на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Грабовський, політичний аналітик, публіцист, журналіст

Навіщо Путін руйнує Україну?

Усі притомні світові мас-медіа зазначають, що Путіну не вдався його план бліцкригу, який передбачав швидкий розгром і капітуляцію українських військ, захоплення лівобережної України та повне оточення Києва, нарешті, примушення президента Зеленського і парламентської більшості до миру на умовах Кремля (а в разі відмовизаміна «неправильної» влади «легітимним» Януковичем і його командою, тобто повними московськими маріонетками). Бліцкриг проваливсяпроте війна триває, причому з іще більшою силою; якщо в перші її дні обстріли росіянами цивільних об’єктів були скоріше випадковістю, ніж правилом, то невдовзі масовані обстріли та бомбардування житла, комунальних об’єктів і цивільних комунікацій перетворилися на звичайну, буденну практику російських загарбників. На щастя, поки що не на всіх напрямках бойових дій, але на дедалі більшій їхній кількості. Мабуть, не випадково заступниця держсекретаря США Венді Шерман зазначила: наразі «створюється враження, що Володимир Путін має намір знищити Україну».

Саме так: знищити. Але не фізично (точніше, не всіх і не все фізично), а знищити як окремий народ, як націю, здатну до самостійного державного існування. «Я ніколи не відмовлюся від свого переконання, що росіяни та українці – один народ», - заявив після початку війни російський президент. І він робить усе для досягнення своєї мети.

Візьмімо як приклад цілеспрямоване знищення не тільки військових, а й цивільних аеродромів. Звичайно, цивільний аеропорт може бути за якийсь час пристосований для військових потреб. Але хто в такому разі заважає дочекатися, поки це станеться, відстежуючи ситуацію за допомогою системи розвідувальних супутників, а потім уже і завдати удар, знищуючи на землі літаки та військове оснащення? Ні, російські війська цілеспрямовано руйнують аеропорти по всій Україні, використовуючи балістичні та крилаті ракети. Залишають (поки що) аеропорт у Борисполі (бо ж як до «матери городов русских» у майбутньому літатимуть візитери з Білокам’яної?). А все інше малоросіянам не потрібне, у разі потреби їздитимуть поїздами, а у дальні рейси літатимуть через Москву… Тій самій меті підпорядковані й обстріли київського заводу «Антонов». Як відомо, бойові літаки він не виробляє, лише пасажирські, транспортні та військово-транспортні. Та хіба мають право малоросіяни на власне авіабудування? Хіба вони мають право на «Мрію»? Певен, що російські десантники чудово знали, де на летовищі в Гостомелі стоїть в ангарі Ан-225 «Мрія», і цілком свідомо знищили його. А от «Південмаш» у Дніпрі поки що не обстрілюють. Чому? А тому, що у Росії не роблять таких ракетних двигунів, як у Дніпрі. Ці двигуни дуже високо цінує сам Ілон Маск, отож, імовірно, «Південмаш», а може й усе місто призначені для включення до складу власне Росії. А тому там мають бути вичищені всі сліди не те що українського, а навіть малоросійського

Цілеспрямоване знищення Харкова, Сум, Чернігова й інших міст, які в уявленнях Путіна і Ко були російськими та повинні були радісно зустрічати «визволителів», б’є в ту ж точку. Не схотіли стати «щиро російськими» - то отримайте! Все одно ваші руїни належатимуть нам, а вцілілих жителів ми депортуємо дрібними групами кудись углиб російських земель (здійснимо «гуманітарну місію», бо не можна жити у поруйнованих населених пунктах, де відсутні водопостачання, каналізація, електрика, опалення). Залишимо лише справді лояльних, згодних бути росіянами (ну хіба що з борщем і галушками), до яких додамо достатнє число переселенців з «глибинки», або навіть звідкілясь із Центральної Азії. І все стане «великая Русь»!

Руйнування міст має й іншу мету: залякати українських громадян, змусити якомога більшу їхню кількість полишити межі своєї держави. Цим Росія досягає подвійної вигоди. По-перше, Захід (передусім Європа) отримає величезні проблеми; власне, в деяких країнах вони вже є, а число біженців з України ще не сягнуло трьох мільйонів. А якщо їх стане сім чи десять? По-друге, чим більше виїде тих, хто, за Путіним, «обдурений нацистською націоналістичною пропагандою», тим легше стане підкорити собі решту малоросів. Ну, а тих, хто «свідомо пішов шляхом «бандерівців» – інших поплічників нацистів, які в роки Великої Вітчизняної війни воювали на боці Гітлера», чекатимуть концтабори та розстріли.

Цікаво, чому Путін не назвав «поплічниками нацистів» енкаведистів і червоноармійців, які з вересня 1939-го по ледь не середину 1941-го справді були гітлерівськими поплічниками? І чому він так нахабно бреше про співпрацю ОУН під проводом Бандери з нацистами? Це питання вимагає детального розгляду, тут же зазначу, що ОУН співпрацювала не з нацистами, а з Абвером, керівник якого адмірал Канарис був страчений за участь у змові проти Гітлера; за це ж були страчені деякі керівники відділів Абверу. З українськими націоналістами контактував генерал фон Лагузен, який згодом на Нюрнберзькому процесі виступав як свідок обвинувачення та офіційно не вважався воєнним злочинцем. А чим був НКВД, предтеча путінських спецслужб, з його злочинами під час Другої світової війни, з мільйонами депортованих і мільйонами знищених цивільних осіб?

У підсумку витіснення українських громадян, передусім жінок і дітей, а також осіб із вищою освітою, має на меті позбавити Україну майбутнього. Бо окупанти планують (знищенням «націоналізму» і «націоналістів», руйнацією інфраструктури, перелицюванням системи освіти на російський копил тощо) унеможливити повернення біженців у країни Заходу в омріяну Кремлем Малоросію, розгортання якої вже розпочате, скажімо, на Херсонщині. Тобто справді йдеться про знищення України, здатної на самостійне існування в сучасному світі, і перетворення населення, яке залишиться на окупованій території, на безправних рабів, донаціональну біомасу. Чим це відрізняється від гітлерівських планів щодо окупованої України та вцілілих українців? Нічим, крім заяв Путіна, що «ми – один народ». Але ж і гітлерівці визнали в другій половині 1943 року українців т.зв. «арійським народом». Їм це не допомогло. На «колективного Путіна» й особисто В.В. теж чекає фіаско, попри всі його намагання зруйнувати Україну. От тільки хочеться, щоб цей «Гітлер і Сталін в одному флаконі» пошвидше пішов у небуттяполітичне, і не тільки.

14 03 2022

https://day.kyiv.ua/uk/blog/polityka/navishcho-putin-ruynuye-ukrayinu?fbclid=IwAR0xo9DsuSFbp0gLq2yp7k9vBir8JBkA65GcqQAkwnZSom7m2_LI67IGGFs