на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Микола Бєлєсков

25-та доба повномасштабної війни проти України

Початкові плани Шишкостану провалилися. Думаю в цьому не треба нікого переконувати.

Такий результат є наслідком сукупності прорахунків рашистів на стадіях планування, підготовки і реалізації початкового плану які були помножені на ефективність стратегічної оборонної операції сил безпеки і оборони України.

ПРОРАХУНКИ

1. Головним ПОЛІТИЧНИМ прорахунком військово-політичного керівництва Шишкостану було переконання що Україні рашистів вітатимуть як визволителів. І тобто як такої загальновійськової операції не треба буде - буде просто красивий марш маси солдат і техніки.

2. Помилки в рамках ВІЙСЬКОВОГО БУДІВНИЦТВА. Тут в очі кидається те що рашисти багато вкладали в залізо в останні 12 років але не вкладали пропорційно цьому залізу в різні види забезпечення. В США співвідношення 1/3 бойового компоненту до 2/3 компоненту забезпечення різних типів.

3. Помилки під час ПЛАНУВАННЯ. Перш за все це вважати що 200К солдат буде достатньо щоб наступати одночасно і ефективно по різних операційних напрямках. Так само відсутність реального досвіду в солдат і ланки управління на такі масштабні речі.

4. Помилки під час РЕАЛІЗАЦІЇ плану. Це коли намагалися висадити десант біля Києва який не був забезпечений реальною підтримкою на землі. Або спроба просто взяти масою бронетехніки/піхоти без належної підтримки інших родів/видів військ.

ЕФЕКТИВНІСТЬ українського спротиву.

Перш за все іще раз відзначу що те що наші основні сили збережені і діють на визначених рубежах не даючи противнику вийти на кордони Донецької і Луганської областей, ізолювати ключові міста Лівого берегу Дніпра і загалом вийти на рубіж Дніпра це ключовий доказ успішності стратегічної оборонної операції сил безпеки і оборони України.

1. Відмова триматися за ті чи інші рубежі будь-якою ціною. Звичайно в уяві посполитих тимчасовий відхід із тих чи інших територій то ознака поразки але насправді це логічне бажання нашого командування зберегти СИЛИ (що ключове в війні) вимотуючи противника у процесі і змушуючи його розтягувати комунікації. В іншому випадку був би ризик втрати основних сил в прикордонній битві.

2. Нашими силами проводиться класична осередкова маневрена активна оборона. Визначаються ділянки майбутнього руху ворога (інколи ворогу не залишають вибору як рухатися тою чи іншою дорогою) і далі відповідні колони які пропускають розстрілюють із боків і по центру як це було біля Броварів. Так само маневреність це засіб компенсувати перевагу противника в засобах ураження і мінімізувати наші втрати. І постійні контратаки в рамках боїв щоб змушувати противника відкочувалися до початкових позицій.

3. Активна робота не лише по силам противника на передньому краї, але і в тилу - перш за все знищення логістики і забезпечення. Гарно використовується відсутність цілісних ліній фронту на багатьох напрямках і брак сил для забезпечення безпеки ліній комунікацій.

Але знову ж закінчити хочу певною стриманістю. Ми іще не пройшли так звану кульмінаційну точку наступу рашистів. І так само не треба недооцінювати здатність противника до адаптації.

20 03 2022