повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Звернення Профспілки журналістів телеканалу ТВі
до представництв іноземних держав в Україні


Комітет Профспілки журналістів телеканалу ТВі просить Вас звернути увагу на ситуацію, що склалася навколо незалежного телеканалу ТВі

23 квітня 2013 року на телеканалі ТВі відбулася раптова зміна керівництва. Першим кроком нового топ-менеджменту каналу стало зняття з ефіру 23.04.2013 р. програми «Сьогодні про головне» та закриття програми «Проти ночі з Павлом Шереметом», а також звільнення її ведучого Павла Шеремета. Такі дії були розцінені колективом телеканалу ТВі як цензура. У відповідь журналісти були змушені оголосити страйк у вигляді відмови виходити в ефір. 

На даний момент до страйку приєдналися редакції та журналісти головних проектів телеканалу, а саме: "Сьогодні" (програма новин), "Сьогодні про головне", "Сьогодні. Дайджест", "Проти ночі з Павлом Шереметом", "Гра в слова і не тільки", "Альбертейнштейн", "Цивілізація 2.0", "Дорогі депутати" тощо. 

Підготовку нових програм припинили також редакції «Знаку оклику» та «Тендер News», журналісти яких проводять власне розслідування подій, що передували зміні власників та менеджменту каналу, а також операцій, за якими ця зміна відбувалася. Редакція розслідувань вимагає невтручання у хід розслідування, а також гарантувати трансляцію його результатів у ефірі телеканалу ТВі

Перед новим керівництвом було висунуто низку вимог. Зокрема, невтручання у професійну діяльність журналістів, встановлення прозорої структури власності юридичних осіб, які є власниками каналу ТВі, та накладення мораторію на розірвання трудових відносин із журналістами та технічними працівниками. 

Низка громадських організацій вже підтримала вимоги Профспілки журналістів телеканалу ТВі. Зокрема, «Репортери без кордонів», Незалежна медіа-профспілка України, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, рух «Стоп цензурі!». Події на ТВі ці організації розцінюють як цензуру та спробу тиску на інформаційну політику каналу. 

Також колектив телеканалу ТВі ставить до відома, що у конфлікт між журналістами та керівництвом телеканалу, не маючи жодних юридичних та формальних повноважень, втручається народний депутат України, член фракції ВО «Батьківщина» Микола Княжицький. Журналісти ТВі розглядають це як намагання керівництва чинити тиск на журналістів та працівників каналу. 

Журналісти, ведучі, редактори, режисери, оператори та працівники технічних служб, які входять до складу профспілки, наголошують на тому, що не підтримують жодну зі сторін конфлікту. Як і раніше, вони прагнуть одного: дотримуватися об’єктивної і неупередженої подачі інформації. 

Профспілка журналістів ТВі підкреслює готовність в будь-який момент почати працювати в разі виконання головних вимог колективу. Однак на даний момент керівництво телеканалу категорично відмовляється від перемовин з профспілкою журналістів та не визнає їхніх вимог.

Виходячи з цього, колектив телеканалу ТВі звертається до представництв іноземних держав в Україні з проханням дати оцінку фактам цензури та тиску на колектив телеканалу, а також подіям, що сталися 23 квітня 2013 року в результаті непрозорого встановлення контролю над телеканалом. 

 

29 квітня 2013 р.

 

 





 

Яндекс.Метрика