на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Василь Лаптійчук

Угорці ще не втрачають надію на перемогу Росії,
але почуваються дедалі безпорадніше

Те, що вони етнічні "росіяни", бо прийшли з-під Уралу й шляхом знищення тамтешнього слов'янського люду, "обрели родину" (в угорській мові в перекладі російською так і є "обретение родины"), звичайно, вже не має ніякого політичного значення. Хоча може пояснити звірства саме угорців на теренах України впродовж Другої світової, коли Будапешт вступив у союз із ще одним "собирателем земель", аби й собі заволодіти частиною України.

Головна трагедія угорського народу, як він сам собі це уявляє, - втрата трьох чвертей території, яку вони контролювали, під час Першої світової війни. З тих пір вони, "маленькі", весь час шукають когось "великого", аби приєднатися до нього й хоч щось "повернути". Власне, це і є головна національна ідея мадярів, і нещодавні вибори в Угорщині це підтвердили вже навіть для зовсім нетямущих.

За результатами ПСВ, більшість угорської території відійшла Румунії, менше - Словаччині, й зовсім мало - Україні (Закарпаття). Будапешт не може претендувати на території Румунії й Словаччини, бо ті в НАТО/ЄС. До того ж, скажімо, в Словаччині угорці вже стали краще жити, ніж ж їхні соплемінники в Угорщині. Єдиним місцем потенційного реваншу залишилась Україна.

Для росіян затягнути в "розділ" України члена НАТО/ЄС виглядало як справжнє бінго: "Ми це зробили спільно з НАТО і ЄС!". Будапешт і москва активізували конфіденційні стосунки й перемовини на дипломатичному та розвідувальному рівні. Газ став дешевший.

"Повернення" Закарпаття стало головною й нав'язливою ідеологемою угорської зовнішньої політики від самого початку 90-х. І вони не сиділи склавши руки, - але це теж ціла окрема тема.

Спершу вони, просто, чекали розпаду України, яка після СРСР "повинна була сама розвалитись". Потім, у міру налагодження високих геостратегічних відносин з росією, стали готуватися до російсько-української війни, аби в час "прогнозованої" поразки українців зайти в Закарпаття, аби вберегти тамтешніх угорців від "гуманітарної катастрофи". Саме для цього вони інтенсивно закупали зброю наступального характеру. Зокрема, танки "Леопард" їм люб'язно продала Німеччина. Перший раз угорці "по-серйозному" збиралися зайти в Україну в 2018 році, коли росіяни їх переконали, що захоплять Україну після "військового перевороту силами ЗСУ" за участю Рубана-Савченко, коли в Україну з "днр" завозилась зброя, а підрозділи ГУ ГШ ЗС рф мали артилерійським вогнем знищити в Києві під час звернення Президента до парламенту всі три гілки влади включно з ЦВК. Внаслідок чого, як вважалось, Україна не зможе керувати армією, оголосити ВС, мобілізацію, позачергові вибори тощо. А в країні почнеться справжній хаос. Але то довга історія. Спроба перевороту, як ми знаємо, не вдалася, й виглядала ще комічніше, ніж деякі теперішні "воєнні операції" рф. Ну, вони земляки, у них обох багато що - "через одне місце". Будапешт зіпсував собі настрій і став ще різкішим противником євроатлантичної інтеграції України.

Тут слід завважити, що "проблема" угорської мови для українських угорців є такою ж "проблемою", як російська - для громадян Маріуполя чи Харкова. Тобто, це не причина, а надуманий привід для агресії.

Початок масштабного етапу російсько-української війни 24 лютого 2022 окрилив угорський політикум і мадярський народ, у цілому. В.Орбан робив для рф-агресора все, що міг: не надав зброї жертві агресії, заборонив транзит зброї для України своєю територією, блокує будь-які спроби нашої євроатлантичної інтеграції і, як може, санкції ЄС проти рф. Які там вимоги ООН щодо допомоги жертві агресії й тиску на агресора? І тут виявилось, що генетика, етнічна приналежність можуть щось означати...

Тепер для угорців цілі дві трагедії:

1) Україна, як би там не склалося, не "розвалиться", а проти угорського союзника гуртується весь світ.

2) ЗСУ, як з'ясувалось, розхерячать їхні німецькі "Леопарди", навіть не сходячи з гори на полонину. І це повний скандал...

Проте "угорці - не здаються". Вони знову обрали до влади партію В.Орбана, глибоко інтегрованого в російсько-угорські плани щодо "розділу" України й, переконаний, уже сьогодні розробляють нові плани реваншу. Хоч і дещо розгублено - ЗСУ ж ніхто не скасовував.

5 04 2022