повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Михайло Мінаков, філософ, президент Фонду якісної політики, Київ

Що означає «Захід» для пострадянської свідомості

Народу і лідерам потрібна авторитетна інстанція, одночасно владна і розумна - цю роль і виконує Захід.

В особливий для американців день - 11 вересня 2013 р. в головній газеті міста, яке рівно 12 років тому було епіцентром терактів, Володимир Путін звернувся до американського народу. У своїй колонці, написаній для газети New York Times, російський президент попереджає американців про небезпеки, які несе світу та Америці розв'язання війни в Сирії.

Впевнений, фахівці у справах міжнародної політики нададуть цікаві та глибокі коментарі до основних посилів миролюбної ініціативи президента. Я ж хочу звернути увагу на символічний підтекст факту цієї публікації.

Сам факт звернення лідера країни, який відстоює цивілізаційну іншість - принципову незахідність - своєї країни, до західних лідерів за допомогою вільної преси говорить як мінімум про визнання важливості Заходу і його процедур. Місце, час, канал і аудиторія демонструють, наскільки важливим залишається Захід для сучасного російського суспільства, його суверенно-демократичної свідомості і радянського несвідомого.

Вже в радянські часи Захід набув (або відновив) міфологічного значення. Яка б не була реальна ситуація в країнах, що їх радянська уява вміщувала в «Захід», в політичному несвідомому радянської, а потім і пострадянської людини ця сторона світу набула рис фрейдівського супер-его.

Супер-его - це компонент структури особистості, який створюється в ранньому дитинстві і являє собою систему моральних почуттів і вимог до поведінки, вчинків і рішень індивіда. Переносячи це визначення на колективну (пост) радянську особистість, ми отримуємо Захід як інстанцію громадської совісті.

Фактично Захід - це постійний виклик владним елітам, які контролюють центри влади в Росії і суміжних державах. Це виклик совісті та законів розуму, що змушують господарів життя ізольованих режимів відчути зовнішній (на жаль, не внутрішній) примус поводити себе добре: не пилити бюджет, не саджати опозиціонерів, не експортувати авторитаризм.

У термінах політичної культури йдеться про те, що міфічний Захід - це інстанція, що забезпечує збереження мінімуму демократії в пострадянських державах. До кінця 1990-х рр.. стало зрозуміло, що пострадянські народи - і росіяни перш за все - упустили історичний шанс створити усередині своїх політичних систем авторитетні інститути, які б контролювали поведінку владних еліт.

Уявлення про те, що політик відповідальний за свою діяльність, свою поведінку і результати своїх справ перед кимось всередині країни, має порожню риторичну форму.

Серйозний політик не може ставитися до такої відповідальності серйозно.

Парадокс (пост) радянської влади вельми примітний. Влада потребує опору, що підтверджує їй самій її власне існування. Якщо немає опозиції, російська влада впадає в депресію і самоїдство. А це погано для травлення і відправлення владних повноважень.

Однак влада не може дозволити і існування опозиції або ж інших елементів системи стримування і противаги. Опозиція всередині країни - небезпека, яка стимулює до ефективної роботи і прозорого розподілу бюджетних коштів. Небезпека для насолоди владою.

Вирішенням цього парадоксу є у створенні фетишу у вигляді Заходу - всевидячого, справедливого і сильного.

Пострадянське колективне несвідоме наполегливо відтворює інстанцію Заходу в своїх політичних міфах. Цей міф, з одного боку, зберігає інфантильну віру у важливість справедливості і моральності, а з іншого боку, виносить її за межі власної особистості. Бути повноцінною політичною нацією в такій ситуації можливо лише одночасно у зв'язку з Заходом і в запереченні Заходу, як втілення демократичних норм і суспільства самореалізації. Ранньорадянський міф комунізму повністю злився з пізньо - і пострадянським міфом Заходу.

Таким чином, Захід - у тому сенсі, який може залучити східного лідера для публікації своїх моральних думок і миролюбних застережень, - існує тільки в пострадянській суспільній свідомості. Для терпимості свого соціального буття і народ, і лідери відчайдушно потребують авторитетної інстанції, яка була б здатна одночасно бути владною і розумною, ефективною та справедливою.

Громадська інфантильність пострадянських лідерів і простих підданих вимагає від реальних країн міфічного Заходу діяти згідно з їх очікуваннями. У минулі часи це стосувалося міжнародної допомоги: «Захід нам допоможе!» Допоможе кредитами моторошного і привабливого Міжнародного валютного фонду, змовницькими і чаруючими грантами для громадських організацій, хтивими тортурами принизливих рейтингів від західних аналітичних центрів.

Однак, запустивши машину для знищення присутності Заходу в Росії з закриттям грантоносних офісів, зведенням свободи мирних громадських зборів, свободи слова та політичної конкуренції до мінімуму, влада знищила настільки зручний для них фетиш і виплекала страшну жага. Жагу дорослої свободи всередині власної країни. Жагу Заходу в Москві.

Ця жага відчутна не лише серед незадоволених Болотної площі і «оккупай Абай». Самі володарі її відчувають.





 

Яндекс.Метрика