на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Максим Залевський

Карта щільності населення

Цікава особливість - рівномірний розподіл.

Це карта щільності населення і дуже небагато країн Європи мають такий рівномірний розподіл. Переважно ті, які історично довгий час не мали власної цільної державності, були в залежності інших. Типу Польщі чи Німеччини, що складалась з багатьох князівств.

Наша децентралізація особлива ще й тим, що мала багато олігархів, які її розбудовували в той чи інший час по мірі захоплення освоєння нових земель. Потоцькі, Вишневецькі, Острозьські закладали основи нових міст та інфраструктур епоха за епохою.

Політики різних імперій розбудовували нашу країну зі своєї колоніальної позиції, масштабуючи індустріальні центри регіонів багатих на різного роду копалини і штучно заселяючи звозячи сюди людей, з усіх усюд, влаштовуючи тут умовні тимчасові вольниці.

Якщо ви уважно глянете на щільність заселення інших країн від Швеції до Греції вони глибоко централізовані. З високим скупченням населення в столицях і двох трьох індустріальних центрах. Решта площі виглядає практично рівномірно незаселена.

Тепер не дивно чому в Іспанії, Італії наприклад можна цілі села купити в якомусь депресивному регіоні за копійки та ніхто не купує.

Що це дає нам

Наприклад розуміння того що диктатуру, про яку так дехто мріє, реалізувати тут не так просто. Навіть після масової міграції з індустріального сходу зараз швидше іде рівномірне розселення. 

Київ тепер не безпечне місто для проживання та й взагалі міста. Люди розглядають варіанти життя біля міст, де більш спокійно і безпечно. Хто сказав дауншифтінг.

Реформа децентралізації тергромад зробила революцію, яка з точки зору цієї карти дуже послідовно очевидна і обґрунтована.

Об’єднані територіальні громади з власними бюджетами могли б зараз процвітати особливо з доступом до європейської підтримки, проте далеко не всі процвітають.

Бо влада на місцях, як і нагорі, м’яко кажучи не завжди потрапляє в компетентні руки, бракує кваліфікаціі, але небракує жадібності. Тому не завжди є чим хвалитись отримувачам вигоди з такої щільності.

Такі мапи з’явились завдяки розвитку технологій роботи з метаданими, картографії GIS, розвитку штучного інтелекту. Розвиток технологій триває і наші ІТ компанії цього року виросли в кілька разів незважаючи на війну. Інтелекту айтішникам не бракує. Чого не скажеш про інтелект чиновників і управлінців, який з кожним потоком траншів лише деградує. Але це вже трохи інша карта, яку буде видно мабуть років через 10.

А що ви думаєте які ще вигоди, переваги ми могли б отримати від такої щільності населення.

 

 

 

 

30 12 2022

 

https://www.facebook.com/100000546872193/posts/
pfbid0JgZVqokiMshipuwpRHusXoKUSJtwqfk7LKjdJMZMZAg6aKehN4yjismTybqmMM6tl/