на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 
   

Андрій Гарасим, Надя Кельм

"Стрибок зека". Як Пригожин ходив на Москву (карта)

Коли Путін свого часу наймав Пригожина на українську війну, він забув важливу річщо перед ним не лише колишній зек і поганий кухар (на шкільних обідах від кейтерингової фірми Пригожина свого часу отруїлося багато московських школярів), а й людина, яка має дуже й дуже велику практику (саме практику) з улаштування державних переворотів.

Пригожин брав участь у кількох державних переворотах і громадянських конфліктах на території Африки та Близького Сходу. І, ймовірно, досвід саме цих конфліктів він вирішив використати під час своєї збройної виправи в Росії.

map+ (1).jpg

Швидкість

Насамперед у вічі впадає швидкість наступу вагнерівців. Майже за пів доби вони подолали понад 500 км. До речі, один з принципів успішного ведення війни, про які писав ще Сун-цзи, – саме швидкість.

Що дало вагнерівцям змогу подолати таку значну відстань? Насамперед те, що вони везли танки на вантажних автомобілях. Стрімкість просування – на цьому Пригожин акцентував.

Мабуть, саме так росіяни планували окупувати Україну за два тижні: швидкий рух дорогами, важка техніка на траках, об'їзд великих міст. Але це діє лише в разі відсутності сильного спротиву. Колони Пригожина не опинялися під атакою партизанів, народ не виходив їх зупиняти на в'їздах у міста, ніхто не робив засідок.

Згадаймо путч 1991 року, коли на Москву в буквальному сенсі рухалися своїм повільним ходом колони броньованоїгуслянки”. Тут картина була діаметрально протилежна. Усе це, до речі, дуже схоже на громадянську війну в Лівії, у якій вагнерівці також відіграли важливу роль.

Там мобільні групи різних озброєних угрупувань робили рейди на великі відстаніналіт, відхід, знову наліт. Здається, щось схоже зараз практикує й “Вагнер”.

Така злагодженість спонукає до ще одного висновку: Пригожин, вочевидь, діє не хаотично, він справді готувався до свого заколоту, готував техніку, транспорт під неї та, власне, самих найманців.

Водночас єдине, що наразі змогло протиставити цьому російське Міністерство оборони, – це поодинокі атаки з повітря колон вагнерівців, які вже забрали в російських військових кілька вертольотів.

Без захисту

Вагнерівці також збили транспортний літак Іл-22. Вочевидь, згадавши українськийдосвідзнищення інфраструктури, російські урядові війська завдали удару з повітря по нафтобазі, щоб позбавити вагнерівців пального. Проте це навряд чи ускладнило їхнє просування, адже пальне є не лише на одній нафтобазі, та й Пригожин подбав про забезпечення своїх мобільних груп заправниками. Він явно взяв до уваги всі “проколи” російської армії в Україні.

У суботу ввечері Пригожин оголосив, що він у Підмосков'ї (потім сказав, що за 200 км до Москви), і давав пів години владі на збори. Достеменно невідомо, куди дійшов заколотник, але російська столиця була перед ним беззахисною та готовою до розграбування.

Хоча влада й перекопала дороги та пошкодила мости через річку Оку, але всі війська були на фронті та столицю захищали лише поліцейські сили, які не зрівняються з досвідченим найманцям. Армія, звісно, могла б нашкребти по загашниках якихось залишків у тилах і літаками переправити їх до Москви, але чомусь не встигла.

До речі, це ще один реалізований принцип Сунь-цзи: нападати на об'єкти, які важливі, але не захищені.

Сервіси відстежування польотів навіть зафіксували виліт літаків Путіна з Москви у бік резиденції на Валдаї. Путінські літаки зникли з радарів невдовзі після зльоту, літаки іншої кремлівської знаті полетіли в Санкт-Петербург і за кордон.

Конец формы

Цирк

Але…

Пригожин передумав і заявив: щоб уникнути братнього кровопролиття, він повертається в польові таборимовляв, Лукашенко його переконав. Однак залишається нез'ясованим, яку мзду він узяв за відступ.

Жаль – шоу починалося, як трилер, а закінчилося, як цирк. Сподіваємося, що це лише перший акт і після перерви вистава стане ще більш захопливою.

Варто також пам'ятати: “стрибок зека” до Москви ніяк не вплинув на український фронт: російська артилерія, гвинтокрили й авіація працювали по наших позиціях з тією самою інтенсивністю, що й зазвичай.

24 06 2023

https://texty.org.ua/articles/109994/strybok-zeka-yak-pryhozhyn-hodyv-na-moskvu-karta/