повернутися Ї: дискусія

Через 62 роки Україна все таки повертає свої борги борцям за волю України

5 травня на День міста Львова у Сесійній залі Львівської міської ради традиційно міський голова Андрій Садовий вручає відзнаки міського голови.

Цього року ця церемонія буде особливою – від імені громади міста міський голова вручить нагороду ветерану Української повстанської армії, мешканці Львова пані Вірі Філяк-Крокіс (псевдо «Реня»). Цією високою в і вкрай рідкісною нагородою, Срібним Хрестом Заслуги УПА, її відзначили ще у далекому 1950 році. УПА не розкидалося масовими медалями та хрестами.

Дослідник-фалерист Віталій Манзуренко знайшов у архівах наказ Командира УПА де між інших йшлося про те, що на основі рішення УГВР (Української Головної Визвольної Ради) від 25 липня 1950 року Срібним Хрестом Заслуги УПА було нагороджено «Реню». У підпіллі ніхто нікого не знав ні за іменем, ні за прізвищем – знали тільки псевдо. Тому багато героїв загинуло безіменними – так ніхто і не дізнався їхніх справжніх імен. Те саме стосується і нагород – не так багато справжніх імен героїв відомо.

Під час визвольних змагань, з відомих причин, ця нагорода не могла бути вручена. Тоді, коли йшла підпільна боротьба з сталінським окупаційним режимом, це було вкрай небезпечно – практично неможливо. Нагороджуваному тільки зачитували наказ. Інколи видавали виписку з нього.

Однак справедливість повинна бути відновлена не дивлячись на те, що з того часу пройшло 62 роки.

Тому, у відповідності з наказом Командира УПА від 30 липня 1950 року, вже 2012 року було виготовлено саму нагороду для того, щоб повернути її пані Вірі Філяк-Крокіс.

Нагороду виготовили за сприяння директора Львівського історичного музею Богдана Чайковського, редактора Незалежного культурологічного журналу «Ї» Тараса Возняка та міського голови Львова Андрія Садового.

Копії наказів Командира УПА додаємо:





 


Яндекс.Метрика