на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Єрмоленко

Якою має бути Україна після перемоги?
Mаємо думати про це вже зараз. Кілька думок

- Україна - це Європа, звісно. Але дещо інша Європа, ніж ЄС. ЄС побудований на двох принципах: а) імпорт безпеки (НАТО, передусім США), б) держава добробуту, welfare state. Тобто: мінімум держави у сфері безпеки (вона приходить ззовні), максимум держави в економіці (перерозподіл благ, максимум регулювання). -- Наша "європейськість" вже зараз інша. Безпеку "імпортувати" не вийде, навіть якщо будемо мати від когось гарантії і навіть якщо будемо в НАТО. На десятиліття вперед наша безпека залежить передусім від нас. А от в економіці та інших сферах має бути максимум свободи. Класичний український анархізмхорошому сенсі слова), класична українська множинність. Тобто наша формула "Європи" зворотня до формули ЄС: максимум держави у сфері безпеки, мінімум - у сфері економіки.

- максимум свободи має йти і в інших сферах також. Наприклад, в освіті. "Європеїзацію" освіти ми зрозуміли якось не так - як накладання нових "європейських" правил на старі радянські. Вийшов у багатьох випадках "європейський совок" або "совкова Європа". Замість свободи в квадраті ми отримали бюрократію в квадраті (чи в кубі). В освіті ж, особливо гуманітарній, мистецькій, суспільній нам потрібен саме прорив свободи. З мінімумом правил. Можливо, достатньо доброчесності і гуманності. Решта - простір для експериментів

- Україна має ставати одним із центрів мислення про Європу і світ. Це складно, бо конкуренція ідей шалена, але це треба робити. Світ майбутнього не може будуватися на "праві вето", тому Радбез ООН у нинішній своїй формі має піти в небутття. Світ майбутнього не може залежати тільки від політичних інтересів, тому наслідки за злочини ("санкції") мають запускатися автоматично, а не залежати від "політичних рішень" (думку позичаю у Sergiy Korsunsky). Тобто міжнародне право мусить здобувати певну систему імплементації. Нам треба шукати партнерів для таких ідей.

- Україна вже зараз дає рішення щодо одного з найбільших конфліктів сучасного світу: конфлікту між модерністю і традицією. Байден/Трамп, Макрон/Ле Пен, Brexit/Remain - це модифікації цього конфлікту. Українська ж культура століттями поєднувала традицію та модерність. Наш модернізм надихається традицією та перетлумачує її, наш традиціоналізм дуже модерно-драйвовий. Патріоти та ліберали, віруючі та атеїсти у нас здебільшого можуть знайти спільну мову. Це величезна знахідка для світу

- повернення до землі і природи. Це безумовно тренд ХХІ століття. ХІХ століття в Європі було сфокусоване на боротьбі з насильством над спільнотами; ХХ (2-а половина) - на боротьбі з насильством над індивідами; ХХІ - на боротьбі з насильством над природою. Тут українці можуть віднайти себе і бути одним із символів нового світу. "Органіка" - це ж не тільки поняття "аграрного сектору", це може бути поняттям біофілософії і нового мистецтва.

- життя і смерть. -- мабуть, ми найгостріше сьогодні відчуваємо, що це таке. To be or not to be - це для нас слова-рани. Я вірю, що з цього пекельного досвіду народиться щось потужне, нова етика, потужний український голос про добро і зло. Справді вірю в це.

17 04 2022