повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Петро Лозовий

Силовий розгін Евромайдана : попереджений - значить озброєний

Розгін і побиття «Беркутом» мирних студентів на Євромайдані в ніч на 30 листопада вивели на вулиці декілька сотень тисяч українців. Після цього Євромайдан став зовсім іншим - більш численним, більш рішучим, більш зібраним. Але нерішучість і тактичні прорахунки формальних лідерів - опозиційної трійки - з кожним днем посилюють позиції влади. Це не виключає повторення силового сценарію - керівникам Євромайдану потрібно це розуміти і підготувати людей до можливого нападу.

Коли це може статися?

По ряду причин спроба силового розгону Євромайдану може бути зроблена до суботи, 7 грудня.

По-перше, президента немає в країні, і влада може спробувати провернути силовий сценарій до його повернення, щоб формально зняти з «гаранта» провину за те що він буде розігнаний.

По-друге, влада здобула тактичну перемогу, коли Верховна Рада не змогла відправити у відставку уряд, і вона захоче «закріпити успіх».

По-третє, в суботу-неділю на Євромайдан можуть підтягнутися люди з регіонів, і в центрі Києва знову може зібратися декілька сотень тисяч чоловік. У цьому випадку взяти ситуацію під контроль буде вже дуже складно - як владі, так і опозиції.

По-четверте, - і це, можливо, найголовніше - Майдан належним чином не охороняється, не має центру організації оборони та необхідних ресурсів. При цьому розгін, швидше за все, проводитиметься вночі, коли багато учасників протестів сплять і практично не ведуться прямі телетрансляції.

Як будуть розганяти?

Враховуючи досвід попереднього розгону Євромайдану, влада, скоріше за все, не буде діяти «кавалерійським наскоком». Минулого разу це тільки розлютило людей і вивело на вулицю сотні тисяч обурених громадян. Тому цього разу напередодні розгону може бути оприлюднено звернення голови МВС чи прем'єр- міністра із закликом до протестантів звільнити Майдан Незалежності, будинок Київради і центральні вулиці міста. Перший «дзвіночок», що підтверджує цю гіпотезу, з'явився увечері 4 грудня - Генпрокурор Віктор Пшонка оголосив про рішення суду, в якому міститься вимога звільнити захоплені адмінбудівлі.

Протестувальникам можуть запропонувати до певного терміну (протягом доби) переміститися в інші місця, дозволені для проведення мітингів. Природно, ніхто нікуди переміщатися не буде. Після цього відбудеться силовий розгін Майдану. Сценаріїв його здійснення може бути кілька.

Перший - за допомогою комунальних служб. Наприклад, вночі (або під ранок) на Майдан прибуде комунальна техніка для прибирання сміття. Буде спровокований конфлікт між мітингувальниками та комунальниками, «залагоджувати» який приїде «Беркут», підрозділи Внутрішніх військ або інші силовики.

Другий - у табір на Євромайдане засшлють «тітушок», які спровокують бійки і безлади всередині табору, і силовики приїдуть «наводити порядок».

Третій - буде просто зроблена спроба змести Євромайдан за допомогою важкої техніки, після чого він буде остаточно «зачищений» все тим же «Беркутом». Є також варіант застосування водометів для розгону і знесення табору, але він може бути нездійсненний з причини морозу.

Як заявив нещодавно в інтерв'ю колишній командувач Внутрішніми військами МВС Олександр Кіхтенко, водомети можуть бути ефективні тільки при температурі повітря понад +5 градусів. А ось важка спецтехніка (БТР, БРДМ) підійде для ліквідації масових заворушень або звільнення захоплених адмінбудівель. Захоплені адмінбудівлі ми вже маємо. Залишилося організувати «масові заворушення» - і у влади з'явиться формальний привід вивести на вулиці Києва важку військову техніку.

Хто керує життям на Майдані

На сьогодні все управління життям протестуючих на Майдані зводиться в основному до питань життєзабезпечення: харчування, проживання, теплий одяг та інші побутові питання. Крім того, організатори час від часу дбають про те, щоб мітингувальники «не нудьгували»: вдень їх водять між Майданом, Кабміном і Адміністрацією Президента (нібито для пікетування, яке все одно ні на що не впливає), а ввечері розважають промовами і музикою зі сцени. При цьому єдиного центру управління процесами не існує. Є кілька точок, звідки виходить керівництво: це Будинок профспілок, будівлю Київради і безпосередньо наметовий табір на Майдані, поряд зі сценою. Вони слабо скоординовані між собою і діють швидше ситуативно.

Як охороняється табір протестувальників

Однією з головних проблем Евромайдана є те, що багато що знаходяться тут люди не поінформовані про реальну можливість силового знесення табору. Отже, вони до нього не підготовлені і не мають поняття, як діяти в екстремальній ситуації.

Більш того, плану організованою самозахисту на випадок силового варіанту немає і у тих, хто як би керує життям табору. Створюється враження, що ці люди не вважають серйозною загрозу силового розгону мітингувальників і досі не зрозуміли, з яким небезпечним суперником вони мають справу і наскільки високі ставки в цій боротьбі. Про це говорить безліч факторів.

