на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юрій Андрухович

Нордична українізація

Цікаво, чи після свого вже недалекого й такого блискавичного вступу до НАТО Швеція та Фінляндія подякують Україні? Причому не так за її насьогодні вже майже тримісячний опір «другій армії світу», як за сумний і повчальний приклад: до чого призводить вимушена позаблоковість. Особливо, коли при цьому країна ще й має нещастя межувати з росією. До речі, їй як шведи, так і фіни також мали би подякувати, але якось по-іншому.

 

Подяка мала би стосуватися передусім пробудження обох суспільств і обох політикумів. Пробудження раптове і, м’яко кажучи, неприємнеголовно від усвідомлення, що світ-як-раніше з його нормами й ґарантіями розвалився, а далі лише невідоме. Втім не цілком: у будь-якому разі частинка цього невідомого легко передбачувана й називається загрозою для існування.

 

Й от це тривожне тахікардійне пробудження зумовило неймовірно високий темп усіх подальших перемін. Ще в січні-лютому, за лічені тижні перед 24-м, в обох країнах політичні еліти обережно заговорили про те, що непогано б розпочати суспільну дискусію щодо збереження нейтральності. Нині ж (минуло всього тільки три місяці!) уже подано заявки на вступ і НАТО чекає не дочекається двох прекрасних новоприбульців з їхніми сильними сучасними арміями, розвинутими демократіями та захмарними ВНП. Як таких не хотіти у своїх лавах?

 

Я сповнююся заздрістю, хоч і білою. Проте я заздрю не так арміям, демократіям і ВНП, як швидкості. Відчуття таке, що когось, хто й не збирався ставати в чергу, раптово пропустили поза нею, в той час як ти тупцюєш у ній уже 20 років. Точніше, 20 років без трьох днів, бо про офіційну «довгострокову стратегію, в кінці якої приєднання України до НАТО» вперше було заявлено 23 травня 2002-го. От вам і ювілей.

 

Гаразд. Відмінусуймо тут утрачені три-чотири роки президентури Януковича. Виходить усе одно на те, що Україна вже понад півтора десятиріччя офіційно йде в НАТО. І що?

 

Натомість ні Швеція, ні Фінляндія до НАТО не йшли і йти не збиралися. Друга взагалі в маніпуляціях деяких політиків встигла зробитися таким собі зразком для України. Мовляв, дивіться на фінів, беріть приклад із них і чиніть так само, щоб росія не дратувалася. Вона ж фінами не дратується, так? Навіть старенький Збо Бжезінський мав такий гріхрадити українцям «фінляндизацію». Не кажучи про теперішнього Макрона, який ще донедавна теж нас як міг «фінляндизував». Але тепер виходить, що все навпаки: не «фінляндизація» України, а «українізація» Фінляндії. Це ми стали зразком для них, а не вони для нас. Щоправда, сумним зразком, несповненим. Принаймні дотепер несповненим.

 

Зрештою, фінський та шведський нейтралітети були доволі різними. Перший налічував лише восьме десятиріччя і свого часу став компромісом у ситуації неймовірного зміцнення та пов’язаного з ним геополітичного знахабніння ссср унаслідок Другої світової війни. Самі фіни попервах своїм вимушеним нейтралітетом щасливі аж ніяк не були. Проте з часом якось зжилося-звиклося, й фіни навіть потроху тим статусом запишалися.

 

Інша історія зі Швецією. Інша, бо передовсім значно довша: їй цілих 209 літ. 1813 року колишній наполеонівський маршал Бернадот, а на той час король Швеції Карл XIV Юхан, проголосив нейтральний статус підданої йому держави, але не за просто так, а в обмін на контроль над Норвегією. Бернадотова вигода від такої оборудки цілком очевидна: він отримав другу корону і став королем не лише Швеції, а й Норвегії. До речі, про нього циркулює відома побрехенька, що цей подвійний король ніколи не роздягався при підлеглих, а коли помер і його таки роздягнули для омовіння, то на грудях прочитали тату «Смерть королям!» Так востаннє прокричало у світ його революційне французьке минуле.

 

Бернадотову кон’юнктурну ідею шведи підняли до рівня національної, тож нейтралітет став для них просто-таки священною коровою. Фіни своїм тішилися тихенько й засоромлено, а шведи свій прославляли, звівши до рангу чогось наймудрішого, найвеличнішого й найпочеснішого. Бути громадянином нейтральної держави стало базовою рисою шведської ідентичності. Здавалося, що атеїстичним переважно шведам нейтралітет замінив єдину національну релігію. Яка, до речі, цілком незле виправдала себе і в Першу, і у Другу світову війну, що начебто чудово підтверджувало правильність шведського курсу.

 

Й от ця нація протягом якихось лише двох-трьох місяців з дивовижною масовістю вирішує назавжди покинути свою головну святиню! Ви можете собі уявити цей катаклізм? Цю революцію в колективній ментальності?

 

Якщо ні шведи, ні фіни не подуріли (а ми в Україні здогадуємося, що радше ні), то такий різкий розворот може означати лише щось протилежне: вони помудрішали. В новому небезпечному світі з ядерними бандитами кремля вони вибрали єдино надійну версію національного порятунку. Ту, яка ще ніколи не відмовляла й не підводила. І яка є справжньою ґарантією, а не фіктивною.

 

Ми її вибрали ще 20 років тому. Але вона не вибрала нас. Ба більше – на третьому місяці тотальної війни на знищення нас як нації натовська тема в Україні ледь не цілком занепала. Її засунуто кудись дуже далеко, на дно якоїсь десятої шухлядки, водночасчи то з наївності, а чи зі шкідництва – нас намагаються переконувати, що «замість НАТО буде ЄС», бо «в НАТО нас ніколи не візьмуть».  

 

Так от – не буде. Тобто не буде НАТО – і ЄС не буде. З такою хиткою хитрістю керівництва не буде ні першого, ні другого. Тому я дуже сподіваюся, що це почнуть виправляти вже зараз. От хоча б і з найближчого понеділкаякраз на 20-ту річницю обраного курсу, з якого зійтисмерті подібно.  

 

20.05.2022

https://zbruc.eu/node/111943