на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрій Гарасим

Якщо конфлікт затягнеться, то Глобальний Південь може стати на сторону палестинців. Це ламає плани України

Як ХАМАСівцям вдалося проникнути на територію Ізраїля, чи буде війна з Іраном і що чекає на Україну, якщо конфлікт на Близькому Сході затягнеться? Про це та інше ТЕКСТИ поговорили з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом.

Детальний план та імпровізація

— Як ХАМАСівцям так легко вдалося здолати опір ізраїльтян, і чому не спрацювала славнозвісна ізраїльська розвідка?

Ну, це ситуація, коли ти працюєш над тим, щоб забезпечити контроль над певною територією, а хтось працює, щоб цей контроль обійти. Це гра у дві сторони, і цього разу ХАМАСівці виявилися спритнішими. Вони вивчили поведінку ізраїльтян, їхні безпекові протоколи — і вже діяли, виходячи зі здобутої інформації. Думаю, рядові ХАМАСівці не знали всього плану дій, вони просто готувалися до операції. Тому ізраїльські спецслужби й не мали достатньо інформації про цей напад.

— Усе, що сталося потім, — це частини якогось детального плану?

Думаю, ХАМАСівці й самі не сподівалися на такий легкий успіх. Тому коли вони не зустріли належного опору, то почали імпровізувати.

Тобто все це спочатку було задумано як звичайний рейд на ворожу територію із захоплення полонених?

Думаю, що так. Операцію задумували як масштабний рейд, у якому все пішло як по маслу, значно краще, ніж вони сподівалися, — й ХАМАСівці захопилися. Коли не бачиш жодного опору, то починає нести, втрачається відчуття реальності. Щось таке і сталося.

 

Роль Ірану

— А яка роль Ірану в цьому?

Звичайно, здійснення такої масштабної операції було б неможливим без залучення фахівців. А Іран справді має хороших фахівців зі здійснення таких рейдів.

Є ВІДМІННІСТЬ, ЧИ ХАМАС ДІЯВ ЗА ВКАЗІВКАМИ ТЕГЕРАНУ, ЧИ ЛИШЕ УЗГОДЖУВАВ СВОЇ ДІЇ З ІРАНЦЯМИ

Припускаю, що багато хто з ХАМАСівців міг проходити підготовку в іранських навчальних таборах. Тому іранці так чи так причетні до того, що сталося. Інше питання, чи всю операцію було санкціоновано Іраном й ХАМАС діяв за вказівками Тегерану, чи лише узгоджував свої дії з іранцями.

Відмінність ніби невелика, але дуже промовиста. Я схиляюся таки до другого варіанту.

— А навіщо все це треба було іранцям?

Є версія, яку доволі важко спростувати, що іранцям це було потрібно, щоб зірвати план зі створення оборонного союзу США — Саудівська АравіяІзраїль. Створення такого союзу ініціювали американці, й там ніби кожна сторона мала отримати якісь своє преференції. Поки лише тривали перемовини й консультації, але, можливо, Ірану це не дуже подобалося, тому він вирішив просто зірвати весь план.

Під час переговорів саудити також ставили питання про створення й визнання Палестинської держави, а це вже було не дуже вигідно самим ХАМАСівцям, які, як кажуть, втрачали підтримку населення.

Пам’ятаймо, що від 2008 року ізраїльтяни здійснювали повноцінну блокаду регіону. Тому ХАМАС потребував якоїсь гучної події, і це якраз збіглося з інтересами Ірану. Так усе й закрутилося.

Наскільки зараз узагалі ймовірна повномасштабна війна між Ізраїлем та Іраном?

Думаю, американці не дадуть цьому статися. Для них це просто страшний сон — війна з Іраном. З країною, у якій понад 80 млн населення й купа зброї. Хто здійснюватиме сухопутні операції в Ірані в разі війни? Певно, що не ізраїльтяни. Усе це ляже на плечі американців.

