на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олег Яськів

Без ілюзій

Складно ефективно боротися, якщо не маєш наміру цього робити, а твій опонент, який налаштований на боротьбу, це бачить.

Хаотичні і запізнілі намагання західних демократій впоратися з Путіним свідчать, поза іншим, про вражаюче невігластво західних людей щодо Росії, її політики, ментальності та культури. Навіть сказав би, про злочинні чванливість і марнославство. Пересічний європеєць чи американець знає про росіян значно менше, ніж росіяни про нього, не любить росіян значно менше, ніж вони його. Він байдужий до них, сконцентрований на власному щасті, тоді як пересічний росіянин сконцентрований на їхньому нещасті. І оскільки в західних демократіях уряди виконують волю пересічних громадян, які є геополітично безграмотними, тому й маємо безграмотну міжнародну політику, яка нам здається зрадницькою щодо нас. Вони нас не зраджували, вони до нас просто ще більш байдужі, ніж до росіян, і почали нас заледве помічати лише після 2013 року.

 

Тому міжнародна політика суспільств з індивідуалістичною психологією, а такими є західні демократії, - це надто повільна гра із затяжними павзами між помилковими рішеннями. Тому колективістські суспільства, зразком якої є Росія, думають швидше і цілеспрямованіше, хай навіть і не так глибоко. У двадцятому сторіччі Америка спільно з союзниками мала кілька шансів покінчити з Росією як з геополітичним гравцем, але жодного разу не довела це до кінця. Свідомо не довела. І тому зараз вимушена вести принизливу оборонну стратегію під тиском слабшого, але більш вмотивованого опонента. І так, для Заходу Росія все ще опонент, тоді як для Росії Захід завжди був і залишається ворогом, а ці категорії, погодьтеся, по-різному мотивують. І жалюгідно, що за сто років жодні суперкруті західні спецслужби не спромоглися переконати у цьому власні політичні еліти та пересічних громадян.

 

Проте амбіція лідерства зобов'язує. І настають періоди в історії, коли не вдається захищати одночасно власні економічні інтереси та пафосно проголошувані глобальні цінності. І Америка, і Німеччина, І Британія по-різному роблять хороші обличчя при поганій погоді і їм однаково це не вдається, тому що насправді вони економічні егоїсти. Для Росії ж економічні інтереси є похідними від їхніх цінностей, тому що вони ідеологічні егоїсти. У цій ідейній послідовності та впертості росіян криється їхня слабкість, яку за бажанням легко можна було використати, бо вони елементарно і тупо прогнозовані. Але жодного разу демократії не скористалися очевидним.

 

Тепер, після Сирії та Афганістану для Америки важливо відновити політичний авторитет. Третя поразка матиме фатальні репутаційні наслідки. А в політиці репутація дорого коштує, в тому числі і для пересічних американських громадян, які звикли рахувати свої гроші та інтереси

 

Можливо, саме це нам допоможе. А не легке озброєння, яке запізно і в малих кількостях нам поблажливо надсилають

Хоча насправді ми краще знаємо, що нам допоможе, тому що принаймні не маємо сумнівів у намірах свого ворога.

 

22 01 2022