повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тарас Чорновіл

Януковича лякають і Тимошенко, і Путін, і Євросоюз

Петро Шуклін: Останнім часом багато говорять про можливість виїзду Юлії Тимошенко за кордон. Відкрито влада цю можливість не заперечує. Називаються навіть терміни - вересень -жовтень. Як ви думаєте, Віктор Янукович може погодитися на це?

 

Тарас Чорновіл: Дуже складне питання. Важко зрозуміти людину , коли вона орієнтується на якісь фобії і впливи різних радників. Я точно знаю , що вже два рази президент приймав позитивне рішення з цього питання. Але потім все зривалося. Перший раз цю ідею безпосередньо подав я і активно відстоював цю пропозицію. Навіть підтримку у Верховній Раді вдалося знайшов. Але за одну ніч все змінилося , і тему закрили.

Другий раз це було у розпалі місії Європарламенту в Україні Пета Кокса та Олександра Кваснєвського. Вони дуже прозоро натякали на необхідність лікування Тимошенко за кордоном. Як мені відомо, рішення було прийнято практично остаточно: погодився Янукович, погодилася Тимошенко, погодилася Німеччина прийняти екс-прем'єра. Все йшло чудово, поки місія не виїхала. Як тільки вона покинула Україну, за ними слідом з Києва пішла нова умова: Янукович поставив вимогу, щоб хтось з вищого ешелону чиновників Європейського Союзу рівня Ангели Меркель гарантував, що Тимошенко не буде в Німеччині займатися політичною діяльністю. Це , звичайно, поховало переговори.

Розпочався третій раунд переговорів. Чим завершаться, сказати важко. Серпень - мертвий місяць в Європі. Ніхто не працює, у політиків тотальні відпустки. У вересні все зміниться. Януковичу виставили умову: Брюссель закриває очі на левову частку невиконаних зобов'язань по асоціації, а Київ дає по справі Тимошенко хоча б якийсь істотний сигнал. Сьогодні йде мова про можливе обмеження ареалу пересування екс-прем'єра: це буде або тільки Берлін, або Німеччина в цілому, або їй дозволять пересуватися в межах країн Шенгенської зони. Якщо Янукович на це погодиться, питання підписання асоціацію на саміті у Вільнюсі буде вирішено.

 

Петро Шуклін: Чого чекати від Януковича , він імпульсивний у прийнятті рішень?

 

Тарас Чорновіл: Він дуже грунтовна людина, любить продумувати і зважувати, виношувати рішення. Але у нього є страхи, які люди з оточення дуже вміло у ньому культивують. Наприклад, страх особистої безпеки або страх бути використаним в чиїйсь грі.

Янукович не зла людина. Замашок когось мучити, добивати і гноїти у в'язниці у нього ніколи не було. Якби не страх, він би не садив Тимошенко, а просто розіграв якусь інтригу всередині опозиції, щоб усіх пересварити.

 

Петро Шуклін: Які у Януковича мотиви для того , щоб відпустити Тимошенко? Президент хоче привести країну до Євросоюзу, чи щось особисте?

 

Тарас Чорновіл: Крім бажання приєднатися до Євросоюзу, Янукович хоче мати захист від Росії, тому що щодо Кремля у нього фобії ще сильніші. Він бачить, що Володимир Путін відверту демонструє зневагу і хамство. Янукович відчуває загрозу з боку Росії, тому буде шукати захисту в Євросоюзі. Але з іншого боку, його лякають тим, що в Євросоюзі потрібно буде жити за правилами, а правила передбачають дуже серйозні втрати в можливостях, накопиченні грошей. До всього цього додається фактор Тимошенко. У результаті президент розгублений, тому що жодна з доріг не гарантує йому особисту безпеку. Все залежить від того, хто і що заносить йому в кабінет почитати. Навіть більше: хто і що саме підкреслює йому жовтим маркером в цих матеріалах, тому що тільки такі документи він і читає з того, що потрапляє йому на стіл.

 

Петро Шуклін: Про що говорить візит Путіна на збори Віктора Медведчука у рамках святкування хрещення Київської Русі в Києві?

