повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

На Львівщині відзначили 220-ту річницю від дня народження Фредра

23 червня на Львівщині пройшли святкування 220-ї річниці від дня народження видатного польського драматурга, почесного громадянина міста Львова, дідуся митрополита Андрея Шептицького Александра Фредро.

Організатором виступила громадська організація «Незалежний культурологiчний журнал Ї» - повідомляє кореспондент ІА ZIK. 

Автобусом зі Львова група гостей виїхала у Рудки, де в місцевому костелі, в капличці якого і похований Фредро, відбулася святкова літургія. Далі шлях проліг в с. Вишня Городоцького району, де і минула основна частина заходів. У Вишні збереглась резиденція родини Фредро, напевне, завдяки тому, що в ній розмістився сільськогосподарський коледж.

Спочатку лунали офіційні промови гостей свята, серед яких Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд, голова Городоцької районної адміністрації Оксана Дунас, ректор Львівського національного аграрного університету Володимир Снітинський, ну і сам організатор закоду, редактор часопису «Ї» Тарас Возняк.

Далі відбувся невеличкий концерт і відкриття меморіальної таблиці на стіні палацу.

Гості свята розбрелись парком, де старі дерева ще пам’ятають старого графа, а молоді кущі і зарослі чагарника, на жаль, не можуть згадати руки сучасного господаря.

У музеї, який відкритий у одній з кімнат коледжу (тут збереглись навіть старі меблі і чудова гіпсова ліпнина з гербами роду Фредро), відбулася презентація перекладу книги спогадів Александра періоду його участі в наполеонівській кампанії під назвою «Сім мішків гречаної вовни». Медіатором присутності старого господаря маєтку та тлумачем його творів виступив знаний львівський перекладач Андрій Павлишин.

Потім підігріта творчістю публіка потягнулася у сусідню залу, посередині якої гостей уже чекала «канапка» – основний реквізит вистави «Тітонька». Навкруги неї, а також за розчахнутими дверима сусідньої, зібрались, здається, всі охочі – гості зі Львова і з польського консуляту, з Рудок і навіть місцеві цінувальники прекрасного. Розмістились всі, тим більше, що поруч слідкувати за дійством давали можливість і величезні вікна чудесної лоджії.

Отут маестро Александр розійшовся на повну. Тим більше, що отримав він в свої майстерні руки прекрасний інструмент, яким виявився Польський народний театр Львівського обласного будинку вчителя.

Вистава закінчилась, захід вдався, задоволеними залишились усі.

Офіційні представники зможуть відзвітувати про проведену роботу, якими би мізерними їх здобутки насправді не виглядали, а група ентузіастів і надалі тягнутиме віз проблем – палац, який потребує негайного ремонту, відсутність українських перекладів Фредро та й навіть якоїсь згадки на топоніміці Львова, окрім лише назви вулиці.

 

Джерело: http://zik.ua/ua/news/2013/06/25/415981





 

Яндекс.Метрика