на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Алекс Шульга, доктор социологических наук, Институт социологии НАНУ

Перше відкрите соціологічне дослідження
російського суспільства

 

До війни їх майже не існувало. А після початку - тим більше.

 

Хто ми такі? Спілка соціологів, аналітиків, дослідників, волонтерів і просто небайдужих людей.

 

З 26 листопада по 9 грудня 2022 року пройшла перша хвиля дослідження всеросійського відбору проб. Методологія опитування - CATI (Computer Assisted Telephone Interview) або телефонне опитування на інтерактивному Всього було проведено інтерв'ю 1208 респондентів.

 

Речі, на які варто звернути увагу:

 

1. З одного боку 62% дорослого населення вважають, що події в Росії розвиваються у правильному напрямку. З іншого боку, головна проблема країни полягає в тому, що більшість росіян називають "спеціальною військовою операцією" - 50% респондентів назвали це головною проблемою. Всі інші проблеми - низькі зарплати та пенсії, зростання цін, дорога медична допомога - пішли на задній план для респондентів.

 

2. 73% респондентів відчувають оптимізм, коли думають про майбутнє РФ та власне майбутнє. Однак майже 60% росіян мають родичів, друзів чи знайомих, яких нещодавно мобілізували, а третина вже має загиблих під час "спеціальної військової операції".

 

3. 61% населення вважає, що часткова мобілізація восени була правильним рішенням. І при цьому більше половини називають соціально несправедливим, коли мобілізовані переважно бідні громадяни без зв'язків.

 

4. З одного боку, 58% росіян підтримають рішення про оголошення загальної мобілізації в Росії. З іншого боку, 60% впевнені, що навіть під час часткової мобілізації військовослужбовці не були належним чином екіпі

 

5. Половина росіян виступає за те, щоб "СВО" не мали обмеження по часу і тривало стільки, скільки потрібно. При цьому 69% позитивно відчули, якщо завтра завершити "спеціальну військову операцію".

 

6. Лише 3% респондентів вважають, що "спеціальна військова операція" досягла всіх поставлених цілей, а 39% вважають, що частково. При цьому 74% позитивно оцінили відступ російських військ від Херсона.

 

7. І так, тим, хто прокинувся сьогодні о 4 ранку від подальших ударів по столиці, варто пам'ятати: щодо ракетних ударів по критичній енергетичній інфраструктурі України російське суспільство більш однозначно: 63% підтримують ці свої дії військово-політичного командування. Більше ніж вдвічі більше росіян проти цього.

 

Повна презентація результатів на сайтіhttps://ikar-thinktank.org/