 

Тарас Чорновіл: Це говорить про те, що Янукович для Путіна вже ніхто. Але ці імперські фокуси нічого хорошого Москві не дадуть. Патріарх Кирило, на відміну від Путіна, зміг вміло завдати удару по Януковичу. Президент хотів , щоб відзначення хрещення було його особистим тріумфом. Кирило забрав "цукерочку " і зробив так, що все пройшло під егідою Кремля. Путін повинен був добити Януковича, але його відраза зіграла проти нього, і він зірвався, приїхавши до Медведчука, остаточно давши зрозуміти, що не хоче мати справи з Януковичем. Зрозуміло, що Янукович свої висновки зробив. Якби Путін був трохи культурнішим, можливо, євроінтеграція була б під загрозою, бо Янукович бачив би можливість двох шляхів. Сьогодні двох шляхів немає. Путін власними руками жене Януковича до Євросоюзу. Для України поведінка Путіна - позитивне явище.

З іншого боку, Янукович теж більше не збирається робити вигляд, що він великий друг Путіна і Росії. Ще перед візитом Путіна і Кирила він заявив, що не дасть іноземним церквам втручатися у внутрішні справи України. Мені розповідали, що за цією реплікою було дуже багато прихованого сенсу. При підготовці промова змінювалася кілька разів, і меседж мало не прямим текстом адресувався Росії та Російській православній церкві на чолі з Кирилом. Це може мати продовження.

 

Петро Шуклін: Повертаючись до Медведчука, Москва справді вважає, що він може мати серйозний вплив в Україні?

 

Тарас Чорновіл: Медведчук ще за Кучми планував дуже багато. Навіть встиг втертися до Путіна в довіру і влаштуватися кумом . Але прийшов Янукович і все обломилось. Я був свідком того, як з Росії дзвонили і вимагали працевлаштувати Медведчука в партію на чолі з Януковичем, щоб він знову став якимось сірим кардиналом. Потім були дзвінки зробити його прем'єр-міністром. Після цього - призначити головою Адміністрації президента. Янукович всі ці пропозиції різко відкинув.

 

Петро Шуклін: Чому тоді Медведчуку дозволяють масовану рекламу його проросійського проекту, а депутатам - регіоналам не забороняють ходити на його заходи?

 

Тарас Чорновіл: Великі гроші і вплив Москви. Зачіпати його поки не наважуються, бо це буде сприйнято як відверта війна з Путіним. Багато регіоналів , які симпатизують Путіну, хочуть мати канали спілкування з ним. Ті , хто мудріший , безпосередньо контактують з Кремлем. А більш нікчемні та ліниві намагаються вийти на Москву через Медведчука. Справедливості заради варто сказати , що з регіоналів до Медведчука ходить тільки шантрапа.

 

Петро Шуклін: Як ви думаєте , чи є у Януковича план, як виграти наступні вибори президента?

 

Тарас Чорновіл: План дуже простий: зробити з опозиції ідіотів і добити її власними суперечностями. Були плани вивести у другий тур Тягнибока. Що для цього тільки не робилося: і напади на них організовували, і всі ефіри для них відкрили. Але так сталося, що сам Тягнибок не зміг йти за цим сценарієм - він виявився не в змозі відмовитися від якихось маргінальних речей і стати по-справжньому загальнонаціональним політиком. За ним тільки його базовий електорат, який завжди буде за нього голосувати, але якого дуже мало, щоб вивести його у другий тур.

Всі розмови про те , що Янукович хоче обирати президента в парламенті - повна туфта! Виборів у парламенті він боїться значно більше, ніж загальнонаціональних, тому що в парламенті треба домовлятися і від когось ставати залежним, в парламенті гроші і домовленості, там можуть кинути. А загальнонаціональні вибори з невеликими інтригами дозволяють пересварити опозицію, спокійно вийти в другий тур і виграти.

Але Янукович відчуває, що все йде не так, як планувалося. Крім того, він розуміє, що Сергій Льовочкін буде робити ставку на Віталія Кличка. Тому президент почав грати з іншими гравцями, а Льовочкіна дещо відсунув. Яка логіка буде далі - сказати складно. Восени розпочнеться масштабна кампанія з дискредитації Кличка. Його поки ще в політиці ніхто не бив. Але матеріал збирають, і там є куди бити. Спостерігаючи за всім, що зараз відбувається, мене не покидає думка, що наступним президентом знову стане Янукович.

 

Переклав Петро Міщенко

news.liga.net



 


Яндекс.Метрика