повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Остап Кривдик

Інша Галичина

1 травня 2013 року, у рамках святкування Дня міста, у Львові відбуватимуться різні події. Великодній ярмарок, етноджаз, День батяра, навітьчемпіонат з автозвуку й тюнінгу авто. Місто вміє святкувати!

Львівська "м'яка сила", багата культура й історія вабить туристів звідусіль. ЄВРО-2012 зробив "перлину Східної Європи" ще більш знаною: приїжджають не тільки сусіди-поляки, а й німці, голландці, французи...

Однак усе це можна легко зруйнувати.

Партія ВО "Свобода" планує рок-концерт "Святкування 70-річчя УД УНА "Галичина".

Неважливо, що захід проведуть на околиці міста, у Шевченківському гаю – резонанс цієї події буде геть не провінційним.

Символьна "каша"

14-та гренадерська Ваффен-СС дивізія "Галичина" – в одному символьному ряді поруч із Гітлером, гестапо й Голокостом. Назву "1-а українська дивізія Української Національної Армії" це формування отримало наприкінці квітня 1945 року – тому ні про яке 70-річчя мова йти не може.

Нацисти трактували галичан як людей другого сорту, на відміну від інших українців, котрих треба було просто знищити. Тому й дозволили їм створити умовно "своє" військове формування, котре використали виключно у власних інтересах.

Де предмет свята?!..

Чи варто святкувати те, як нацисти кинули дивізію гарматним м'ясом у Бродівський котел? А як щодо порушеної обіцянки воювати тільки на Східному фронті? Чи подальше придушення вояками "Галичини" партизанства в Словаччині та Югославіїукраїнська перемога?

Бандерівська "Організація українських націоналістів" на той час уже більше року воювала із Третім Рейхом, а її провідник Бандера сидів у Заксенхаузені.

Чи допомагає святу той факт, що ОУН(б) офіційно засудила факт утворення Дивізії, назвавши його шкідливим для української справи?

Це що ж, виходить, ВО "Свобода" – проти бандерівців?

Сама подача дивізії "Галичина" із боку ВОС – це антирадянськість, глибоко радянська за своєю суттю. Некритичне творення образу "переможців" схоже на "День Победы" навпаки.

Історія "Галичини" як структурице історія української поразки. Цечастина трагедії бездержавного українського народу: на іншому боці під Бродами також були українці.

Кому потрібне таке протиставлення "героїв" і "совєтів"?!..

Наслідки

Українська національна пам'ять щодо 2-ї Світової ще не є єдиною. Бити по ній суперечливими символами – це розколювати Україну.

Довга й складна розмова між людьми про наслідки бездержавності може не відбутися: свободівці консолідують радянський патріотизм, відчуття "наших", котрі перемогли галицьких "наці'.

Кремль неодноразово розігрував "нацистську" карту стосовно українського визвольного руху, активно використовуючи її в зовнішній політиці. "Нацизація" України особливо активно накидується з 2004-го року.

ВО "Свобода" підігрує путінським пропагандистам: Львів, виходить, на офіційному рівні відзначає утворення підрозділу нацистської армії? Реаліті-шоу "Назад в будущее-3"?

Пропагандисти чекають команди "фас". Кожен споживач російського медіапростору має чітко знати, де нацизм.

А, може, наступного року, "святкування" ще й до Києва імпортують?

Скандальний польський законопроект про визнання ОУН, УПА й СС "Галичина" злочинними організаціями – усе вперемішку, цілком у радянському стилі отримає ще один моральний аргумент "за". Я вже не кажу про те, що такий захід аж ніяк не сприяє українській євроінтеграції.

Дане "свято" – це ще один удар по репутації української опозиції. У "вилку" попадає й влада. А церепутація держави. Не відреагує Янукович – значить, покриває неонацизм. Відреагуєце політичні репресії. Угода про асоціацію? Уже...

Чи прагне ВОС закріпити за собою ярлик "неонацистів" – і чи про це розмовляв пан Михальчишин із німецькими державними діячами в Берліні 24-26 квітня?

Невже ВО "Свобода", яка має більшість у міській раді, хоче завдати серйозного удару по міській економіці? "Нацизована" репутація міста відверне від нього туристів. Це, принаймнібезвідповідально.

Знаючи сектантську твердолобість свободівців, упевнені: просити цих людей відмінити провокацію й не шкодити рідному місту – те саме, що просити Януковича відпустити Тимошенко, бо це шкодить Україні. Хотілося б помилятися.

Нацизація Львова – це елемент нацизації України. Це – бомба під українську незалежність.

Чого в бажанні "святкувати" неоднозначну поразку більшемістечкового ексгібіціоністського глупства чи таки політичного цинізму?

Будьмо іншими

Вояки СС "Галичина" заслуговують на повагу вони не вчинили воєнних злочинів, що було доказано на багатьох судових процесах, інспірованих СРСР, зокрема, канадською комісією Дешена.

Один з ініціаторів творення Дивізії, Володимир Кубійович, пізніше був ініціатором видання Енциклопедії Українознавствабезцінного для української справи.

Дивізійники Великобританії, США, Канади доказали свій патріотизм справами. Їхня допомога, зокрема, у справі придбання закордонних представництв для України, заслуговує на найвищу похвалу.

Існує інша Галичина й інший Львів, не схиблений на символьній помсті й використанні історії для піару. Цей Львів повинен заявити про себе: не дозвольмо ганьбити наше місто, не перетворюймо час скорботи за загиблими на дзеркало брежнєвського 9 травня!

Закінчили війну між собою французи й німці.

Примирилися й поляки з німцями.

Тільки нас, українців, і надалі стикають лобами в чужій, незакінченій досі для нас війні...

P.S.

У Дивізії воював Ярослав Кулицький, двоюрідний брат мого діда. Цеі моя сімейна історія.

І мені не подобається, що цю сторінку історії мого роду використовують галицькі політикани у своєму дрібному піарі.

Залиште історію історикамзайміться політикою!

Остап Кривдик, політолог, активіст, спеціально для УП

P.S. Львівська міська організація ВО "Свобода" днями відкликала свою заявку на проведення концерту. Хотілося б, щоб ВОС так само відмінила і решту своїх провокаційних ініціатив - від маршу проти хасидів в Умані до ініціативи пам"ятнику тим же ж бійцям СС "Галичина" в Одесі.

8 травня 2013

 

Джерело: http://www.pravda.com.ua/articles/2013/05/8/6989375/





 

Яндекс.Метрика