УДАРІВ ПО ВІЙСЬКОВИХ ЗАВОДАХ В ІРАНІ НЕ БУДЕ

Тому вони не зацікавлені в такому розвитку подій. Звичайно, якщо буде прямий удар Ірану по ізраїльській території, то далі все можливо. Але Іран не такий дурний, він використовуватиме для цього свої проксі-загони.

Тобто якихось точкових ударів ізраїльтян по тих самих фабриках з виробництва "Шахедів" та іншої зброї ми теж не побачимо?

Думаю, що ні. Американці цього не допустять.

Конец формы

Російська гра

Чи проглядається у цьому всьому якась роль Росії?

Росіяни намагаються зайняти традиційну для них роль посередника. Вони не готові повністю розірвати відносини з Ізраїлем і намагаються підтримувати якусь комунікацію. Але росіяни обмежені в маневрі через союзницькі відносини з Іраном.

І вони, певно, розуміють небезпеку цього конфлікту. Бо якщо Іран втягнеться у війнуце абсолютно не доконано, але раптом усе ж станеться, — то росіянам доведеться визначатися. І тоді ця історія набуде вже іншого характеру. А поки що вони й далі маневрують, щоб залишатися над зіткненням; намагаються вдати, що вони тут ні до чого.

— Але вони таки до чогось дотичні?..

Росія, як і Іран, присутня і в Іраку, й у Сирії. І цілком можливо, що в тих навчальних таборах у цих країнах, де навчалися ХАМАСівці, були й російські інструктори. Наприклад, активне застосування ХАМАСівцями дронів по ізраїльтянах, може бути одним з наслідків такого навчання.

— В українському "інтернетно-експертному середовищі" популярна думка, що після всіх цих подій Ізраїль, так би мовити, повернеться обличчям до України й ми побачимо нову якісну українсько-ізраїльську дружбу. Наскільки це реально?

Я хотів би помилятися, але найімовірніше, що все залишиться так, як і було. Ізраїльтяни й далі використовуватимуть Росію для певних консультацій з тим самим Іраном. Водночас і росіяни будуть розігруватимуть цю карту. Розповідатимуть, наприклад, ізраїльтянам, що це вони стримали Іран від нападу на них.

Screenshot 2023-10-11 021222

Удари ізраїльської армії по Газі

— А що ізраїльтяни думають робити з Сектором Газа, де, до слова, проживає 2 млн людей?

Думаю, вони поки що нічого не планують. Зараз це більше акт помсти за злочини, вчинені ХАМАСівцями. Першочергове завдання для них — знищити ХАМАС. Вочевидь, на нас чекає воєнна операція з великою кількістю жертв.

Тобто це не закінчиться ні завтра, ні післязавтра?

Найімовірніше, що ні. Нетаньяху говорить про місяці. Також можливий варіант, як з облогою Бейрута (у 1982 році ізраїльтяни атакувати місто, в якому засіли палестинці, з моря, повітря та землі, перекриваючи постачання продовольства та води, аж поки ті покинули його — ТЕКСТИ). Можливо, саме цей варіант на якомусь етапі виникне як компромісний.

— Як загалом цей конфлікт впливатиме на Україну?

Якщо конфлікт закінчиться швидко, то нічого особливо негативного він для нас не матиме. Але якщо затягнеться, то, звичайно, це ускладнить і нашу ситуацію.

Довгий конфлікт завжди залучає різних гравців на різних рівнях. У нас, наприклад, були плани взаємодії з Глобальним Півднем. А тут це все може зійти нанівець.

Глобальний Південь може зайняти сторону палестинців?

У міру того, як з’являтиметься дедалі більше зображень руйнувань і вбитих палестинців, — то, найімовірніше, що так.

11 10 2023

https://texty.org.ua/articles/110851/globalnyj-pivden-mozhe-staty-na-storonu-palestynciv/