Оборона табору на Євромайдані організована на аматорському рівні і не має єдиного керівного центру. А її якість явно не відповідає масштабу потенційної загрози з боку силовиків. Так, на основних вулицях по периметру Майдану збудовані барикади. Але вони зроблені аматорськи, поспішно і не можуть бути серйозним захистом від важкої техніки. Їх можна зім'яти бульдозером або розтягнути тракторами - особливої ​​проблеми це не складе. А з боку Хрещатика в напрямку Бессарабки барикади взагалі займають тільки половину вулиці, залишаючи широченний прохід в районі будівлі консерваторії. При цьому один з так званих штабів революції - будівля Київради - знаходиться за лінією барикад і ззовні взагалі ніяк не захищений.

По периметру збудованих загороджень і в тих місцях, де зроблені проходи для пішоходів, стоять патрулі самооборони. Але логіка їх розстановки, організація патрулів, зміна постів та інші «оборонні дії» організовуються незрозуміло ким і як. До того ж у добровольців, які патрулюють Євромайдан, немає ні засобів самозахисту, ні чітких інструкцій - як діяти в разі нападу на табір.

Висновок невтішний: у Євромайдану немає ні досвідчених командирів, здатних прорахувати тактику і стратегію у разі нападу силовиків, ні необхідних ресурсів - людських і матеріальних, ні чіткого плану дій загонів самооборони у разі реалізації владою силового сценарію. Існуючі загони на даний момент розрізнені і ніким реально не управляються. Є інформація, що на Майдані постійно присутні якісь організовані групи колишніх афганців, відставних військових та інших людей з «бойовим» досвідом. Але всі ці організації та структури діють самі по собі, їх діяльність не скоординована, а чисельність цих об'єднань явно перебільшена.

Як повинна бути організована самооборона

Перше. Перш за все потрібно визначитися - від чого, власне, доведеться захищатися ? Враховуючи викладені вище варіанти силового сценарію, серйозних небезпек може бути дві: важка техніка і «Беркут» з кийками та іншими спецзасобами. Відповідно, завдань у оборонців буде дві: перепинити шлях важкій техніці і не дати можливості силовикам проникнути на територію Майдану та підійти до людей на відстань удару кийком.

Друге. Всі вулиці по периметру Євромайдану повинні бути перекриті серйозними загороджувальними спорудами, які не зможе швидко розтягнути або змести важка техніка. Для їх побудови потрібно застосовувати матеріали більш серйозні, ніж прості дерев'яні щити і піддони, вуличні лавки і навалені зверху елементи прикраси з злощасної йолки. Найкраще застосовувати для цього важкий транспорт - автобуси, машини, екскаватори, трактори та ін Але при цьому слід розуміти, що їх власникам в разі штурму доведеться попрощатися зі своїм майном.

Третє. Необхідно створити оборонні загони добровольців, які очолять люди з бойовим досвідом (ті ж афганці, військові у відставці, колишні працівники МВС і т.д.). Ці загони повинні чергувати на блокпостах по периметру оборонних споруд і перемінятися регулярно через певні проміжки часу. Загони не обов'язково повинні бути численними - 100 чоловік цілком достатньо, щоб чинити опір на добре обладнаній ділянці. Людей потрібно ретельно відібрати і проінструктувати. Вони повинні добре розуміти ситуацію, що склалася і всю серйозність загрози. Як і те, що вони ризикують реально постраждати при нападі силовиків - це можуть бути і серйозні фізичні ушкодження, і арешт - у разі прориву оборони.

Четверте. Перед лінією оборонних споруд повинна бути вибудувана ще одна лінія загороджень, що складається з легко займистих матеріалів. Це можуть бути ті ж дерев'яні піддони, шиті, лавки, автомобільні шини та інші матеріали, які добре горять. У разі нападу силовиків загони оборони повинні мати можливість їх підпалити, щоб не дати «Беркуту» проникнути всередину табору. Відповідно, у них повинні бути легкозаймисті рідини і джерела вогню. Підійдуть і пляшки з «коктейлем Молотова», і просто факели, просочені бензином, які можна швидко підпалити і кинути через огорожу.

І п'яте - найголовніше. Необхідно створити єдиний центр самооборони, з одним керівником - авторитетним і досвідченим людиною з бойовим досвідом і знаннями в області тактики і стратегії. Він повинен бути здатний скласти і донести до своїх підлеглих чіткий план дій на випадок тих чи інших непередбачених ситуацій. Крім усього іншого, він повинен буде зуміти забезпечити чітке виконання своїх вказівок за допомогою командирів підрозділів.

Якщо цього не зробити, то самооборона перетвориться на самодіяльність. А в протистоянні з добре підготовленими і екіпірованими силовиками це буде рівносильно поразці. Не кажучи вже про небезпеку набагато більших жертв, ніж кілька десятків побитих і заарештованих людей. Цього ні в якому разі не можна допустити.

 

Ресурс «Хвиля»





 

Яндекс.Метрика