на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Róbert Ondrejcsák

Українсько-російська війна і Польща – сила Європи, і що це значить для Словаччини

Європа кардинально змінюється внаслідок російської агресії проти України і однією з найважливіших змін є різке збільшення стратегічної ваги нашого північного сусіда Польщі. Варшава завжди була важливим регіональним гравцем у Центральноєвропейському регіоні та Балтії, але за останні кілька місяців Польща стала справжнім сильним регіональним лідером, більше того, у військовій зоні вона стає сильним європейцем сила. Я б додав, що це дуже позитивна тенденція, наприклад, для нашої безпеки.
Поляки поєднують два дуже важливих параметри, необхідні для статусу сильної регіональної влади:
По-перше, вони мають квазі-"потужну" стратегічну культуру, вони можуть розуміти та аналізувати реальність у стратегічному контексті (то не провінційний, чи не так) та сильна політична воля формувати своє геополітичне середовище (тобто вони думають активно, а не , знову (і "непровінційний").
По-друге, у них є засобизнову ж таки: бажання) інвестувати у свою будівлю, в тому числі в розбудову дуже сильних збройних сил, що стає важливим фактором вже на європейському рівні (особливо після завершення модер проекти, дивіться нижче). Цього фактору немає в регіоні між Німеччиною та Україною/Росією - наші ресурси занадто обмежені.
До цих двох стовпів польської позиції, безумовно, треба додати об'єктивні фактори, які не залежать від самих поляків, перш за все географія та геополітика, які також зміцнюють Польщу
Той факт, що найбільша війна в Європі з часів Другої Світової триває в сусідстві Польщі, плюс те, що поляки є безпосередньо сусідами Росії та російського вассалу Білорусі, збільшило вагу нашого північного сусіда навіть мор е. Варто ще додати роль Польщі як найважливішого регіонального центру постачання військової допомоги Україні (на щастя, нам тут нема чого соромитися).
Крім того, не можна не помітити ширший військово-стратегічний контекст - у разі початку масштабної російської агресії проти Європи (сьогодні немає нічого немислимого, хоча дуже малоймовірного), Польща 100% буде на передовій (див. мапа), без польської території, жодної масштабної російської операції в напрямку заходу у нього немає військового сенсу. І поляки це знають.
Важливим моментом є те, що поляки - але й естонці, латвійці та литовці, чи менше решта Центральної Європи - вже давно попереджають про російську стратегічну загрозу. Тож підготовка до них почалася не 24-го числа. Лютий 2022...
Деякі держави нашого регіону були б більш-менш ок з якоюсь частиною першого пункту, тобто з можливістю реалістично розуміти стратегічну ситуацію, наприклад, Балтії, але в них немає достатніх ресурсів. Інші мали б ресурси, але не мали волі активно протистояти загрозам безпеки, наприклад німці. Поєднання пунктів 1 і 2 робить Польщу реальним фактором сили за межами свого регіону.
Для ілюстрації рішучості, волі та доступних/інвестованих ресурсів ось (неповний) орієнтаційний список найважливіших програм озброєння в Польщі. Через кілька років, можливо, через десять років, коли вони "догнаться", польська армія буде належати до першої ліги в Європі з дуже пристойним традиційним стримуючим потенціалом проти Росії.
Перелік не менш найважливіших інвестицій:
- 32 шт найсучасніших американських літаків F-35, з доставкою у 2026 році. Польська авіація збереже позиції найсильнішої авіації регіону.
- 96 (! ) шматок американських бойових гелікоптерів AH-64 Apache, який є величезною
- 32 італійських вертольоти AW129
- 366 американських танків Abrams
- Надзвичайно ефективні "ракети" США HIMARS - 20шт замовлені 2019, будуть доставлені 2023; Польща цікавить інша (можливо декілька 100! ).
- Дуже швидка доставка важкого озброєння з Південної Кореї - 180 шт танків К2, 200 шт К9 та 218 артилерійських систем (!!!! ) ракетні установки К239 (подібні до американських HIMARS)
Цей список не повний, він включає лише найважливіші програми - і не включає системи, зроблені в Польщі, наприклад, броньовані машини (1000+ одиниць).
І останнє, але не менш важливе, до 2030 року планується збільшити кількість позицій польської армії до 300 тисяч, тобто вони будуть одними з найбільших в Європі (мабуть більшими за німецькі, побачимо, як розвивається ситуація в Берліні, Парі с і ло трапляється, коли це надходить до військових бюджетів).
Наслідки для стратегічної ситуації будуть величезними: за горизонтом одного десятиліття польська армія матиме таку звичайну силу стримування, яка матиме дуже значний вплив на будь-яке російське військове планування та політичне рішуче іони він. Як сказав польський прем'єр-міністр Матеуш Маравецький, польська армія повинна бути настільки сильною, що їй не доведеться воювати завдяки власним силам.
Звичайно військова міць важлива, але вона не абсолютна, тому хоча б коротко про політико-стратегічні відносини, які підтримують стратегічну вагу Польщі в Європі та позицію регіональної влади:
- Особливі відносини з Україною (для Києва Варшава - абсолютно ключовий політичний партнер, логістичний центр та військовий постачальник)
- Особливі відносини з США (Польща стає союзником «A-level» для американців в Європі, і не менш важливою базою в регіоні, з силою приблизно. бригада +)
- Особливі відносини з найсильнішою європейською державою, Великою Британією
- Ключові двосторонні відносини в регіоні з середніми країнами - Швеція, Румунія
- Балтія - особливі відносини з трьома балтійськими державами, що поділяють спільну "стратегі
- Центральна Європа, включно з Словаччиною - інтенсивна співпраця переважно зі Слова
- Німеччина та Франція і так далі. Веймарський трикутник
Підсумовуючи - підтверджуючи те, що я казав дуже давно: без Польщі немає центральноєвропейської безпеки, без Польщі Центральну Європу неможливо захистити. Бо географія, бо польський військовий потенціал, бо польська стратегічна культура. Варшава - наш ключовий партнер.