в обіймах "русского міра", але ставити питання безпеки(отримання ПДЧ, вступ в НАТО) після того як Украіна поборемо корупцію є категорично неправильно і неприйнятно для нас.

Це означає що наші "союзники" домовляються про нас за нашою спиною.

Так само неприйнятно, на моє переконання, погоджуватися говорити про якісь компенсації для Украіни за введення в експлуатацію Північного потоку-2. Бо тоді ми погоджуємося з їхньою логікою і правовою їхньої позиції. Тоді ми граємо в їхню гру.

Про які компенсації Захід нам говорить коли щодо Украіни сьомий рік триває російська агресія, а зараз після зустрічі з Байденом Путін готується до вирішального стрибка.

Украіні потрібна реальна військова допомога і реальні санкції щодо Росіі, а не словесні запевнення і регулярні вислови стурбованості черговим агресивними діями Росіі.

Нам потрібна зброя, фінансова допомога на оборону,статус стратегічного партнера США поза НАТО, зрештою план дій щодо членства.

Захід,нарешті, повинен зрозуміти, що Путін шантажує його, погрожуючи розпочати велику війну якщо Україну приймуть в НАТО. І цей шантаж спрацьовує з Бухарестського саміту НАТО.

Украіна повинна прямо сказати, що ПДЧ і членство в НАТО насправді зменшує, а не збільшує вірогідність війни з боку Росіі.

Ми також маємо заявити про те, що будемо битися з російським агресором до кінця, навіть якщо залишимося з ним один на один.

Так, ми можемо не встояти.

Але тоді Захід отримає відроджену Російську імперію в усій іі "красі" і з цілком очевидними наслідками для себе.

Тому, допомагаючи і захищаючи Україну Захід ,насправді, захищає сам себе і свій світовий порядок.

Хочу також сказати, що спроба змусити Україну до виконання політичноі частини Мінських домовленостей уже була в 2015 році. Навіть Нуланд наглядача за цим на другому поверсі зал засідань Верховної Ради Украіни.

Чим усе закінчилось усім відомо.

Друга спроба Заходу нав'язати нам Мінськ може закінчитися серйозним громадянським конфліктом в Украіні і може викликати новий Майдан.

Що й потрібно Путіну, який неодмінно втрутиться.

Я вважаю, що в такій, вкрай загостреній ситуації, перед Україною на повний зріст стає питання зміни власної стратегіі щоб вижити.

МИ ПОВИННІ ОБРАТИ СТРАТЕГІЮ ОПОРИ НА ВЛАСНІ СИЛИ.

Готуватися до оборони власної краіни, запустити тотальну систему тероборони і завантажити на повну свій ВПК військовим замовленнями.

Тільки тоді у нас з'являться РЕАЛЬНІ союзники.

Очевидно слід активно пошукати союзників на двосторонній основі(Польща, Туреччина, Велика Британія,Канада, Норвегія,краіни Балтії).

Слід також максимально наростити діалог з Конгресом і Сенатом США, там в Украіни багато справжніх прихильників.

Але головне-це консолідація самого українського суспільства, адекватні небезпекам діі президента Украіни і влади в цілому.

За таких обставин треба відсунути вбік дрібні конфлікти і політичну боротьбу, натомість консолідувати владу і націю в боротьбі з зовнішньою агресією.

Справа збереження Держави і самого існування української нації є в наших, а не чужих, руках!

26 07 2021

https://www.facebook.com/1712653699020114/posts/3008094769475994/