повернутися Ї: дискусія

Михайло Ратушний, Голова Української всесвітньої координаційної ради

Кремль і українське питання

Закриття об’єднання українців в Росії справді безпрецедентне і просто не має логічного пояснення. Росія пішла на закриття об’єднання із 20-річною історією, яке було створено лише для підтримки української національної й культурної ідентичності в Росії. Серед його заснов¬ників був, наприклад, перший космонавт України Павло Попович.

Напевно, основним зав¬данням було показати – українського питання в Росії немає, «ми одін народ і нам нєчєво дєліть». У Кремлі не хочуть навіть формальної присутності українства в Росії, досі немає жодної української середньої школи чи дитячого садка... Зараз, певно, почалася зачистка всього українського, бо це культурно-гуманітарне середовище було одним із найбільших.

Щоправда, тягнеться все давно, але приводи були явно надумані. Скажімо, проводили перевірки інших національних товариств. Зокрема товариство вірмен у Росії мало подібні зауваження – скажімо, до протоколів засідань, але чомусь закрили саме українське об’єднання… Незважаючи на внесення відповідних змін, рішенням російського Верховного суду нашу організацію було прикрито. Парадокс: ліквідацію об’єднання українців Росії – організації, що має представництва в усіх суб’єктах федерації, проводили навіть без журналістів.

Усе це мало б викликати категоричну реакцію всієї української громади і, найголовніше, влади. Слід віддати належне – МЗС відреагувало, назвавши це упередженим ставленням. Порушував це питання у Москві й прем’єр-міністр Микола Азаров. Найголовніше – аби чітку позицію зайняв президент Віктор Янукович як гарант Конституції. Бо ж у нашому законодавстві чітко прописано: українська держава забезпечує права закордонних українців.

Газета ZIK №20 (24 травня 2012р.)



 


Яндекс.Метрика