повернутися Ї: дискусія

Ірена Карпа, письменниця, журналістка

Візи для курвів і політиків

Часто виникає враження, що в Європі до українців ставляться гірше, ніж до африканців чи азіатів. Моя подруга, котра зараз у Франції, коли виходила там заміж, мусіла перейти через безліч принизливих процедур – її ледь не питали, «якого кольору нині майтки вашого чоловіка?»

Усі шлюби сприймають автоматично як фальшиві, а всю роботу – як кримінальну, хоча українці тихо й дисципліновано працюють на роботах, яку «великі європейські пани» виконувати не будуть. У мене ціла колекція історій про те, як українців за кордоном безкарно обливали окропом, закривали без світла й годували самими макаронами. Можна бути письменницею, як я – і однаково отримати візову відмову у німецькому посольстві. Мене образило, коли, взявши копії моїх документів, гидливо повернули обкладинки моїх книжок – мовляв, знаємо ми вас, усі проститутками хочете в нас бути. Культурний аташе потім спитав: «А чому Ви одразу не йшли до мене?» А тому, що я хотіла йти не з якоюсь протекцією, а як звичайна громадянка України, у котрої все гаразд із документами! Виявляється, якщо за тебе не замовили словечко, то їм байдуже, чи ти письменниця, чи журналістка.

Мені не важливо довести, що я суперважлива, – просто із цим стикаються й інші. Дуже багато шанованих в Україні людей сприймають в ЄС автоматично як «потенційну загрозу», а це просто принизливо. У них достатньо і своїх убивць, злодіїв та бандитів. Не скажу, що всі наші земляки святі й Божі, але до українців справді є упереджене ставлення і порушуються усі можливі права та хартії.

Коли відмовляють у візі, цим демонструють, що ти для них ніхто, що в тебе ні імені нема, ні адреси. Водночас чомусь дівчата, котрі працюють в ЄС повіями, опиняються там пачками, – візи купуються й про все домовляється. Не гірше з візами у наших прекрасних політиків, хоча всі знають про тутешній рівень корупції і про те, звідки в них гроші. Вони легко реєструють на Заході свої підприємства та відкривають рахунки у європейських банках. А от усі решта – «бидло й бомжі». Невже крім паспорта пересічному українцеві доведеться виробляти окрему довідку, що він… людина?!

Газета ZIK №22 (7 червня 2012р.)



 


Яндекс.Метрика