на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Відкритий лист до редакції The New York Times щодо публікації «Війна в Україні стає складнішою, а Америка не готова» (від 19 травня 2022 року) від групи українських аналітиків та науковців-економістів Kyiv School of Economics та Razom for Ukraine

Невиправдана і жорстока війна Росії проти України зосереджує важливість хорошої журналістики. А редакція New York Times чудово висвітлювала війну. Всього два дні тому редакція оприлюднила більше кадрів страти в Бучі, надавши вкрай необхідні докази російських військових злочинів.

Це робить останній матеріал, опублікований редакцією New York Times, що ставиться під сумнів готовність Сполучених Штатів підтримати українську перемогу ще більш яскраво вираженим. Схоже, знову ж таки, редакція New York Times підірвала критичне репортаж власної редакції безвідповідальною, відвертою та погано аргументованою редакційною статтею, яка демонструвала будь-що, крім досвіду щодо України та колоніального насильства Росії в регіоні.

У редакції справедливо зазначається, що «важкі рішення мають приймати українці». На жаль, автори потім підірвали цей заклик до самовизначення, окресливши, якими мають бути ці рішення: поступками території Росії для припинення війни. Це ідея, заснована на хибній передумові, що Росія буде дотримуватися будь-яких умов припинення вогню або гарантій безпеки і зупинить звірства на контрольованих нею територіях. Таким чином, редакція визнає жахливе, злочинне та геноцидне поводження з українцями, яке відбуватиметься на окупованих Росією територіях України, і все це в ім’я «миру, укладеного в переговорах». З кричущими порушеннями Росією Мінських домовленостей як прецедентом, цей «мир» фактично прирік би Україну на постійний стан війни. Правління стверджує, що підтримує повідомлення про те, що незалежно від того, скільки часу це займе, Україна буде вільною. Але якщо вся Україна не вільна, то й Україна невільна.

Перед лицем двозначного диктатора, який не звертає уваги на дипломатичні зусилля — і армії, яка продовжує вбивати, тероризувати та ґвалтувати мирних жителів різного вікуукраїнці прийняли «непросте рішення» боротися та захищати свою батьківщину та цінності, які ми маємо. Захід вважається нашим правом народження. Залишається незрозумілим, на яких підставах Редакція передбачає домовленість з деспотом, військовим злочинцем, фашистом і «м’ясником» (за словами самої редакції) — який регулярно називає українську державність фікцією (NYT 2/21/22 ). Неодноразові інсинуації про те, що Україні доведеться приймати «важкі рішення» та йти на «болючі територіальні» поступки, яких вони вимагатимуть, ломають голову, не в останню чергу тому, що Рада в тому самому матеріалі (влучно) визначає Путіна як «скривджений, непостійний деспот, який виявив мало схильності до врегулювання шляхом переговорів».

Рада представляє себе як групу журналістів, погляди яких ґрунтуються на досвіді. Але українці дуже добре знайомі з людьми, які претендують на знання України на основі років роботи в московських бюро та дипломів з росіян. Занадто багато експертів з Росії, багато з яких перейменували себе на експертів з України, розглядають Україну як підрозділ своїх галузей, стверджуючи, що знають Україну, тому що знають Росію. Це корінь проблеми. З Москви Україну не видно.

Характеризуючи українську перемогу як нереальну, а накопичення українських успіхів як «приголомшливі», Рада демонструє свій хибний характер. Для тих, хто стежить за Москвою і бачив Україну лише на периферії, українська рішучість, перемога в цілому театрі війни та постійні успіхи у відсіченні вторгнення в масштабах, яких не було з часів Другої світової війни, безсумнівно, були несподіваними та неймовірними. Але — для українців, для тих західних аналітиків, які передбачали колоніальні та імперські рамки для розуміння Східної Європи і для тих, хто раніше був під радянським пануванням, для тих із нас, хто бачить Україну справді незалежним і гідним народом, а не просто вектором проекцій російської силиуспіхи України не є несподіванкою. І ми знаємо, що за умови необхідної підтримки з боку Сполучених Штатів, Європи та міжнародної спільноти, Україна виграє цю війну.

Україна прийняла «важке рішення» протистояти винищенню свого народу на окупованих Росією територіях і боротися за всю свою свободу і весь свій народ. Підтримка США, розширена чи ні, не завадить Україні вести переговори про мир, якщо це колись стане варіантом. Але це визначить, чи має Україна те, що їй потрібно, щоб продовжувати боротися за те, на що українці заслуговують і у що ми віримо. Тепер ми маємо переконатися, що ми підтримуємо їх у цьому.