повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юрій Романенко

Побиття Чорновіл і фатальна пастка простого рішення

Звіряче побиття невідомими журналістки Тетяни Чорновіл по-новому підриває ситуацію в Україні, яка після місячних протестів на Майдані досягла точки рівноваги, а напруження боротьби істотно знизилося.

Зараз, судячи з усього, пішла нова фаза розгойдування ситуації. Я говорив пару тижнів тому, що в ми бачимо чіткий алгоритм: подія - мобілізація - формування бази для нової події - нова подія - нова мобілізація. Починаючи з 21 листопада, коли уряд відмовився від євроінтеграції, цей алгоритм постійно відтворюється.

Побиття Тетяни Чорновіл на тлі патової ситуації з Майданом, який став затухати, наводить на думки, що Януковича явно хочуть прибрати до кінця зими. Президенту складно контролювати порядок через стратегічні прорахунків, нестачу ресурсів плюс проблеми виконавців, які на порожньому місці плодять масу конфліктів.

Спроби спустити ситуацію на гальмах наштовхуються на наступний крок зримих і, найголовніше, незримих опонентів, які підривають порядок денний новим форс-мажором. Янукович перебуває в глухій обороні, тоді як з ним грають в стратегію насичуючого впливу, де навіть діти і жінки виступають в якості зброї масового медійного ураження. Це не виправили не російські кредити, ні слабкість опозиції, ні політична безсуб'єктність Майдану. Режиму Януковича просто не дають часу навіть на осмислення того, що відбувається. В результаті Януковича, як і опозицію, постійно підводять до простого рішення проблеми - за допомогою насильства.

В даному випадку, Віктор Федорович сам винен, що за три роки нічого не зробив, щоб держава-друшляк, де все купується і продається, перетворити на щось більш стійке і життєздатне. Тому, фактично, маємо ситуацію, де прогнила міліція просто нездатна виконувати свої функції, щоб запобігти таким брутальним інцидентам, як з Тетяною Чорновіл. Зовні все виглядає так ніби влада вибудувала потужну силову вертикаль. Однак, вона централізована саме з точки зору вибивання грошей. Що знову-таки погіршує ситуацію, тому що місцевий міліціонер перетворився на феодала, який нишпорить по вотчині в пошуку грошей і задоволень. Як наслідок, отримуємо величезну кількість конфліктів, яких центральна влада, можливо, і хотіла б уникнути, але не може, тому що вимагає щомісячної посилки данини з провінції. Тому маємо повне беззаконня на місцях і нездатність управляти цим насильством з центру. Як наслідок, отримуємо «країну-Врадіївку».

У цих умовах безпека нікому апріорі не гарантована, тому що будь-який зацікавлений актор, що має відповідні цілі і ресурси, пронизує таку держава немов ніж крізь масло.

Звіряче побиття Тетяни Чорновол, безумовно, з цієї опери. У країні, де бандити є альтернативою владі, а часто підміняючи саму владу, де спецслужби іноземних держав без проблем викрадають людей, організація подібного роду провокації не складає проблеми. Картинка проста і зрозуміла. Журналістка зробила фото резиденції міністра внутрішніх справ Захарченка, опублікувала їх на «Українській правді» і вже ввечері була жорстоко побита. До речі, після чергової «примирливої заяви» Януковича про Євромайдан (звичайно ж безглуздий збіг обставин :) ).

Якщо прибрати всі емоції, що очевидно, що в даному випадку, очевидно, що вектор удару спрямований на Віталія Захарченка. Звичайно ж, не тому, що він живе в розкішному будинку, а тому що саме силовики сьогодні є головною опорою режиму. Вибий силовиків і отримаєш всю владу. Тому, ми бачимо потужні удари по Захарченку (часто більш ніж обгрунтовані), який перетворюється в проблему для самого Януковича, оскільки іміджеві втрати вже ведуть до катастрофи його режиму. Від Януковича прибирають вірних йому людей, що нагадує удари по Юрію Кравченку за допомогою справи Гонгадзе при Кучмі. Йде розхитування силової вертикалі плюс її деморалізація. Проблема в тому, що Януковичу дуже важко піти на заміну Захарченка, тому що це зруйнує і без того балансуючу на межі силову вертикаль, мобілізовану на захист режиму від протестів. У цій ситуації надзвичайно велика спокуса спробувати вирішити проблему Майдану силовим шляхом, особливо, коли не розумієш, хто твій ворог, який методично завдає удар за ударом, звужуючи простір для маневру. Загалом нас чекає «веселий» Новий рік. І, судячи з подій, оберти збавляти не будуть.

Весь жах нашої ситуації полягає в тому, що ні у влади, ні у опозиції, ні у тим більше, журналістів і громадських діячів немає розуміння того, що відбувається. Всіх просто обставляють червоними прапорцями і женуть, як звірину, на номери. І виюче від жаху і ненависті стадо біжить в потрібному напрямку. Вам просто натискають на кнопки, як 21-го листопада, як 30-го, як 1-го і так далі. І сьогодні знову натиснули, покалічивши жінку. Звичайно, можна сказати, що це звірство. Стосовно до самої жертви - так. Але якщо ми говоримо з перспективи країни, то це не тупість, це не звірство. Це розрахунок. За цим стоїть раціональна сила, вона добре розуміє свої інтереси. І вона добре знає ваші реакції на подібного роду речі. Для цієї сили і правляча група, і опозиція, і, тим більше, народ - просто інструменти в досягненні своїх цілей.

Подумайте про це, коли ви занадто вдаряється в емоції. Зрозумійте одну просту річ. Це не «Кольчуги - 2», це не справа Гонгадзе. Все, що відбувається набагато гірше. Тоді йшлося про життя політичного режиму. Сьогодні стоїть питання про життя країни, яку заганяють в стан гною і крові.

Думайте, думайте над кожним словом в ці дні. Нехтування мізками завело режим Януковича у стан, коли натискаючи на кнопки можна легко управляти ситуацією. Не уподібнюйтеся регіоналам, пояснюючи те, що відбувається простими речами, наприклад, підступами Заходу чи Росії. Саме примітивізация економіки, політичної системи, відносин між людьми зробила нас заручниками такої гри. І виходу з неї за допомогою простих рішень, які вам здаються очевидними, немає. Більше того, прості і очевидні рішення неминуче ведуть на бійню. Це розплата за ілюзію, що можна жити без мізків, на одних інстинктах. Не можна. Той, хто живе на інстинктах займає нижчі позиції в будь ієрархії. Завжди і скрізь. І того завжди жеруть більш організовані і сильні.

 

Ресурс «Хвиля»





 

Яндекс.Метрика