повернутися Ї: дискусія


   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андерс Ослунд

Хто більше програв від угоди Україна-Росія?

Ані Путін, ані Янукович чи навіть ЄС, найбільше програв український народ.

 

Зустріч Владіміра Путіна 17 грудня в Москві з політично стривоженим  президентом України Вікторм Януковичем, слід вважати змістовною перемогою для Путіна.

Перший здобуток російського президента полягає в тому, що він зв’язав Україну, яка має фінансові проблеми, з Кремлем, запропонувавши Україні $15 мільярдів доларів та значну знижку на газ, і тим відвернув її від Європейського Союзу.

Другий здобуток полягає у перемозі авторитаризму над демократією.

А третій здобуток полягає у перемозі корупції над європейськими юридичними реформами.

З політичної точки зору це можна порівнювати хіба з фокусом, коли фокусник витягає кролика із капелюха і таким чином магічно вирішуються всі проблеми одночасно. Тим більше, що це не коштувало Путіну нічого.

Однак, цю угоду також можна вважати і особистою перемогою Януковича. ЄС намагався переконати його щоб він вибрав верховенство права і демократіюнаприклад, в обмін на обмежену фінансову допомогу та доступ до європейського ринку випустив з в’язниці свого головного суперника. Однак, Янукович грався і тягнув ЄС за собою, вдаючи під час переговорів, що він серйозно ставиться до вступу до асоційованого членства, поки, шукаючи закордонного фінансуванням, яке йому потрібне щоб покрити борги України аж до президентських виборів у березні 2015, раптом не повернув в бік Москви. Тепер, коли Україна вже має тимчасову фінансову стабільність, він і його родина можуть собі позволити розкошувати авторитарним пануванням і далі культивувати виснажуючи країну корупцію.

Найбільше в цій угоді, однозначно, програв український народ. Велика більшість українців хотіла, щоб Янукович підписав широкомасштабну угоду про європейську асоціацію, очікуючи завдяки угоді отримати не тільки доступ до європейських ринків та можливості на працевлаштування, а також посилення демократії та верховенства права в Україні. Янукович неодноразово обіцяв, що підпише угоду, декларуючи, наприклад, у Києві 6 листопада: “Нашим рішенням є зближення з Європейським Союзом, ми робимо прагматичний вибір для оптимальної та раціональної модернізації.” Але коли надійшов момент для остаточного рішення 29-го листопада, Янукович взагалі нічого з ЄС не підписав. Ключове питання на сьогодні полягає в тому чи український народ сприйме таку поведінку зі сторони свого президента, чи своїми протестами дібється відставки непопулярного Януковича?

Велика кількість людей, які є проти режиму Януковича, вже понад три тижні мирно таборує на так званому Майдані, на Площі Незалежності у центрі Києва. Не звертаючи уваги на мороз, сотні тисяч демонстрантів зайняли головну площу міста Києва, відбили наступ силовиків, поставили владу у незручне становище, і вона була змушена вибачитись за використання сили. Напруга значно підвищилась але здається, що протести твк і залишаться мирними - хіба що влада підніме руку. Нагальною метою опозиції має бути перетягування на свій бік достатньої кількості перебіжчиків з табору Януковича в Парламенті щоб послати уряд у відставку. 19 грудня опозиція нарахувала 217 депутатів з опозиції, але потрібно ще 9 щоб мати більшість.

Якщо опозиції не вдасться назбирати потрібної кількості голосів, то для України може прослатись печальний шлях до авторитаризму Білорусі і Росії, який гарантуватиме їй безрадісне економічне майбутнє, яке залежатиме від Росії і буде покалічене корумпованою системою влади від якої багатішатимуть тільки соратники Януковича. Спільна декларація, виголошена Путіним і Януковичем під час прес конференції в Кремлі 17 грудня, охоплювала не менше ніж 14 двосторонніх домовленостей які здивували Захід. Все ж таки, ці дві особи ні на ніщо не погоджувались ще від квітня 2010 року, коли Янукович продовжив російську оренду військово-морської бази в Севастополі до 2042 за ілюзорну знижку ціни на газ, який Україна імпортує з Росії.

Дотепер тільки одна неістотна домовленість була оприлюднена. Обидві сторони тримають обговорення і деталі домовленостей у великій таємниці, таким чином хвилюючи опозицію, бо вона певна, що президент тим чи іншим способом здав суверенітет Росії. Чого варта підозріла домовленість, пов’язана з мостом чи тунелем під Керченською протокою в Азовському морі.

 

20 грудня 2013

Переклав Ілля Лабунька

 

 

 

 





 

Яндекс.Метрика