на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Павло Бондаренко

Не бійтеся Китаю і не перебільшуйте його можливостей

Не бійтеся Китаю і не перебільшуйте його можливостей. Насправді це дуже слабка економічно, фінансово і навіть у військовому плані країна. Просто дехто потрапляє під магію отого виразу "друга економіка світу", номінального ВВП та кількості населення.

Насправді "друга економіка" ще нічого не значить. Не можна порівнювати економіки країн - це дуже суб`єктивно. Якщо брати Китай за площею, кількістю населення, природними ресурсами, номінальним ВВП, то він виграє у тієї ж Німеччини, але якщо усе те розділити між усіма німцями і усіма китайцями - останні виявляються жебраками. А якщо взяти ВВП не однієї Німеччини, а всього ЄС - то "друга економіка світу" тихенько іде в ліс.

Китайці дуже бідні. Дехто зачарований середньою зарплатою у 700-800 доларів. Але це з урахуванням великих міст. А в провінції, де мешкає 80% населення, зарплата 160-200 доларів. Причому літр молока коштує 2 долари. Загалом рівень цін у Китаї вищій за український у 1,5 рази. Тобто китаєць з умовної провінції Хунань набагато бідніший за українця з Житомирщини.

Економіка Китаю цілком залежна від західних технологій. Китай називають "майстернею світу", але у сучасному світі це скоріше слабкість а не перевага. Десь доводилося читати, що на кожному смартфоні китайці заробляють 1-2 долари, а решту - японці, німці, голландці, американці, які ці смартфони і програми для них розробляють.

Армія Китаю теж не блискуча. Основна частина бойової техніки - це копія російської. Наприклад, БМП ZBD-04A зроблена за ліцензією з російської БМП-3. Танки за озброєнням та комплектацією не дотягують навіть до старих російських зразків типу Т-72. Основа авіації або старі радянські Су-27, або їх ліцензійні модифікації. І їх трохи більше двох сотень на всю країну.

Скажуть: зате солдат у них багато і ядерна зброя. Але секундочку: Індія давно вже обійшла Китай по кількості населення і теж має ядерну зброю. Армія Індії третя у світі за чисельністю. І що? Чому ніхто Індію не боїться.

А ще не забуваймо, що Китай - країна закрита, керована комуністичним режимом, який витрачає колосальні ресурси на "надування щок", на показуху. Тут Пекін і москва як близнюки-брати. Насправді навіть новітні китайські "вундервафлі" типу ЗРК HQ-22, гірші за російські С-300 і їх чомусь ніхто, крім країн "третього світу" типу Таїланду, Туркменістану, Сербії, М`янми купувати не поспішає.

Останнім часом економіка Китаю увійшла у жорстокий штопор. Експорт та імпорт скорочуються. Залежність від іноземних компаній та урядів зростає. "Китайському диву", яким так дехто захоплювався, прийшов кінець. І далі буде лише гірше, от побачите.

Задля ілюстрації вирішив не китайські танки показати, а фото нічного Китаю з космосу. Чітко видно добре освітленою приблизно 20% території. Це переважно морське узбережжя. І порівняйте з Південною Кореєю та Японією. Та що там - з Індією порівняй

21 08 2023