на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ірина Драпп, Михайло Тимошенко, Надія Кельм

Поховання та катівні. Карта російських злочинів,
які стали відомими після звільненя українських земель

“Для Росії успіх усієї кампанії залежить від контролю над завойованими територіями, досягненням справжньої капітуляції українського народу”, цитувала німецька газета Більд план російської окупації ще до початку вторгнення. Розстріли, катівні, знущаннянічого нового, все це описано в українській літературі, яку вивчають у школі. Росіяни діяли звично.

 

Після звільнення в багатьох українських містах, містечках і селах, з яких вигнали окупантів, знаходять катівні. Окупанти ними пишаються й відкрито погрожують, що відправлятимуть “на підвал”, тобто в катівню, навіть тих, у кого в телефоні знайшли телеграм-канал з українськими новинами. 

Кожна історія про муки та страждання українців заслуговує бути розказаною – і бути почутою. Та чи всі з них можна віднайти?

З офіційних заяв і повідомлень у медіа ТЕКСТИ зібрали інформацію про масові поховання мирних та військових українців, які загинули від рук російських загарбників. А також відомості про катівні. Публікуємо їх у нашому проєкті – й усвідомлюємо, що ця історія лише часткова і що її ще слід дописати. Сподіваємося, всі злочини проти українців буде з'ясовано, викрито й зафіксовано.

Графіка інтерактивна, щоб дізнатися деталі

 

17 01 2023

https://texty.org.ua/articles/108624/pohovannya-ta-kativni-karta-rosijskyh-zlochyniv-yaki-staly-vidomi-pislya-zvilnenya-ukrayinskyh-zemel/