повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Стус

Єдиним мирним шляхом виходу зі сформованого української кризи є демократичний

Незалежно від ставлення до влади і Майдану слід визнати, що в черговому кривавому загостренні української кризи винна влада.

У будь-якій демократичній державі громадяни мають право проводити мирні акції протесту в безпосередній близькості від будівель органів влади та місцевого самоврядування. Зрештою, громадяни, які вибирають владу мають право висловити своє ставлення до дій цієї влади. Це невід'ємне право громадян. Будь-яке його порушення є безсумнівним злочинним. Посилання на закони є наперед спекулятивними, оскільки будь-які нормативні акти, що порушують невід'ємні права людини є недійсними. На підставі декларації прав людини, вільні громадяни мають право на опір. Опір порушенню своїх прав у будь-якій формі, в тому числі і у формі збройного опору.

Протягом останніх років влада послідовно порушує права громадян. Демократичні механізми впливу громадян на владу, які і без того обмежені і недосконалі, послідовно вихолощуються або скасовуються. Коли люди вийшли на масову акцію протесту на Майдані, суд її просто заборонив. Але легітимність самої влади, в т.ч. та судової, заснована не на букві закону, а на тому наскільки вона, на думку громадян, забезпечує реалізацію їх прав, як джерела влади і носія суверенітету. Таким чином будь-яке судове рішення, що обмежує невід'ємні права громадян, є свідомо неправомочним

Зауважте, ми зараз не розглядаємо змістовну сторону протестів. Автор, наприклад, вкрай скептично ставиться до перспектив європейської інтеграції України і не довіряє парламентської опозиції. Але громадяни мають право мирно вимагати від влади, всього чого побажають, а влада зобов'язана забезпечити громадянам це право. Для цього її громадяни і наймали.

Інша справа, що підсумкове рішення має прийматися з урахуванням думки кожного громадянина, а не тільки протестуючих, тобто демократичним шляхом. Та, спочатку влада судовим рішенням забороняє мирну акцію протесту на Майдані, потім вночі розганяє студентський майдан, після цього забороняє мирні акції протесту біля органів влади. Всі ці рішення є злочинними і неправомочними, оскільки порушують права громадян. Відповідно після кожного такого неправомірного рішення підвищується градус протистояння. Замість беззбройних студентів приходять сотні самооборони Майдану, стоять на барикадах. Хочу акцентувати увагу на двох принципових аспектах.

По-перше, спочатку влада приймає чергове неправомірне рішення, що порушує права громадян, а вже потім відбувається перехід протистояння на новий рівень. Спочатку розганяють студентів, а потім зводяться барикади. Спочатку міліція кулями і водометами позбавляє громадян їхнього права на мирний протест під стінами органів влади, і тільки після цього створюються сотні самооборони з кийками і щитами.

По-друге, протестуючі дуже і дуже обережно і неохоче переходять на новий рівень протистояння. Це говорить про те, що на Майдані, в більшості своїй, протестують мирні громадяни, що захищають свої цивільні права, а не екстремісти бойовики.

Зараз, якщо влада спробує розігнати Майдан, то велика ймовірність, що градус протистояння знову підвищиться, і воно вийде за межі Майдану і стане озброєним. І відповідальність за це лежатиме на владі і особисто на гаранта конституції, прав і свобод громадян.

 

Як зупинити сповзання до збройного конфлікту?

Це неможливо зробити політичним шляхом - переговори політиків не дали результатів, а парламент, фактично не дієздатний.

Це неможливо зробити правовим шляхом, оскільки судова система повністю себе дискредитувала в очах громадян, причому не тільки протестуючих. Крім того, вона спирається на нелегітимні нормативні акти, що порушують права громадян. Україна давно вже не правова держава, а в неправовий країні правові механізми виходу з кризи не працюють.

Коли не працюють політичні та правові шляхи врегулювання ситуації, залишається тільки один вихід - це демократичний шлях. Кожен громадянин України повинен мати можливість висловити свою думку, і загальне результуюче думку всього народу в цілому має бути вирішальним. Тобто необхідні дострокові вибори і парламенту і президента. Протестуючі мають замінити вимоги відставки президента і парламенту на вимогу проведення дострокових виборів. Спочатку необхідно провести перезавантаження влади, а потім вже вирішувати питання конституції або євроінтеграції.

Якщо більшість протестуючих дійсно за європейське, тобто демократичний розвиток України, то в першу чергу необхідно вимагати дотримання демократичних процедур, тобто дострокових виборів. Вистачить місяцями кричати «Слава Україні» і «Банду геть!», Прийшла пора запитати думку кожного громадянина, кому, конкретно, слава, кого саме геть.

Якщо влада, дійсно, вважає, що протест на Майдані не відображає думку всього народу України, а діяльність групи радикальних екстремістів, які прагнуть до повалення законно обраної влади, то зараз саме час запитати про це сам народ.

Якщо ЄС, США, РФ, Китай і інші зовнішні доброзичливці, дійсно, хочуть добра Україні, то вистачить проводити нескінченні і непублічні консультації, які поступово перетворюються на підкилимні торги. Досить намагатися, користуючись нагодою, поширювати свій вплив на всю територію України. Найкраще, що можуть зробити зовнішні друзі України - це вимагати рішення внутрішньої кризи демократичним шляхом і надіслати якомога більше своїх спостерігачів на позачергові вибори.

Узгодження дати дострокових виборів здатне не тільки істотно знизити градус протистояння і тим самим врятувати десятки життів. Рішення внутрішньої кризи демократичним шляхом здатне врятувати і українську економіку від розвалу і дефолту. Здатне привести до влади не технічний тимчасовий уряд, а уряд з мандатом довіри з боку всього народу України.

 

Ресурс "Хвиля "

http://hvylya.org/





 

Яндекс.Метрика