повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Яциков

Майже жартома про серйозне

Україна вже не раз експериментувала з різними виборчими системами, які, втім, не дали відчутного поштовху для розвитку країни. Та й у парламенті бачимо переважно одних і тих людей, які не можуть знайти між собою спільну мову. Вряди годи депутатських корпус «розбавляють» масажисти, персональні водії та косметологи і їм подібні кадри :). Тоді як соціальні ліфти для нового покоління політиків відсутні. Очевидно, треба кардинально змінити правила гри.

Пропоную, щоб до депутатства кандидати готувалися за багатоступеневою методикою, а просування починалося із самих низів. Конкретно моя пропозиція полягає в тому, що вперше кожен кандидат має право бути обраний лише до ради районного чи міського рівня. Представляти регіон на обласному рівні матиме право той, хто пройшов низовий вишкіл, має уявлення про систему державного управління. Відповідно, до Верховної Ради зможе потратити лише той, хто довів свою ефективність на первинних рівнях самоврядування.

Щодо голів обласних адміністрацій. Їх також треба обирати, а не призначати. Їх завдання – спочатку інтереси виборців, а вже потім контроль за дотриманням законодавства.

Аби уникнути «тушкування», ухвалити закон, за яким після зміни політичної орієнтації всю кар’єрну драбину треба починати заново. Ну і класти на стіл мандат.

«Проти всіх» - це реально партія порожніх місць, вони нічого не пропонують, але і нікого не підтримують (не отримують зарплату, алей рахуються невидимими депутатами). Для структуризації суспільства треба увести норму: якщо на виборах до Верховної Ради "проти всіх" досягне 51% - це автоматичне увязнення  для Президента, Голови ВР, Премєр-міністра і Голови судової гілки влади на 5років.

Схожу норму можна обдумати для місцевих рівнів.

Гаранта Конституції пропоную обирати за іншою схемою, з урахуванням того, що після ув’язнення Президента його обов’язки виконує кандидат, котрий посів друге місце.

Задля уникнення розколу України:

Якщо у виборах Президента різниця голосів менше 3-5% (у 2-ому турі) - то переможець стає Президентом, а той, хто програв, Віце-президентом з правом вето.

Щодо державних фінансів і невиправданого популізму. Бюджетом у нас керує уряд. Так ось, за перевищення дефіциту річного кошторису держави на 5 відсотків – автоматично 1 рік позбавлення волі для Прем’єр-міністра.

Майдан втратить свій сенс, але люди ніколи не втомляться міняти владу.

Звісно, мої ідеї потребують доопрацювання фахівцями, але я дуже чекатиму на своє право відкрито впливати на політичний процес чи політичну розкладку в такий спосіб.

До того ж, це дуже гарний спосіб побудови громадянського суспільства, яке точно знає, чого воно хоче. І куди йому треба йти.



Джерело: http://www.3republic.org.ua/ua/ideas/11327





 

Яндекс.Метрика