на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Мирослав Маринович

Зло може перемагати битви, але воно ніколи не виграє війну

«Зло може перемагати битви, але воно ніколи не виграє війну. Це моя віра, моє переконання ще з дисидентських часів. Я цієї постави тримаюся і вона ще мене ніколи не підводила. Тому не впадаю у відчай, хоча мене теж часом гнітять новини, які чую», ― Мирослав Маринович, проректор УКУ, правозахисник у інтерв’ю для Радіо Марія.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/ucu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/11/399872873_716225293870976_4474202619413208482_n.jpg

Командир 2-го механізованого батальйону 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ на позивний «Федя» встановлює національний прапор на зруйнованому будинку у відвойованому ЗСУ селі Андріївка Донецької області. Джерело — АР, Alex Babenko

Ділимось кількома думками з розмови із Мирославом Мариновичем:

·         Світ у нас не вірив. Мало того, світ взагалі нас не бачив як суб’єкта своєї долі. І пригадаємо собі, що говорили світові політики 24 лютого 2022 року: «Це зрозуміло, що Україна програє, вона здасться. І треба думати про те, як допомогти Україні вести партизанську боротьбу». Ось який сценарій виглядав реалістичним навіть в очах наших потенційних партнерівУкраїна здасться. Але Україна не здалася.

·         Потім світ поставив нас в умови: «Ми, Захід не хочемо дати вам програти, але й не хочемо дати програти росії». Бо інакше росія розпадеться і ядерна зброя потрапить у руки непрогнозованих осіб. За таких умов сталося так, що ми не можемо рішуче виграти цю війну, маючи передові західні технології. Шлях військової перемоги для нас стає малореалістичним. Але ми сьогодні в кращій ситуації, ніж були 24 лютого 2022 року.

·         Чому ми сьогодні впадаємо в депресію? Тому, що наш дух починає слабнути. Я розумію, що західні експерти, політики прогнозують, розробляють стратегії на кілька років і далі, але ніхто не зазирає у стратегічні плани Господа Бога. А ці плани можуть разюче змінити поле бою і дати шанс добру таки перемогти зло.

·         Поки що ми маємо ситуацію, коли зло виграє цей раунд. Ми бачимо, що росія запалила сірник і спалахнув Близький Схід. Конфлікт між Ізраїлем і Палестиноювічний, його дуже важко загасити. росія буде старатися ще запалити кілька вогнищ, аби Заходу було складніше підтримувати Україну. Але я ніколи не вірив в остаточну перемогу зла. Зло може перемагати битви, але воно ніколи не виграє війну. Це моя віра, моє переконання ще з дисидентських часів. Я цієї постави тримаюся і вона ще мене ніколи не підводила. Тому не впадаю у відчай, хоча мене теж часом гнітять новини, які чую.

8 11 2023

https://ucu.edu.ua/news/zlo-mozhe-peremagaty-bytvy-ale-vono-nikoly-ne-vygraye-vijnu-myroslav-marynovych/